Перфектната гарнитура към пилешките бутчета са картофите. И не само защото е вкусно, но и се готвят много лесно и същевременно удобно. Можете да ги печете заедно във фурната. Освен това, могат да се приготвят по различни начини. Днес ще ви дадем няколко идеи.

1. Пилешки бутчета с картофи и лук на фурна 

Тук не бива да се притеснявате, че нещо ще се изпече неравномерно.

Продукти: 6 пилешки бутчета, 5 картофа, 1 глава лук, 2 суп. лъж. зехтин, 100 г сметана, подправки.

Приготвяне: Заквасената сметана се смесва с подправките и в получената смес се мариноват пилешките бутчета за 1,5 часа. Картофите се нарязват на тънки филийки, смесват се с маслото, кръгчетата лук и също се подправят. Прехвърлете картофите в тава и наредете отгоре пилешките бутчета. Покрийте с фолио и поставете във фурната за 1 час на 180 градуса.

2. С картофи и доматен сос 

Вместо доматен сос можете да използвате доматено пюре и да добавите подправки на вкус.

Продукти: 400 г пилешки бутчета, 500 г картофи, 1 глава лук, 1 морков, 3 скилидки чесън, 1 суп. лъж. майонеза, 2 суп. лъж. доматен сос, 2 суп. лъж. соев сос, подправки, 2 суп. лъж. растително масло.

Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на средно големи парчета и се смесват с олиото и подправките. Отделно се смесват майонезата, доматения и соевия сос, смачкания чесън и още малко подправки. В получената смес се мариноват пилешките бутчета. Оставете за 15-20 минути, прехвърлете в тава и печете във фурната под фолио за 1 час на 180 градуса.

3. С кашкавал 

Много лесна и достъпна рецепта с минимум съставки.

Ще ви трябват: 6 пилешки бутчета, 1 кг картофи, 250 г сметана, 200 г твърдо сирене, 2 скилидки чесън, подправки.

Приготвяне: Смесете сметаната, смачкания чесън и подправките и мариновайте пилешките бутчета за половин час. Нарежете картофите на кръгчета, прехвърлете ги в тавата и отгоре сложете пилето. Ястието се пече 45 минути под фолио на 190 градуса. Отстранете фолиото, поръсете с настърган кашкавал и запечете още 15 минути.

4. В плик за печене 

Ястието е много нежно и меко, защото всички сокове се запазват.

Продукти: 700 г пилешки бутчета, 1 кг картофи, 100 г лук, 2 суп. лъж. растително масло, подправки на вкус.

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на кубчета, а лукът на кръгчета. Сипете внимателно всичко в плика за печене, добавете бутчетата и залейте с маслото и подправките. Разбърква се добре и се пече 1 час на 180 градуса.

5. Във фолио 

Изпечете всичко заедно или направете отделни порционни пликове от фолио за удобство.

Продукти: 1 кг пилешки бутчета, 1 кг картофи, 3 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж червен пипер, 1 ч. лъж. италиански билки, подправки.

Приготвяне: Натрийте пилешките бутчета със смес от 1 с.л. олио и подправки на вкус и оставете за 15 минути. Картофите се нарязват на кубчета и също се смесват с останалото масло и подправките. Поставете картофите върху листове фолио, а върху него – пилето. Всичко се завива в плик и се пече във фурната за 50 минути на 190 градуса.

6. Със соев сос 

Препоръчваме да използвате тъмен соев сос – по-концентриран и с наситен вкус е.

Ще ви трябват: 6 пилешки бутчета, 5 картофа, 4 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. лют червен пипер, джинджифил, чесън, червен пипер и други подправки на вкус, 1 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Смесете олиото, соевия сос и подправките и мариновайте бутчетата за 1-1,5 часа. Картофите се нарязват на средни парчета, подправят се и се прехвърлят в тавата. Отгоре се слага пилето и се залива с останалата марина. Покрийте с фолио и печете във фурната 40 минути на 200 градуса. Отстранете фолиото и печете още 10 минути.

7. С майонеза 

Майонезата придава на пилето тази златиста коричка, която всички толкова харесват.

Продукти: 600 г пилешки бутчета, 500 г картофи, 100 г майонеза, 2 скилидки чесън, 100 мл вода, подправки.

Приготвяне: Картофите се нарязват на кубчета, подправят се, добавя се малко майонеза и се разбъркват. Мариновайте пилешките бутчета в сос от останалата майонеза с подправки и счукан чесън. Поставете всичко в тава, налейте малко гореща вода и сложете ястието във фурната за 50-60 минути при 180 градуса.

8. В сметана 

Колкото по-мазна е сметаната, толкова по-сочно и нежно ще се получи.

Продукти: 1 кг пилешки бутчета, 1 кг картофи, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 150 мл сметана, 1 връзка свежи подправки, 2 суп. лъж. растително масло 1 стрък розмарин, подправки.

Приготвяне: Смесете сметаната, подправките и листата розмарин, залейте пилето и оставете за половин час. Картофите се нарязват на кръгчета и се смесват с маслото, счукания чесън, наситнените билки и подправките. В тавата се слагат картофите, а върху тях - кръгчета лук и пилешките бутчета. Всичко се покрива с фолио и се пече във фурната 1 час на 200 градуса. Махнете фолиото 10-15 минути преди края.

