Може и в саксия на балкона
Продължаваме темата за свотовноизвестните билки и подправки, които можем да отглеждаме в личното си стопанство и дори на балкона в големия град. Дали предполагате какво предстои? Ние се надяваме да ви бъде интересно и полезно, а ако го приложите, пратете една снимчица в редакцията с няколко изречения, в които споделяте своя личен опит.
Шафран
Крокусите обикновено са изключително нежни и красиви цветя, които сме свикнали да виждаме сред снега рано напролет, но не и шафрановия минзухар. Неговият цъфтеж започва през септември и по нищо не отстъпва на пролетните. Дори ги превъзхожда с ценните си стигми. Именно те са подправката, която в магазина струва луди пари за грам. Причината за това са предимно ръчните операции по отглеждането и прибирането на продукцията. Освен това, едно цветче дава само 3 стигми, а те са като карминено-червени косъмчета. Представете си, само една стигма може да оцвети и овкуси цяло ястие.
Луковиците на шафрановия минзухар се засаждат през август. Важно е мястото да е слънчево и няма значение дали е в градината или на балкона. Още нещо, внимавайте много със заплевеляването. Когато дойде моментът на беритба, внимавайте. следете цветчетата всяка сутрин и не отлагайте. Сушенето на стигмите трябва да става бързо, непосредствено след беритбата. Консумацията – както ви е сладко.
Горчица
Горчицата (Brassica juncea) е растение от семейството на зелетата. Използваемата част са семената. Те спадат в категория подправки и се използват в кулинарни рецепти от цял свят. От тях се приготвят различни сосове. Могат да се използват свежи или изсушени.
Отглеждането на горчица е много лесно, дори и в саксии. В интерес на истината, тя може да се сее целогодишно, с изключение на периодите, когато почвата е замръзнала. Много градинари хапват и листата в микс от салати, но вкусът не е особено приятен, затова не прекалявайте с количеството.
Звездовиден анасон
Семенните кутийки на звездовидния анасон са изключително интересни. Дори да не харесвате аромата му в ястия, то тях можете да използвате в творчески проекти като живи картини или при опаковка на подаръци.
Екзотичната подправка се използва много в китайската и индийската кухня. В народната медицина се прилага при кашлица, възпаления, зъбобол и др.
Растението е вечнозелено и не издържа на температури под минус 15 оС. Ето защо в повечето райони у нас е препоръчително да се отглежда в саксия. Мястото да е слънчево или на шарена сянка, а почвата да се поддържа умерено влажна. Подхранването е регулярно през топлите месеци.
Препоръчва се младите растения да се подрязват, за да се стимулира разклоняване. Отгледан от семена, анасонът ще цъфти след 6-8 години. Звездичките се берат зелени, сушат се на слънце, докато цветът им се промени.
Растението притежава репелентни свойства, което го прави добър съсед за цветята на балкона.
Кардамон
Не всеки у нас познава аромата на кардамона и знае как да го използва в кухнята. Това е поредната подправка, която допринася за уникалността на арабската и индийската кулинария. Всъщност, той се нарежда сред най-скъпите подправки след шафрана и ванилията, а според специалисти и опитни градинари спокойно може да се отглежда в саксия на балкона.
Кардамонът има сладникав, но леко пиперлив вкус. Най-широко разпространени са зелен и черен кардамон. Отглеждат се като многогодишни и доста впечатляващи растения. Цъфтежът е красив, с бели или жълтеникави цветчета, а след тях се образуват т. нар. капсулки, пълни със семена. Именно те са ценната подправка.
Растението може да се размножи чрез семена или ризоми. За да се чувстват добре, им е необходим тропически климат – горещ и влажен. Все пак, шарена сянка е за предпочитане.
Коментари