Биостимулаторите дават необходимия старт на растенията

Пролетта на 2023 започна студена и влажна. Средните температури са по-ниски, а на места падналите валежи са в голямо количество. Всичко това доведе до по-късна сеитба на пролетниците.

Поникването на слънчогледа в отделните райони на страната е доста шарено, на царевицата също. Това, което се наблюдава на повечето полета е, че има неравномерно поникване, а като цяло растенията са стресирани.

Знаем, че на всяко едно растение е заложено да се стреми да достигне фаза, която да му позволи да се размножи (да образува семена). При неблагоприятни условия, каквито има тази пролет обаче, има реална опасност част от фазите на развитие да се намалят като продължителност, което неминуемо ще се отрази на добива.

Практиката показва, че когато културите са обезпечени с хранителни вещества, те са по-малко стресирани, респективно нарастват постепенно, а фазите им протичат оптимално.

Какви проблеми създава студената

и влажна пролет за пролетниците?

1. Неравномерно поникване.

2. Забавен растеж.

Преовлажняването на почвата причинява увяхване, хлороза и слаб растеж поради неправилно усвояване на хранителните вещества.

Независимо от неблагоприятните температури за слънчогледа в посевите трябва да се приложат необходимите хербициди. За слабите културни растения това е допълнителен стрес - през първите 10-14 дни след тяхното приложение се наблюдава в различна степен изразена хлороза в зоната на вегетационния връх и малки некротични петна по първите 4-6 листа.

Тези стресови фактори възпрепятстват доброто начално развитие на културата, което дава отражение и в по-късните фази на развитие.

И тук има още една реална опасност! Ако времето се стопли изведнъж и температурите се задържат високи в продължение на 10-ина дни, ще започне бърз растеж без развитие – слънчогледовите растения ще заложат бутон и независимо от това, че няма достатъчно листна маса, ще започне цъфтеж. Това е много опасно за добива!

Как да се помогне на развитието на слънчогледа?
С комбинирани листни торове, чиято функция е да стимулират обменните процеси в намиращата се при по-благоприятни условия надземна вегетативна маса и да задействат като включена помпа приемането от корените. Пълноценното листно подхранване в процеса на залагането на първите десетина листа при слънчогледа е изключително по-полезно за развитието и добива от внасянето на азот в почвата.

Листното третиране на младия слънчоглед с Амино Експерт® Импулс и Амино Експерт® Суприм стимулира късните посеви и подобрява растежа.

Амино Експерт® Импулс и Амино Експерт® Суприм са перфектни биоктиватори, съдържащи всички необходими макро- и микроелементи, органика, аминокиселини, фитохормони, млечна киселина – всички те подобряват физиологичното състояние на културите и не допускат дефицити. Хормоните на растежа – ауксин, цитокинин и гиберелин осигурят правилното развитие и протичане на фазите и залагането на максимален добив.

Растенията, третирани с Амино Експерт® Импулс и Амино Експерт® Суприм, са по-добре вкоренени, със здрави удебелени стъбла, увеличена площ и плътност на листната маса. Растенията със здрав и изравнен хабитус залагат и изхранват максимален добив.

Доказано е, че стресът намалява добива. Затова съветът към земеделците е да управляват стреса – приложете комплексен листен тор навреме и минимизирайте отражението му върху добива!