9. С домати 

Ако вземете чери домати, тогава можете да ги поставите в ястието цели.

Необходими са ви: 700 г пилешки бутчета, 200 г домати, 4 картофа, 2 глави лук, 60 г майонеза, 70 г твърдо сирене, подправки.

Приготвяне: Натрийте пилешките бутчета с подправките, разбъркайте с майонезата и оставете за 1 час. Нарежете картофите на филийки и ги сложете в купа. Отгоре се слагат кръгчета лук, а върху тях - пилето. Залейте с 50 мл вода, покрийте с фолио и сложете всичко във фурната за половин час на 190 градуса. Отстранете фолиото и печете още 20 минути. Добавете резенчета домат, поръсете всичко с настърган кашкавал и запечете още 10 минути.

10. Със зеленчуци на фурна 

Ако желаете, можете да изпечете всичко в плик - резултатът е същият.

Необходими са ви: 6 пилешки бутчета, 1 тиквичка, 1 морков, 1 глава лук, 3 картофа, 2 домата, 1 чушка, 100 г зелен фасул, 30 мл олио, подправки и билки, 2 суп. лъж. сметана, 1 суп. лъж. майонеза.

Приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват произволно, смесват се с олиото, подправките и билките и се слагат в тава. Натрийте пилешките бутчета със смес от сметана, майонеза и подправки. Разпределете върху зеленчуците. Всичко се пече под фолио за около 1 час на 180 градуса. Можете да махнете фолиото 15 минути преди края.

11. С горчица 

За разнообразие можете да смесите няколко вида горчица, например пикантна и дижонска.

Необходими са ви: 4 пилешки бутчета, 6 картофа, 60 г горчица, 50 г майонеза, подправки.

Приготвяне: Обелете и нарежете картофите на едро. Смесете майонезата, горчицата и подправките, подправете с лъжица от тази смес картофите, а в останалата - мариновайте бутчетата за половин час. Сложете всичко в тава и печете под фолио във фурната около 1 час на 190 градуса.

12. С гъби 

Класическа гарнитура не само за пилешко, но и за всяко друго месо.

Продукти: 3 пилешки бутчета, 5 картофа, 300 г гъби, 1 глава лук, 1 суп. лъж. майонеза, 3 суп. лъж. сметана, 100 г твърдо сирене.

Приготвяне: Ако използвате горски гъби, първо ги бланширайте за 15 минути в гореща вода. Печурките – просто ги нарежете. Мариновайте пилешките бутчета в смес от майонеза, сметана и подправки. Добавете лука, нарязан на полумесеци и оставете за 1 час.

Картофите се нарязват на кръгчета, слагат се в тава и се заливат със 100 мл вода, месен или гъбен бульон. Отгоре се разпределят гъбите, а върху тях - пилешките бутчета с лука. Печете с фолио за 40 минути на 200 градуса. Отстранете фолиото, поръсете ястието с настърган кашкавал и запечете за още 15-20 минути.

13. С ябълки 

Ябълките придават на ястието приятна плодова киселинност, която подхожда на печеното пиле.

Продукти: 4 пилешки бутчета, 600 г картофи, 2-3 ябълки, 2 суп. лъж. растително масло, подправки на вкус.

Приготвяне: Пилешките бутчета се овкусяват с подправките, оставят се за половин час и се слагат в намаслена тава. Отгоре подредете тънко нарязани ябълки и картофи. Полейте с останалото масло и подправете отново. Ястието се пече във фурната 50-60 минути на 190 градуса с фолио.

14. С медена глазура 

Ако мислите, че картофите не вървят с медено пиле, опитайте тази рецепта.

Продукти: 4 пилешки бутчета, 600 г картофи, 300 г моркови, 100 мл соев сос, 4 суп. лъж. мед, 4 скилидки чесън, 2 щипки лют червен пипер, 1 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. джинджифил, подправки на вкус.

Приготвяне: Смесете соевия сос, меда и всички подправки и мариновайте бутчетата за 1-1,5 часа. Нарежете морковите и картофите на кубчета, сложете във форма и отгоре наредете пилето.

Сложете във фурната за 1 час при 200 градуса. След половин час махнете фолиото и намажете месото с останалата марината. След 10 минути намажете отново, а след още 10 минути – отново. Печете до красиво златистокафяво.

15. Италианска рецепта 

Препоръчваме да използвате малки млади картофи.

Продукти: 6-8 пилешки бутчета, 700 г дребни картофчета, 1 глава червен лук, 500 г чери домати, 4 суп. лъж. зехтин, сок от 1 лимон, 2 суп. лъж. дижонска горчица, по 2 ч. лъж. червен пипер и босилек, 1 суп. лъж. мащерка, 6 скилидки чесън, подправки.

Приготвяне: Смесват се горчицата, лимоновия сок, половината олио, червения пипер и подправки на вкус. Мариновайте бутчетата за 1 час. Нарежете картофите наполовина, лука - на кръгчета, а чери доматите – наполовина. Смесете картофите, лука, целите скилидки чесън и останалото масло.

Добавете подправките и сложете всичко в тавата. Поръсете с мащерка и отгоре наредете пилешките бутчета. Сипете останалата марината и сложете ястието във фурната за половин час на 200 градуса. Отгоре се нареждат половинките чери домати и се пекат още 20-30 минути.