Месокостното брашно е продукт, получен от отпадъците на месопреработвателната промишленост, който е източник на висококачествен протеин от животински произход с усвояемост 90%.

То се състои от: протеини, аминокиселини, мазнини, витамини. Съдържа микроелементи: калций, натрий, фосфор, калий, магнезий, сяра, както и мед, цинк, кобалт, желязо, манган, йод - който е много важен и ценен протеинов компонент, когато се добавя към комбинирани фуражи за всички видове домашни птици и животни. Освен това е източник на витамини В1, особено на рибофлавин, холин, никотинова киселина, кобаламин.

Използване на комбинацията месо + костно брашно е като протеиново-минерална добавка при хранене на едър и дребен рогат добитък, както и на свине и птици. Това е много ценен продукт, който съдържа много протеини. Освен това месокостното брашно позволява
да се намалят разходите за отглеждане
на селскостопански животни и да се подобри качеството на крайния продукт. При хранене на добитък и птици месокостното брашно се добавя към смеси или концентрирани фуражи.

Ежедневното добавяне на месокостно брашно към храната за животни ще позволи:

  • да увеличите производителността;
  • да обогатите диетата с протеини, аминокиселини, витамини, минерали;
  • да увеличете хранителната стойност на фуража;
  • да нормализирате метаболизма;
  • да увеличите растежа на животните;
  • за увеличаване на количеството мляко при кравите и носливостта на пилетата;
  • за осигуряване на бърз растеж на мускулна маса при бройлери;
  • за намаляване на разходите за фураж.

Скоростта на въвеждане в основния фураж е:

  • 3-7% от теглото на сухия фураж за птици;
  • 4-7% за кокошки-носачки и прасета,
  • 4-10% за млади прасета.

Условия за съхранение - в сухо проветриво помещение без пряка слънчева светлина, не позволявайте температурата на въздуха да се повишава над +30 градуса.

Как се определят дозировките. Диетата на кокошки-носачки, кокошки от месодайни породи, бройлери и пилета трябва да бъде балансирана на протеини и мазнини, да съдържа всички необходими витамини, минерали, както и ценни аминокиселини. Месокостното брашно за пилета е високопротеинов компонент на домашния фураж, превръща зърнената смес в пълноценна диета за домашни птици.

Месокостното брашно е естествен продукт от преработката на месо и кости от животни или птици. Като изходен материал се използва месо, което не е подходящо за човешка консумация: от стари животни, след травма т.н. Производството на месокостно брашно често е страничен продукт в месопреработвателни предприятия или птицеферми. Карантии, кости, жилки - всичко това се обработва, натрошава и се превръща в ценна фуражна добавка. Консистенцията на месокостното брашно е подобна на фино смилане на зърно, има кафяв цвят - от златисто до тъмнокафяво и силна, но доста приятна миризма на сушено месо.

Хранителната стойност: Качественият продукт съдържа около 40% протеин и 11-12% сурови мазнини, както и незаменими аминокиселини от животински произход: лизин, метионин и цистин.

Костният компонент осигурява висок процент полезни минерали, най-вече в калциевата и фосфорната фуражна добавка, приблизително 14% и 7% всяка. В малки количества съдържа калий и различни микроелементи: сяра, желязо, цинк и др. Продуктът е източник на витамин Е и витамини от група В, най-вече витамин В4.

Можете да определите хранителната стойност на фуражната добавка по нейния клас:

  • I клас - суров протеин 50%, сурови мазнини 10-13%, пепел 25%;
  • II клас - суров протеин 40-42%, сурови мазнини 15-18%, пепел 28%;
  • Клас III - суров протеин 30%, сурови мазнини 20%, пепел 38%.

Колкото повече месо има в изходния материал и колкото по-малко кости, толкова по-високо е съдържанието на протеин в крайния продукт и толкова по-нисък е процентът на пепел и мазнини. Тъй като месото и костното брашно се използват като протеинов компонент, първокласният продукт се счита за най-ценен, има най-високо съдържание на протеин. Произвежда се и обезмаслено месокостно брашно с високо съдържание на протеин 40-50% и минимално съдържание на мазнини 2%.

