И какво друго в почвата й допада най-много

В днешното време на много добре развитото лозарство и винарство по света все по-често става дума за тероарът, при който са се развили лозите.

Все по-често известни по света и у нас производители хвалят виното си като обясняват, че е толкова вкусно и ценно, защото е с богат тероар.

Всъщност това е термин, които означава ценен „коктейл“ от основните елементи на средата, в която се е развивало гроздето.

Почвата е един от тях, разбира се, и може би е от най-важните, заедно с климата.

По този повод читателката ни Виктория Пенева от Пазарджик ни е задала въпроса: „ Доколкото разбирам, когато се говори за тероар, става дума за вино от лозници, които виреят предимно на чакълести почви. Така ли е и затова ли е толкова ценно? И трябва ли да се предпочетат тези почви за нови лози, ако човек ги има в собствените си земи?“

Отговор:

По този повод ще обясним какво по-специално е предпочитанието на лозата към почвите. Тя може да се отглежда върху места с най-разнообразни почви.

С лозя биха могли успешно да се оползотворяват и хълмисти терени със сравнително по-бедни почви, където другите култури по-слабо се справят. Лозята не се чувстват добре само на заблатени, тежки и силно сбити почви.

Но е вярно, че от характера и свойствата на почвата зависят в доста голяма степен силата на лозите, добивът и качеството на гроздето. Това е доказвано с годините, като е наблюдавано от специалистите по лозарство, че при еднакви климатични условия в един и същ район може да се получат от гроздето доста различни по качество вина в зависимост от разликите в почвения тип.

Най-добри за лозата са дълбоките, рохкави, бързо затоплящи се почви. В това отношение особено подходящи са леките песъчливи и чакълестите.

В зависимост от подложките пък, може да се каже, че някои от тях се развиват по-добре на свежи и плитки почви, а други - на по-сухи и по-дълбоки, като едни от подложките понасят по-високо съдържание на вар в почвата, а други - по-ниско.

Ето защо преди засаждането на ново лозе е препоръчително да се направи анализ на почвата и в зависимост от това да се подберат подложката и сортовете.

Почвата влияе върху лозата със своя механичен състав и с физичните и химичните си свойства. Механичният състав се определя от съотношението на отделните почвени частици, като глина, пясък, чакъл и др.

Наличието на повече глина в почвата я прави по-свързана, по-тежка и по-студена. Там корените на растенията се развиват сравнително трудно. От грозде, което е отгледано на такава почва също се получава добро вино – то е по-добре оцветено и по-плътно.

За сметка на това, ако имате на разположение пясъчни частици, използвайте ги. Те са доста по-благодатни за развитието на лозите, защото затоплят почвата и допринасят за образуването на повече захари в гроздето.

Още: Правят почвата по-рохкава, корените на растенията проникват дълбоко, виреят спокойно и лозите се развиват силно. От гроздето, отгледано на песъчливи почви, се получават по-леки и фини вина, които развиват приятен букет.

Топлинните свойства на почвата също имат голямо значение.

Тъмните почви поглъщат по-интензивно слънчевата енергия и се затоплят толкова по-силно, колкото цветът им е по-тъмен.

На такива почви лозите растат по-буйно, отколкото на светлите.

Затоплянето на почвата зависи и от наличието на влага в нея - влажните почви се затоплят по-трудно. А глинестите почви задържат повече вода и естествено се затоплят по-трудно.

От голямо значение е също и съдържанието на хумус и варовик. Богатите с хумус (тъмните) почви са по-богати и на азот, но за лозата по-подходящи са средно запасените с хумус почви.

Как влияе чакълът?

Някои лозари избягват да засаждат лозя на чакълести почви без да имат обяснение за това, но всъщност не са прави.

Световната практика показва, че от лозята на почви, които съдържат едрозърнест пясък и чакъл, се получават едни от най-хубавите вина.

Чакълът много добре дренира почвата, пропуска дъждовната вода, но същевременно е пречка и за силното водно изпарение.

През деня той се нагрява, а през нощта отделя част от погълнатата топлина и по този начин затопля приземния въздух. Освен това той отразява и част от слънчевите лъчи, което действа много благоприятно на лозите. Така че, ако имате чакълести участъци, може да ги използвате.

Доста тясна е връзката между почвите и гроздето
Доста тясна е връзката между почвите и гроздето
Т.нар. винени почви са търсени от старите винари - чакълестите са стар приятел на лозите
Т.нар. винени почви са търсени от старите винари - чакълестите са стар приятел на лозите
Така елитни винарски списания обясняват връзката между виното и почвата
Така елитни винарски списания обясняват връзката между виното и почвата