Красиви, но и непретенциозни по отношение на грижите, а освен това не отстъпват по производителност на пилетата, дори са по-успешни

За да ви убедим в плюсовете при отглеждане на токачки, ще започнем от самото начало -

на каква възраст започват да снасят яйца

Токачките навлизат във фазата на снасяне на яйца до 8 месеца, когато са на балансирана диета. А във фаза продуктивност - на 6 месеца. Когато „пубертетът” им настъпи през есента или зимата, пълното снасяне на яйца започва през пролетта.

През зимата женските не дават яйца. Тази птица е донесена при нас от Африка и не обича студа. В края на зимата, в началото на март, тя възобновява своята продуктивност. Снасянето на яйца завършва през октомври-ноември (в зависимост от района на отглеждане). В северните райони продуктивността им е много по-малка и те преминават във фазата на зимен покой по-рано, още през септември.

Колко дълго токачката ще дава яйца?

Обикновено репродуктивните функции на птицата се запазват през целия живот, но на 3-годишна възраст показателят за производителност вече е силно намален. С възрастта броят на яйцата намалява, но размерът им се увеличава.

Колко яйца се снасят годишно?

Дали една токачка ще снася всеки ден зависи от репродуктивната фаза. Ако токачка седи на яйца, тя физически „не може да бърза”. През останалата част от сезона птицата снася на интервали: 2 яйца - с почивка от 16 часа, след това почивка от 48 часа.

Средната годишна норма на производство на яйца за възрастни токачки е 120, но при условие, че птицата се храни нормално. Периодът на снасяне на яйца е 9 месеца. В началото на цикъла те дават 2-6 яйца, след това броят им започва да расте. Най-активното време за снасяне на яйца е през май-юни.

Как да увеличите производството на яйца

Основният въпрос, който интересува стопаните при отглеждането на токачки, е да се увеличи продуктивността на птицата. Няколко фактора влияят върху броя на снесените яйца:

  • диета;
  • температура;
  • влажност.

От началото на пролетта продължителността на дневните часове се увеличава изкуствено. Диетата на кралската птица е подобна на пилешката.

Комбинираният фураж за бройлери съдържа всички хранителни компоненти, необходими за развитието на токачките. Освен това диетата е обогатена с витаминни и минерални дажби, както и:

  • зеленина;
  • плодове и зеленчуци;
  • извара;
  • зърнени култури;
  • варива.

Свободната паша на широка територия значително увеличава броя на яйцата.

Друг голям плюс е, че токачките са най-добрият помощник в борбата срещу колорадския бръмбар. Затова повечето стопани пускат птиците в градината, за да се освежат и в същото време да спасят реколтата.

Важно преимущество на токачките е, че дори при липса на мъжки, те започнат да снасят яйца в началото на пролетния цикъл. Неоплодените яйчни продукти са от особен интерес за гастрономите и привържениците на правилното хранене.

Защо понякога не бързат да снасят?

Основните причини са:

  • застудяване;
  • стрес;
  • липса на протеин в храната;
  • възрастови характеристики - твърде младите индивиди не произвеждат яйчни продукти, а индивидите на възраст над 3 години вече не могат да произвеждат такова количество продукти;
  • голямо струпване на птици в една зона;
  • невъзможността да излизат на чист въздух - особено през зимата.

Но птиците са доста „печеливши” в развъждането. Добивът на месо от трупа на токачка е 10 пъти по-висок от този на пилешки труп. А яйчните продукти се отличават с високи вкусови показатели.

Как да различите токачките по пол

В природата има няколко вида токачки, но само един от тях - обикновената - е опитомен. И се стига до въпроса как да се определи женската и какви различия има между половете.

Защо трябва да знаете разликата

Познаването на пола на токачки ще помогне за компетентното организиране на стадото. За ефективно отглеждане на мъжки са необходими 5 токачки, тоест за женско стадо от 20 птици ще са необходими 4 мъжки, така че е препоръчително да определите пола, преди да ги купите. Разбира се, в птицевъдството женските, които произвеждат яйца и по този начин осигуряват ново потомство, се считат за по-ценни. Така че процесът на възпроизводство върви в кръг, носейки печалба на стопанина. А ако можете да разграничите птиците по пол, може да регулирате производството: излишните мъжки и непродуктивните женски отиват за клане.