Костно брашно от говеда и свине: Този продукт е с ниско съдържание на протеини и мазнини, съответно 20% и 10%. Благодарение на високото съдържание на пепел, до 60%, добавката е източник на полезни минерали: калций, фосфор, калий.

Костното брашно за пилета може да се сравни с варовиковата песъчинка, то е по-скоро минерална добавка. Въвежда се в диетата в по-малки обеми от месото и костите, не повече от 1% от състава на фуражната смес.

Да си направите ли месокостно брашно у дома?

Краткият отговор е „по-добре не!” Защото приготвянето на месен кокал у дома е възможно, но не си струва изразходваните усилия и средства. За да дезинфекцирате суровините, е необходимо костите и месото да се варят най-малко 3 часа или да се изгорят костите във фурната. При това се отделя специфична неприятна миризма. В домашни условия е невъзможно да изсушите продукта при температура от +650°C, както се случва в производството. А сушенето в домакинска фурна ще отнеме няколко часа и ще изпълни къщата с остра миризма. Възможно е да се смелят костите, калцинирани в пещта, но това ще отнеме време, усилия, ще трябва хаван и мощна кафемелачка или мелница за зърно. При относително по-ниската цена на месокостното брашно, разходите за плащане на сметки за електричество за вътрешно производство на фуражна добавка ще бъдат в пъти по-високи от цената на продукта.

Качественият продукт се разпознава по външния - Месокостното брашно не трябва да е прекалено светло - бледият цвят показва, че производителят е добавил обработени пилешки пера, които не носят хранителна стойност, или соя. Пълномаслената соя също е храна с високо съдържание на протеини, но този протеин е на растителна основа. За пълноценното развитие на домашните птици и добитъка са необходими както растителни, така и животински протеини.

  • Добрата месна кост трябва да има приятна миризма - ако не на барбекю, да е на сушено месо, в крайни случаи с нотки на миризма на сапун за пране, ако процентът на костите в оригиналния продукт е многократно по-голям от месото.
  • Месокостното брашно не трябва да мирише на гниене, плесен или мухъл. В тези случаи продуктът се счита за развален и не се допуска в храната за домашни птици или добитък.
  • Фуражната добавка е благоприятна среда за размножаване на гъбички и бактерии, когато се съхранява при условия на висока влажност, в нея започва размножаването на патогенни гъбички.
  • Мухлясалата храна никога не трябва да се използва като храна за домашни птици и други животни. Мухълът е източник на токсини, които водят до лошо храносмилане.
  • Ако месокостното брашно има гнила миризма, това показва, че изходният материал не е обработен с високо качество. Гнилостната микрофлора ще повлияе неблагоприятно на здравето на домашните животни. Затова тази добавка не трябва да се използва.

Условия за съхранение

1) Количеството протеин в месокостното брашно не е постоянно. Постепенно се превръща в амоняк и се изпарява, поради което хранителната стойност на продукта намалява. Срокът на годност на месокостното брашно е 1 година от датата на производство и не повече от 6 месеца след отваряне на опаковката.

2) Благодарение на наситената миризма и високата хранителна стойност, отворените опаковки с месо и костно брашно привличат мишки, плъхове, котки, птици. За да избегнете кражба на ценен продукт, по-добре съхранявайте опаковката в затворен контейнер след отварянето му.

3) Температурата оказва голямо влияние върху съхранението на месокостното брашно. При температури над +30°C естествените мазнини се разграждат, протича химическа реакция с отделяне на токсичен акролеинов алдехид. Затова не трябва да купувате големи запаси от месо и кости за летния период. По-добре е да купите продукта, когато ви привършва предишното количество.

Месокостното брашно не трябва да се излива "на око", особено при приготвяне на мокра каша. Предозиране на животински протеин води до нарушена бъбречна функция и развитие на подагра при пилетата.
Месокостното брашно не трябва да се излива "на око", особено при приготвяне на мокра каша. Предозиране на животински протеин води до нарушена бъбречна функция и развитие на подагра при пилетата.