„Органита“ успява да разшири производството си, след като последва правилото „да се ръководиш от търсенето“ и прилага добри земеделски практики

Радина Иванова

София вече си има първи яйцемат на самообслужване. Иновативният проект е на семейна фирма с пасищно биологично отглеждане на кокошки – „Органита“ ЕООД. Стопанството се намира в село Асеновци, община Левски. Илчо Богданов е негов управител. Яйцематът работи денонощно, поддържа оптимална температура за съхранение на яйцата, които се зареждат на всеки 3 дни.

Намира се на пазара на Римската стена, място, което бе облагородено в годините за продажби и на фермерски продукти.

Досега стопаните пласирали стоката си в магазини, като самите те им я доставяли. Така и така пътуват през няколко дни до столицата, затова решили да внедрят новата идея и да сравнят какъв ще е ефектът.

А за него ще може да се каже поне след 1-2 месеца.

По думите на Богданов пазарът на яйца е постоянен, като една идея по-малък е през лятото, когато София се изпразва.

С оглед на инфлацията

го попитахме дали цената на биопродукцията, продавана директно, се сближава с тази на продукти, продавани в търговските вериги. „Всеки търговец оперира с различни разходи и надценка, които определя и крайната цена на продукта. Ние се опитваме да минимизираме разходите по веригата и да поддържаме крайната цена ниска, доколкото това е възможно при всички разходи, свързани с хладилното транспортиране и съхранение на яйцата”, потвърди той.

„Органита“ ЕООД започва дейността си през 2017 г. с една ферма, след това през 2018 г. и още една. След това, трета база, а миналата 2022 година изграждат и четвъртата си ферма. Става дума за малки стада и огромни площи за разходка.

Самите стопанства са на около 50-100 метра разстояние едно от друго и се захранват с електрическа енергия от собствена фотоволтаична централа. Разпръснати са с цел биосигурност и осигуряване на необходимите площи за разходка и паша на животните.

„Спазваме всички правила, че дори повече от тези, които налага Българска агенция по безопасност на храните и сертифициращите органи – дезинфекции и ред други. Животните са на свободно отглеждане, излизат на паша и разходка и се наслаждават на слънчевите лъчи“, пояснява фермерът.

И четирите обекта са биосертифицирани. При свободното био отглеждане на птици трябва да се спазят определени много високи норми за вътрешна и външна площ. Дворовете са разделени на части, за да се прави ротация на пашата. И когато едната част е свободна, я поливаме, обясни стопанинът.

Отглеждат кокошки-носачки порода Ломан. Изхранват ги и със собствен фураж от ниви, които също са сертифицирани. Случва се да не им достига, тогава купуват сертифициран биофураж.

Във фирмата са заети пет човека, от които трима пряко ангажирани с отглеждане на птиците. Семейство Богданови са родом от там – гр. Левски.

Заради търсенето преориентирали бизнеса си

„Първоначално отглеждахме гъби и зеленчуци. Търсехме и нещо друго, защото само това не беше достатъчно за покриване на разходите за сертифициране и спазване на правилата на биологичното отглеждане“, казва Илчо. Разбрали, че има търсене на биояйца. „Започнахме с една ферма, видяхме, че не достига – после станаха, две, три и след това – четири.“

Изграждат ги с лични средства, дори не и с кредити. В момента изпълняват проект за модернизация на стопанството по инвестиционната мярка от Програмата за развитие на селските райони – 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ , за което е бил нужен заем. Инвестициите са направени, но са в очакване да изплатят помощта. Преди това в очакване на договор минали цели две години и половина, казва Богданов за голямото забавяне на програмата.

В заключение помолихме Илчо Богданов да сподели на какво дължат успеха си. „На труд и постоянство, иначе няма как да стане. Трябват 24/7, кокошките нямат почивен ден“, отговори той.

 

Три от четирите бази и фотоволтаичният парк отвисоко
Три от четирите бази и фотоволтаичният парк отвисоко