Йордания, в която се произвеждат предимно фурми Medjool и Barhi на 400 метра под морското равнище, е на път да увеличи обема на производство и да достигне до повече пазари в Европа. Страната, която е на 9-о място по стойност на световния износ на фурми, се радва на увеличени продажби по време на Рамадана, казва инж. Анвар Хадад, председател на Йорданската асоциация за фурми (JODA).
"Сегашното търсене и потребление на нашите фурми преди 5 години беше около 1-2 кг на ден на глава от населението, но в момента то се е увеличило до 3 и половина кг на глава от населението. По време на Рамазана 40% от потреблението на фурми се търси на местно и регионално ниво. Изнасяме на пазара около 11 000 тона годишно. Имаме голям потенциал за търсене в региона на Персийския залив и дори в международен план в Европа, Франция и Обединеното кралство, като то се увеличава. Курбанът е през следващата седмица, не очакваме търсенето да се увеличи повече от това през последната седмица на Рамазана", заявява Хадад.
Той казва, че Йордания, в която има около 500 производители на фурми, изнася за региона на Персийския залив като основен пазар.
"Изнасяме за Обединеното кралство, за ЕС във Франция и Нидерландия и дори за Австралия. Съществува потенциал за достигане на нови пазари в Източна Европа. Очакваме да разширим пазарите си през следващия сезон", казва Хадад.
По-голямата част от производителите на фурми в Йордания, около 350, са разположени в долината на река Йордан. Те имат малки и средни по размер стопанства. Съоръженията за сортиране и опаковане, 10-20 хил. тона годишно, могат да бъдат управлявани от тези съоръжения с предимно европейски машини.
Поради доброто търсене Хадад казва, че ще успеят да продадат 30 000 тона йордански фурми, които се състоят основно от сортовете Medjool и Barhi. Други сортове фурми се внасят.
"За щастие нямаме много запаси до края на годината. Новият сезон започва отново през септември. Някои производители ще запазят до 10-15% от продукцията, тъй като смятат, че цените ще се повишат след Рамазана, когато е възможен недостиг. Очакваме производството да се увеличава годишно с около 10-15% на година", заявява Хадад.
"Нашият дял на международния пазар е около 15% от изнесения пазар на Medjool в света. Това ще бъде повлияно от новите насаждения в региона, като Египет и Мароко. Йорданските фурми са много специални и уникални, няма да ги намерите никъде в региона. Ние отглеждаме фурми на 400 метра под морското равнище. Долината на Йордания е в непосредствена близост до Мъртво море с високо налягане и съдържание на кислород, което не се повтаря в света. Това предлага много уникални фурми, които са сливови, с много дебело месо с много големи размери, много уникални по отношение на изстискването и вкуса, дължащи се на климата."
Предизвикателства
"Смятаме, че сме на прав път по отношение на търсенето на световния пазар, включително високото качество и параметрите за безопасност на храните, които се разглеждат. Повечето ферми имат добри земеделски практики, BRC и други международни сертификати. Търсим още подобрения и развитие по веригата на стойността.
"Имаме някои предизвикателства, разходите за труд са високи и възлизат на 70% от производствените разходи. Около 40% от работната сила са жени, които извършват сортирането и практиките след прибиране на реколтата. В днешно време имаме много добре обучени групи жени в долината за предварително сортиране. Стремим се да внедрим машини за практиките преди прибиране на реколтата, вярваме, че това ще сведе до минимум производствените разходи. Тъй като те са високи, смятаме, че уникалната ни продукция трябва да бъде заплатена на справедлива цена", подчертава Хадад.
Коментари