Това са едни от най-важните процедури за приятен и хигиеничен външен вид, удобство и стабилно здравословно състояние на четириногите ни приятели. Често любимците се будят с очни секреции и задържат плака по вътрешната част на ушните си миди – това може да доведе до редица инфекции и съответно, тревоги за стопаните. Гурелите могат да бъдат както безобиден признак на добра дрямка, така и сигнал за възможно дени от злокачествено заболяване. Почистването на очите осигурява комфорт на любимците и им дава увереност при използване на сетивата.

Как се почистват кучешките уши?

Почистването на ушите е съществена част от основната грижа за външния вид и здравето на вашето куче. Кучетата могат да натрупват восък и остатъци с по-бързо от хората. Някои просто се нуждаят от избърсване, други - от щателно почистване през седмица или две. Ушите на всички кучета трябва да бъдат почиствани от време на време. Някои породи се нуждаят от по-често и цялостно почистване, например предразположените към ушни инфекции, като Блутик кунхаунд. Проверявайте редовно ушите на вашето куче и се информирайте за нуждите му. Прекомерното почистване може да причини дразнене, но недостатъчното може да отключи запушване и здравословни проблеми. Почистването е лесно и може да го извършвате сами у дома, стига да го правите внимателно и правилно, без да нанасяте щети.

Анатомия

Предотвратяването на поражения става чрез запознаване с анатомията на кучешките уши. Така ще знаете какво виждате, докато го почиствате – ухото все пак е доста сложна структура. Клепоухите кучета имат по-слаб въздушен поток към ушния канал, което ги прави по-податливи на инфекции. Външната част от ухото се нарича пина, в отвора под нея се намира канал, съставен от вертикални и хоризонтални ивици на покрития с кожа хрущял. Той на свой ред придава гънките и ръбовете по повърхността. Тук се намират и отделящите восък и себуми жлези. Каналът завършва при тъпанчето – тънка мембрана, която вибрира в отговор на звуковите вълни. Отвъд нея е вътрешната част на ухото, вкл. „средно ухо“. Там се намират деликатните структури свързани със слуха и баланса, и засягането на тези части може да причини трайни вреди на кучешките слух и равновесие, подобно на уврежданията при хората.

Подготовка

Най-подходящото място за чистене на кучешките уши е под душа, преди баня. Имайте предвид, че по време на къпането кучето ще клати глава и съответно запраща пръски от сапун или шампоан по стените на помещението. Със сигурност ще ви е необходима кърпа за подсушаване. Ще имате нужда още от памучни тампони, разтвор за почистване на ушни миди, които не съдържат алкохол или водороден пероксид – вещества, които причиняват дразнене. Можете сами да си приготвите разтвора - оцет и вода (1:1) работи също толкова добре, колкото купешките разтвори. При наличието на много косми в ушните канали ще ви трябват и пинцети или хемостати. Преди да започнете същинското почистване оскубете излишното окосмяване.

Същинска част

След встъпителната процедура задръжте ухото нагоре (ако е клепнало) и напръскайте с почистващия препарат. Започнете да масажирате основата на ухото, като трябва да чуете пляскащ звук от хрущяла, опиращ в челюстта. Така разнасяте почистващото средство по ръбовете на канала, а след няколко секунди можете да оставите кучето си да се разклати. После избършете стените на ушния канал с навлажнен памук или марля с препарат – навийте марлята на пръста си и внимателно бръкнете в ухото. Ако ухото все още изглежда мръсно, просто повторете. Спрете ако забележите прояви на болка, зачервяване или кървене. Избършете, повторете с другото ухо и подсушете главата на четириногия си приятел. Не забравяйте да го възнаградите за търпението с лакомства и много похвали.

Внимание!

Не поставяйте апликатор с памучен връх в ухото на кучето си, защото може да повредите тъпанчето. Същото се отнася за върха/дозатора на бутилката с почистващ препарат – не трябва да навлиза по-дълбоко в ухото, отколкото можете да видите.

