Бадемът, който се отнася към южните култури, може да се срещне на все повече места в страната. Топлите и меки зими позволяват на овощният вид да се култивира и в други райони освен в най-топлите и по Черноморието. Така че най-запалените градинари могат да опитат дали ще стане и при тях.

Температурни предпочитанията на вида:

  • Зимата да е мека, без големи колебания в температурата.
  • Пролетта да е ранна.
  • Лятото да е продължително.
  • Надморската височина да е до 700 м.

За бадемовото дръвче са подходящи топли, отцедливи и богати на хранителни вещества почви. Най-добре е да са с неутрална рН, но се развива и на слабо алкална или слабо кисела реакция на почвата. Много тежките глинести почви и черноземните не са подходящи за отглеждане.

Бадемовото дръвче се засажда по подобие на останалите овощни видове. Може както през есента, така и през пролетта.

През май се подхранва с азот

За да се развиват правилно дърветата, те се нуждаят от добри грижи, които също не се различават от останалите овощни видове. Основните са поддържане на почвата чиста от плевели, ежегодно подхранване с минерални и органични торове, напояване и защита от вредители.

Фосфорните и калиевите торове се внасят през есента, а азотният тор – през вегетацията. Най-често се използва амониева селитра, която е:

  •  за неплододаващите по 20 г/кв. м;
  •  за плододаващите по 40 г/кв. м.

Торовата норма се разделя на две дози - половината се внася през март, другата през май - юни. Торовете се заравят в почвата.

За да се повлияе върху едрината на ядката и доброто цялостно развитие на дърветата, се препоръчва да се направят една-две поливни през юли и август.

Полезните ядки

Плодовете на бадема са много полезни и с високи хранителни качества.

Те са богати на мазнини и белтъчини, които са добре съчетани с въглехидрати, незаменими аминокиселини, с ензими и минерални вещества. Този им състав ги прави ценна съставка на редица диети.