Инес ЗЛАТАНОВА

Ако котката изглежда разстроена или тревожна, ако дава негативни сигнали на тялото или има неподходящи навици в банята, то вероятно нещо я притеснява. Това нещо е обширно понятие – от немарливост, през твърде силна музика, до развалена храна. Вярвате или не, може несъзнателно да причинявате непоносимост на котките, правейки грешки като техен собственик. Не се притеснявайте – ако забележите повишена честота на някое поведение, обърнете внимание и го коригирайте.

1. Чувство на самота

Противно на схващанията, котките не са чак толкова саможиви животни. Вярно е, че можете да оставите котката си сама за по-дълги периоди, отколкото куче, но котенцата жадуват за внимание, компания и любов точно като всеки друг космат приятел. Ако бъде оставяно често за продължителни периоди от време, то може да се възбуди и да развие чувство на тревожност и дори депресия. Ако имате натоварен график, не забравяйте да отделяте няколко минути сутрин или вечер всеки ден, за да прекарате известно време с котката си. Обикновено 15 минути игра на всеки няколко часа поддържат щастлив и здрав любимец. Още по-добро решение е да помислите за осиновяване на друга котка, за да има себеподобен другар на пълен работен ден.

2. Конкуренция

Независимо дали се борят за храна, пространство, играчки или вниманието на хората, ако котките са две също може да се появи проблем - могат да започнат да ревнуват една от друга. За съжаление, в някои случаи тази ревност или пазенето на ресурси може да се прояви като агресия и в зависимост от ситуацията, неправилно насочена такава. Например: Ако домашна котка се чувства застрашена от чужда котка в двора, но не може да я атакува, тя може да пренасочи агресията си към друга котка в къщата.

3. Мръсен нужник

Също както използването на непочистена тоалетна на обществено място е неприятно за хората, котките се чувстват по същия начин относно собствените си мръсни кутии за отпадъци. Това са изключително хигиенични любимци, които не понасят немарлива обстановка, особено ако засяга пряко навиците им. Важно е да почиствате тоалетните на вашата котка всеки ден или поне през ден, в зависимост от броя на котките, които имате и техните навици в банята. Ако не искате или не можете да го правите ежедневно, помислете за инвестиране в самопочистваща се кутия за отпадъци. Поддържането на чиста тоалетна включва смяна на кутията приблизително на около две седмици, но варира в зависимост от броя котки в домакинството, вида на тоалетната и честотата на почистване.

4. Развалена храна

Суровата или развалена храна не само има лош вкус, но и може да разболее котката. Бактерии като салмонела и стафилококи могат да се развият в храна, която е била изложена на открито твърде дълго, особено през по-топлите месеци. Всеки път, когато сервирате храната на вашето коте, не забравяйте да проверите срока на годност както на мократа, така и на сухата. Ако откриете, че остават много остатъци след хранене на вашата котка, може да се наложи да преоцените колко всъщност трябва да е дажбата. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да вземете решение въз основа на породата, възрастта и нивата на активност на хищния любимец.

5. Лекарства с неприятен вкус

Когато се чувствате гадно, последното нещо, което искате да направите, е да вземете някакво гадно на вкус лекарство. Същото важи и за вашата котка. Когато приемат лекарства, много котки имат пяна в устата или просто ги изплюват обратно. Независимо дали вашата котка се нуждае от лекарства за настинка или инфекция, или има хронично заболяване, което изисква непрекъснато прилагане на лекарства, жизненоважно е да направите преживяването малко по-приятно за котето. Първо, обучете котката си да се чувства комфортно като свържете усещанията с нещо положително, например да я възнаградите с малко лакомство. Постепенно утвърдете схема за приема на лекарствата, за да знае какво и кога да очаква. Ако все още имате проблеми с прилагането на медикаменти, има много меки лакомства с джобчета, предназначени за прикриване на хапчетата в тях.

6. Настървено галене

Ако имате котка, знаете, че има само определени области, които ще ви позволи да галите, и ако галите грешната част ще съска, драска или хапе. Котките могат да бъдат изключително чувствителни в някои зони, така че е важно да сте наясно къде и как ги галите. Обърнете внимание на поведението и сигналите на тялото, за да разберете приемливото и неприемливото галене. Обикновено котките предпочитат хората да ги галят около областите на главата и шията, след това някои предпочитат и по гърба, а много малко допускат до краката, опашката и лапите си.

7. Силни шумове

От гръмотевични бури през спорове до фойерверки - много силните шумове и суматохата могат сериозно да стресират вашия космат любимец. Хроничният стрес от силни шумове може да причини редица поведенчески и здравословни проблеми, включително нервност, агресия или депресия, както и загуба на коса, липса на апетит и прекомерна агресия. Може да е трудно, но се опитайте да ограничите излагането на котката си на силни шумове.

Втора котка може да бъде, както отдушник на самотата, така и конкурент за човешкото внимание
Втора котка може да бъде, както отдушник на самотата, така и конкурент за човешкото внимание
Старайте се храната да е по вкуса на косматия ви любимец
Старайте се храната да е по вкуса на косматия ви любимец
Избягвайте да нарушавате спокойствието на спяща котка
Избягвайте да нарушавате спокойствието на спяща котка
Различните котки имат различни нива на гальовност
Различните котки имат различни нива на гальовност