Затова и мното стопани се интересуват от това на каква възраст може да се разпознае полът на птицата. Опитните твърдят, че вторичните полови белези се появяват едва на 5-6 месеца. При пилетата е почти невъзможно визуално да се направи разлика между мъжко и женско. Но който отдавна се занимава с отглеждане на птици, може да разбере пола на новородените токачета. Най-сигурният начин е да проверите гениталиите. При мъжките са по-добре развити и са лесни за разпознаване.

Методи за определяне на пола

Първоначално не всеки може да различи пола: мъжките и женските са подобни. За да идентифицирате желания индивид, трябва внимателно да го разгледате. Оказва се, че има разлики - по формата на клюна. Най-важният признак на токачките е на главата. По структурата й лесно може бързо и точно да се установи пола. Например, женските токачета имат по-малък и спретнат клюн. При мъжките е по-голям и по-дебел. Освен това мъжките имат специфичен, ясно видим израстък на човката.

Цвят и форма на обеците: Непосредствено под човката на птиците има обеци. Те служат като украшение на този вид, но за човек те са важни, защото формата и цветът на този декор зависят от пола.

Мъжките имат синкаво-червени, по-големи, месести, продълговати кичури с гънка.

Женските „бижута” са по-изтънчени, но по-малки.

Важно! Но изтънчеността е характерна само за млади женски, с възрастта обеците стават груби и приличат на мъжки.

Положение на главата: Позицията, в която се намира главата, също може да покаже какъв пол е птицата. Женските, за разлика от мъжките, държат главите си изправени.

Местоположение на гребена: Друга разлика между женската и мъжкия е гребенът. При мъжките той е повдигнат и леко обърнат назад, което го прави да изглежда огромен.

Навици: Ако е възможно да се следи поведението на токачките, тогава може да разпознаете кое от тях е женска и кое е мъжки. „Мъжете” се държат като крале. Те величествено стъпват по земята, повдигайки опашката и главата си. Женските са много по-скромни, ходят с наведени глави.

Гласът: Токачката е известна като доста шумна птица - тя обича да крещи. Според някои това се приема за отрицателен признак при отглеждането на този вид птици. Но, за щастие, тази характеристика позволява да се разграничат мъжките от женските. Мъжкарите имат специфичен зов, който ги отличава от женските. Ако наблюдавате малко стадото, може точно да определите кой към кой пол принадлежи. Цезарите/мъжките имат уникално пращене в гласа си, което женските нямат. Някои сравняват звуците с картечен огън. Женските имат по-приятен глас, викът е комбиниран от два звука - вторият е по-силен и по-дълъг от първия.

Размерът има значение: Обикновено при опитомените птици мъжките са по-големи от женските. Но в случая на токачките това правило не работи. Женските са по-големи от мъжките с около 15–20%. Това лесно се вижда, ако поставите представители на двата пола един до друг. Тази особеност е характерна за всички видове токачки, но понякога се проявява по-слабо или по-силно. Също така си струва да се отбележи, че тази характеристика за определяне на пола може да се използва само когато птицата е на 5 месеца. Дотогава малките са приблизително еднакви по размер.

Преглед на клоаката: За разграничаване на половете се вземат предвид не само външните данни, но и основните сексуални характеристики. Това се нарича техника за откриване на клоаката. Токачката се спуска с главата надолу, опашката се повдига и внимателно, с два пръста, за да отворите клоаката. Женските имат бразди с бледорозов оттенък. Мъжкарят ще има видим пенис с форма на конус с дължина около сантиметър.

Процесът на разпознаване на токачки по пол е не само прост, но и забавен. В крайна сметка, гледайки тези невероятни птици, може да научите много интересни неща за тях и просто да се влюбите в новите си домашни питомци.

За да увеличите производството на яйца, давайте на токачките комбиниран фураж за бройлери - той съдържа всички хранителни компоненти, необходими за развитието им. Освен това диетата трябва да е обогатена с витаминни и минерални комплекси, както и със зеленина, плодове и зеленчуци, извара, зърнени култури и варива.
За да увеличите производството на яйца, давайте на токачките комбиниран фураж за бройлери - той съдържа всички хранителни компоненти, необходими за развитието им. Освен това диетата трябва да е обогатена с витаминни и минерални комплекси, както и със зеленина, плодове и зеленчуци, извара, зърнени култури и варива.
Специалисти твърдят, че токачките са стар роднина на пилето и пуйката. И ако държите в един двор пилета и токачки, може да получите смесено потомство.
Специалисти твърдят, че токачките са стар роднина на пилето и пуйката. И ако държите в един двор пилета и токачки, може да получите смесено потомство.