Кога гурелите стават повод за притеснение?

Гурелите в очите на кучето може би изглеждат неприятно, но почти всички четириноги получават очно течение и обикновено то не е вследствие на здравословен проблем. Ако все пак е резултат на такъв, пренебрегването им може да доведе до проблеми. Научете се да разграничавате проблемния секрет от нормалните остатъци. Така ще запазите очите на кучето си сияещи и здрави.

Очните гурели обикновено са смес от лигавици, сълзи и кожни клетки. Тази мръсотия може да се натрупа във вътрешните ъгли на очите след сън, както при хората, или може непрекъснато да се натрупва през деня. Вторият случай е притеснителен и дава повод за съмнения за очно заболяване.

Друг начин за разграничаване е техния цвят – втвърдени или влажни, секреционните материали в очите могат да бъдат прозрачни, бели, жълти, зелени, кафяви, черни или червени. В малки количества, прозрачният, червен или кафяв лепкав материал е напълно нормален, стига червената пигментация да не се дължи на кръвотечение. Порфиринът е пигмент в сълзите, който може да придаде червеникав или кафяв отенък, което е нормално. Докато тези нюанси са нормални, обилното жълто или зелено течение с неприятна миризма може да означава инфекция. Обикновено гурелите са малко неудобство за кучетата, което може лесно да се отстрани от лицето им с пръст, или навлажнена кърпа ако са се втвърдили. Поддържането на окосмяването около очите на четириногият любимец е ключово за здравето и понижаване на излишна секреция.

Възможни заболявания

Ако все пак сълзенето е прекомерно, лигавото вещество се появява периодично, не само след спане, то най-вероятно конюнктивата е възпалена и кучето е страда от конюнктивит. Заболяването изисква медикаментозно лечение – външно прилагане на капки за очи. Друг възможен вариант са запушени слъзни канали, поради възпаление, тумор, чуждо тяло или инфекция. Обикновено, в този случай се налага промиване от ветеринарен специалист. Понякога дразнения като алергии, прашинки във въздуха, косми или песъчинки, също могат да предизвикат образуването на гурели, щом се смесят с естествената очна слуз. Прекомерен секрет, наподобяващ гной може да бъде симптом на повишено вътреочно налягане или глаукома. Това е сериозен проблем, който причинява болка и изисква незабавна ветеринарна намеса. Някои кучета пък се раждат с физически аномалии – малформации на главите, които могат да доведат до прекомерно секретиране. Ако състоянието стане сериозно и се стигне до язви на роговицата, може да се наложи хирургическа манипулация, след която би трябвало гурелите да изчезнат. Нараняванията на очите, травми, ожулвания на роговицата от груби частици изискват ветеринарна помощ. Ако вашето куче има гъст секрет около очите е възможно да има сухо око, което не може да произведе достатъчно сълзи, за да смаже очите си.

Лечение

Ветеринарен лекар може да прегледа очите на кучето, с обхват навътре до ретината, за да оцени дали структурата на очните ябълки е здрава - може да са необходими рентгенови лъчи, за определяне дали има физически аномалии или туморни израстъци. При проблем, свързан с прекомерно отделяне на секрет, може да са необходими мехлеми и капки за лечение на възпаление, за рани или за високо очно налягане. В редки случаи може да се наложат операции и хирургически корекции. Последното важи при премахване на израстъци по клепачите или на очната ябълка, ако нараняването е сериозно. Прогнозата обикновено е оптимистична, защото появата на гурели е често срещана и нормална, но при офталмологичен проблем прогнозата ще зависи от причината за секрецията.

