Супите не само правят ежедневната диета балансирана, но и събуждат приятни спомени от детството, когато купа топла супа беше един от символите на домашния уют. Апетитно първо ястие може да се приготви и по време на пости - без месо, риба и други животински продукти. Комбинирайки различни зеленчуци, пресни билки, гъби, зърнени и бобови растения, домакините създават десетки засищащи и интересни супички за всеки ден.

Предлагаме ви да попълните кулинарните тефтери с рецепти за вкусни постни супи! Всяко ястие съдържа растително масло, но ако сте решили да спазвате строги пости, съветваме ви да задушите зеленчуците в малко количество вода.

Крем супа от тиквички 

Тиквичките са универсален зеленчук. От тях лесно се приготвя постна супичка. Нежната крем супа може да се сервира с хрупкави крутони, тиквени семки, водорасли нори, хрупкав френски лук.

Продукти: За бульона: 1 морков, глава лук, 2 стръка целина, дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 2-2,5 л вода.

Освен това ще са ви нужни: глава лук, 1 скилидка чесън, 2-3 тиквички, 2 картофа, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: В студена вода сложете обелените морков, лук и целина. За удобство можете да нарежете зеленчуците на няколко части. Когато водата заври, сложете дафиновия лист и бахара. Вари се 30 минути на тих огън.

В тиган запържете наситнената глава лук със скилидката чесън до омекване, прибавете 2 произволно нарязани тиквички и задушавайте всичко заедно около 5 минути. Изсипете запръжката в бульона и изчакайте да заври. Прибавете картофите, нарязани на кубчета, сол и черен пипер. Гответе около 15 минути. Когато картофите се сварят напълно, пасирайте зеленчуците с блендер.

Готовата супа може да се сервира с резени пържени тиквички и билки.

Пикантна доматена супа с нахут 

Вместо традиционната постна супа от грах, сега ви предлагаме да си направите супа с нахут. Използвайте повече подправки - те ще придадат уникален ориенталски вкус.

Продукти: 300 г нахут, 1,5 л вода, 1 морков, 2 домата, 2-3 стръка праз, 3 суп. лъж. доматено пюре, 1 червена чушка, 1 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. куркума, зърно карамфил, лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Накиснете нахута във вода за една нощ. На сутринта го прехвърлете в тенджера и налейте 1,5 литра прясна вода, оставете да заври и гответе 40 минути на умерен огън. Нарежете моркова и чушката на лентички, а праза - на колелца, доматите - на 6 части. Запържете зеленчуците в тиган с растително масло, докато омекнат и добавете доматеното пюре. Гответе още 3 минути. Прехвърлете зеленчуковата запръжка в тенджерата с нахута и оставете супата да заври. Накрая се добавят кимиона и куркумата, подправете със сол, черен и червен пипер на вкус.

Можете да експериментирате с подправки: използвайте лют пипер на люспи, добавете пушен червен пипер и дори къри!

Зелена супа със спанак 

За да бъде супата още по-засищаща, можете да добавите картофи, фиде или ориз.

Продукти: глава лук, голяма връзка спанак или киселец, 1 тиквичка, стрък целина, 2 скилидки чесън, 1 картоф, 3 суп. лъж. бял ориз, 3 стръка магданоз, 3 стръка копър, дафинов лист, 2 л вода, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Запържете в тенджера с растително масло нарязаните лук, чесън и целина, налейте гореща вода и оставете да заври. Прибавете дафиновия лист и леко посолете. Добавете в тенджерата нарязаните на кубчета картофи и измития ориз и гответе 12-15 минути.

Нарежете тиквичките на кубчета, а връзката спанак или киселец нарежете на ситно. Първо към супата прибавете тиквичките, а след 5 минути – и нарязания спанак. Оставете да къкри 5 минути. Накрая подправете с още сол и черен пипер. Нарежете копъра и магданоза и ги добавете в тенджерата, покрийте с капак и оставете за 15 минути.

