В стопанството на Юлия Стоянова от с. Гинци овцете са от породата реплянска, която е подходяща за отглеждане в Балкана

Агнетата от фермата на Юлия Стоянова в пернишкото село Гинци тази година се продават за 13 лв./кг живо тегло, което е само с 1 лв. повече в сравнение с 2022 г. Цената не отразява реалното повишение на всички разходи за извършване на дейностите свързани с производството и преработката на млякото, както и с реализацията на готовата продукция. Стопанката обаче не си позволява да я увеличи, тъй като според нея клиентите няма да могат да го понесат. „Продаваме ги живи, клиентите си ги колят. Търсят се цели животни между 20 и 25 кг. Повечето клиенти са си взели вече преди Великден и за Гергьовден нямаме много поръчки“, разказа за „Български фермер“ Юлия Стоянова. Овцете в семейното стопанство са порода реплянска, която е много подходяща за отглеждане в балканския район.

Продукцията бързо се разпродава

Фермата в село Гинци се намира на над 1000 м надморска височина в зона Натура 2000. Качеството на млечните продукти силно се повлиява от чистия планински въздух и богатството от диворастящи билки, които 176-те овце, 10-те кози и 6-те яренца на Юлия Стоянова могат да пасат свободно. В момента дневният млеконадой от овче мляко във фермата е около 50 литра, като в пиковия сезон се повишава до около 120 литра. „Агънцата все още са при майките и няма как да бъдат отделени, за да се вземе повече мляко“, казва стопанката. Маслеността на овчето мляко е 7,2%, при козето мляко е 4,2%. „Повече се търсят продуктите от козе мляко“, посочва Юлия Стоянова и допълва: „Киселото и прясното мляко се продават много бързо.“ Плановете на семейството са да увеличат броя на козите до около 25, но не повече, тъй като физически нямат възможност да се грижат за тях.

Тази година ни се родиха повече женски, с които ще подменим старите животни в стадото от овце.

„Агнилната кампания започна в началото на декември. Майките и малките им изискват много грижи“, казва младата стопанка и допълва, че обича животните и от малка е сред тях. Семейната ферма е регистрирана през 2011 г., а няколко години по-късно се появява възможност, по българо-швейцарска програма да бъде закупено оборудване за мини мандра с капацитет за преработка на 200 л мляко. Към мандрата в село Гинци има магазинче, но продукцията на фермата се реализира и на фермерските пазари пред Министерство на земеделието и в квартал Борово. В обикновен пазарен ден тя продава продукцията си до към обяд, тъй като количествата бързо свършват.

Никакъв компромис с качеството

Качеството на продукцията е това, с което Юлия Стоянова никога не прави компромис. „Когато започнах да правя сиренето, имах грешки, изхвърляла съм си партиди. Моят личен принцип е, че ако дадено нещо на мен не ми харесва, не го предлагам на пазара“, категорична е стопанката. И наистина качеството на нейните продукти привлича клиентите всяка седмица и дори не се налага да продава онлайн. Сама преработва млякото в мандрата и след това го продава.

Предлага прясно и узряло овче сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко, и същите продукти от козите си. Вкусът е натурален, но по поръчка може да се сложат добавки от сезонни продукти като диви боровинки. Кашкавалът от овче мляко с лют пипер и чубрица, например, е един от най-търсените продукти, според стопанката. „Хората все повече търсят истински продукти. Когато видиш благодарността в очите на клиента и ти кажат: много ви е хубав продуктът, пак ще си купя - ето това ме радва“, казва тя.

Истински планински продукт

Киселото мляко на Юлия е толкова гъсто, че буди учудване у клиентите. „Питали са ме дали сгъстявам млякото с някаква добавка. Аз не съм учен и не използвам такива примеси, които дори не са ми понятни. Факт е, че колкото по-голяма е надморската височина, толкова млякото е по-различно. Правила съм опит- налагало се е да заквася млякото в София, а не в Гинци и тогава разликата е огромна- млякото се получава по-рядко, въпреки че прясното мляко и закваската са едни и същи. Самата надморска височина има някаква роля, но не мога да си обясня каква“, посочва Юлия Стоянова.

Тук има много видове билки: бял равнец, жълт кантарион, мащерка, мента и други. Юлия разказва, че през месец юни, когато цъфти белият равнец, овчето мляко става по-горчиво заради пашата с тази билка. Това се е разбрало, след като клиенти са забелязали това и са поискали да разберат от Юлия причината.

Пазарни детайли

„С левче съм вдигнала цените на продуктите ни. Виждам, че хората искат да си купят нещо по-хубаво, но то е скъпо и просто не могат да си го позволят. Затова аз мога да работя на загуба, но продуктите ни трябва да бъдат достъпни за хората. Всеки си прави разчета – всеки има по-големи сметки за ток, газ, гориво, заплати и т.н., но клиентът гледа по джоба си – може ли да си го позволи или не. Кашкавалът от краве мляко в момента струва 30 лв. при 80 ст. изкупна цена на млякото в Северозападна България. Това е непосилно за хората“, посочва стопанката. Мандрите в Пернишко изкупуват овчето мляко на 2 лв./л до 2,20 лв./л, но Юлия не работи с тях, тъй като преработва сама цялото си мляко.

Юлия от дълго време предлага своята продукция на пазарите, а сега в условията на инфлация и криза е отворена и търси начини за намаляване на крайната цена за потребителя. Например, стойността на стъкления буркан и капачката много оскъпяват крайната цена на овчето кисело мляко - разфасовката от 730 мл струва 5,50 лв., но за да облекчи клиентите, Юлия дава възможност за връщане на празен буркан и съответно намалява цената на млякото. „Не искам да използвам пластмаса, държа на стъклото. Ако имах вариант да предлагам млякото в стъклено шише, също бих го направила, но засега оставам на пластмасата“, посочва младата жена.

„Преди хората взимаха по килограм кашкавал или по 7-8 кисели млека. Сега вече не могат да си позволят толкова. Ние трябва да се съобразим с това и не можем да държим високи цени. Някои клиенти са възрастни и няма как да си позволят нашите продукти с 400 лв. пенсия. Не всичко е печалба“, отбелязва тя. Съпругът на Юлия сам покрива нуждите от фуражи за животните. Произвежда около 100 т сено и с остатъка след фермата снабдява столичния зоопарк.

В стопанството има над 170 овце от породата Реплянска овца
В стопанството има над 170 овце от породата Реплянска овца
Мандрата предлага кашкавал от планинско мляко
Мандрата предлага кашкавал от планинско мляко