Петна от сълзи под очите

Кафявото петно под очите е едно от най-честите оплаквания на собствениците на кучета във ветеринарните клиники. Петната от сълзи се появяват, когато сълзите се стичат от очите на кучето и мокрят лицето и отстрани на носа. Макар и безвредно само по себе си, оцветяването може да бъде непривлекателно и много собственици искат да го премахнат. В тежки случаи е възможно прекомерното сълзене да доведе до дразнене на кожата, инфекция и миризма в областта. Ето как да предотвратите и лекувате петна от сълзи при кучета.

Причини за пигментацията

Много породи кучета имат естествено оцветяване. В действителност този проблем не е „нормален“, но може да е нещо, от което кучето страда поради своята порода и анатомия на главата. Например, много „ябълковоглави“ породи, като чихуахуа, ши-цу, лхаса апсос, бостънски териери, мопсове и пудели, имат очни кухини, които не позволяват оттичане на сълзи поради формата и размера на окото. В нормалното око сълзите, произведени от слъзните жлези, ще изтекат през назолакрималната точка. Това са малки дупки в ъглите на окото, които действат като дренажи за сълзи. Отворите водят до малък тръбен проход, който осигурява път за изтичане на сълзите в назолакрималния канал. Този канал насочва сълзите надолу към задната част на носа и устата на кучето, където те се поглъщат незабелязани. Много кучета от гореспоменатите породи са склонни да имат плитки очни кухини, което кара сълзите да преливат през долните клепачи, вместо да се оттичат назад. Наличието на сълзи по лицето води до видимо оцветяване. Това не е медицинско състояние и няма лечение, това е просто функция на анатомията на кучето.

Точно както при хората, очите на кучето ще произвеждат повече сълзи в отговор на дразнене от всякакъв вид. Сълзите служат за смазване и защита на окото, както и за промиване на чужди предмети и дразнители. Трябва да подозирате дразнене на очите, ако вашето куче обикновено няма прекомерно сълзене и петна, но започне да присвива или търка окото, зачервено е или отделя жълта секреция. Раздразнението на очите е дискомфортно и болезнено и може да доведе до застрашаващ зрението проблем.

Алергиите също могат да доведат до червени, раздразнени очи при кучетата. Обикновено алергени от околната среда, като цветен прашец, трева или замърсяване на въздуха са редовните причинители. Алергията ще трябва да бъде лекувана, чрез елиминиране на алергени, къпане или лекарства. Ако алергиите на кучето могат да бъдат контролирани, прекомерното сълзене и последващото оцветяване би трябвало да изчезнат.

Ако вашето куче страда от ентропион (извиване на клепачите навътре) или ектопични мигли (погрешно поставени мигли, които трият роговицата), то ще се нуждае от хирургична корекция. Тези процедури са сравнително лесни и вероятно ще бъдат извършени от вашия ветеринарен лекар с обща практика. След като отокът спадне и кучето се възстанови напълно от операцията, петната от сълзи трябва да изчезнат.

Почистване

Ако зад околоочната пигментация не стои здравословен проблем, с чието разрешаване да бъде отстранена, то единственото, което може да направите е да поддържате личната хигиена и да се грижите за външния вид на любимеца си. Лицето и особено зоната под очите на кучето трябва да се избърсват внимателно поне веднъж дневно с влажна кърпа. Това премахва сълзите и натрупващите се остатъци от лицето на кучето, преди да може да се появят петна от сълзене. Малко количество водороден пероксид може да се приложи върху оцветената със сълзи зона, за да се избели пигментацията на козината. Също така е полезно тя да бъде възможно най-къса в зоната около очите, така че сълзите и остатъците да не остават между космите.

Дозаторът на почистващия препарат не трябва да навлиза дълбоко
Дозаторът на почистващия препарат не трябва да навлиза дълбоко
Гурелите са най-лесни за отстраняване преди да се втвърдят
Гурелите са най-лесни за отстраняване преди да се втвърдят
Представител на породата Ши-цу с пигментирана козина на лицето
Представител на породата Ши-цу с пигментирана козина на лицето
Околоочно оцветяване след сълзене
Околоочно оцветяване след сълзене