Сервирайте супата с ръжени сухари.

Гъбена каша с печурки 

Ароматната гъбена каша ще се хареса на всички. Ако имате у дома сушени гъби, съхранени от лятото, можете да ги използвате - те ще придадат богат вкус и аромат на ястието.

Продукти: 2 л вода, 2 картофа, глава лук, морков, 400 г пресни гъби, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. без връх захар, 3 кисели краставички, шепа маслини, сол и черен пипер на вкус, пресни зелени подправки, няколко резена лимон,

Приготвяне: Сипете в тенджера 2 литра вода и изчакайте да заври, добавете картофите, нарязани на кубчета. Лукът се наситнява, а морковите се настъргват на ситно ренде. Запържват се заедно в олиото до омекване. Добавете нарязаните гъби към запръжката и след 5 минути - доматеното пюре и захарта. Разбъркайте и гответе още 5 минути на слаб огън.

Прехвърлете зеленчуците с гъбите в тенджерата с картофите и изчакайте да заври. Добавете 3 средно големи кисели краставички, нарязани на ивици. Сипете малко от саламурата. В този случай не е необходимо да добавяте сол към супата. Пуснете в супата и маслини без костилки, поръсете с нарязани на ситно зелени подправки и отстранете от огъня. Сервирайте с резен лимон.

Боб чорба с печени моркови 

Фасулът е незаменима съставка по време на пости. Благодарение на белтъчините в състава си, той прави всяко хранене засищащо и балансирано. За да добавите нотка сладост към тази супа, препоръчваме да добавите печени моркови.

Продукти: 200 г бял боб, 3-4 моркова, 2-3 скилидки чесън, провансалски билки - на вкус, 1 суп. лъж. червен пипер, сол и черен пипер на вкус, прясна люта чушка, няколко стръка кориандър.

Приготвяне: Изсипете боба в тенджера със студена вода, оставете да заври. Варете около 3 минути, дръпнете от котлона и оставете за 1-1,5 часа. Сменете водата, като сипете прясна, така че да покрие зърната и гответе 60 минути, като периодично проверявате за готовност. Не изхвърляйте течността след готвенето. Ако бързате, може да използвате и боб от консерва.

Обелете и нарежете морковите на големи пръчици, наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Напръскайте с олио и поръсете със сухи билки и сол. Между резените морков сложете скилидки чесън. Пече се 20 минути на 200°C.

Смесете боба, морковите и чесъна в тенджера и налейте малко течност, която е останала след сваряването на боба, или използвайте зеленчуков бульон.

Пасирайте сместа с блендер, като регулирате консистенцията с останалата отвара. Оставете да заври, добавете сол и подправки.

Разпределете супата в купички и гарнирайте с резенчета чили и кориандър.

Супа от елда със сушени гъби 

По време на постите можете да приготвяте елда, не само като част от гарнитури или основно ястие, но и в супи. Елдата, добре сварена и комбинирана със зеленчуци, придава на обичайните ястия необичаен вкус.

Продукти: 30 г сушени гъби, 1,5 л вода, 2 картофа, глава лук, морков, 150 г елда, 100 г пресни печурки, сол на вкус, пресни зелени подправки.

Приготвяне: Сухите гъби се накисват в 200 мл топла вода, оставят се за 1 час, след което се отцеждат и нарязват на ивици. Сипете 1,5 л вода в тенджера и изчакайте да заври. Прибавете нарязаните на кубчета картофи и гответе на слаб огън около 10 минути. През това време запържете пресните гъби с нарязан лук и морковите в тиган в растително масло.

Прехвърлете запръжката в тигана с картофите и добавете измитата елда. Вари се на среден огън. След 10 минути се добавят накиснатите сушени гъби. За по-ярък аромат и богат вкус можете да прибавите към супата водата, в която са киснали гъбите, като предварително я прецедите. Подправете супата, посолете и оставете да се вари под капак около 10 минути. Преди сервиране поръсете с пресни билки.