Как правилно да плачат, цъфтят и дават грозде

Любопитно за лозата и гроздето

Знаем, че лозата е многогодишна култура, насажденията се експлоатират поне 20-30 години.

Следователно нейната издръжливост, производителност и рентабилност до голяма степен зависят от това как е избрано мястото, на което я отглеждаме.

Допуснатите грешки при този избор след това се усещат в продължение на десетилетия, създават трудности при грижите и намаляват икономическата ефективност и удоволствието от получаването на грозде. Освен това обикновено е невъзможно да се поправят. Ето защо, преди да засадим лозе, трябва да търсим прецизно парцели, да проучим почвата, да вземем предвид сортовете, които ще отглеждаме.

Вековната практика е установила, че релефът и почвата до голяма степен влияят върху издръжливостта, добива и качеството на гроздето, срокът на узряване, натрупването на захари, както и условията, които предпазват растенията от измръзване. Такива са южните и югозападни склонове със стръмност не повече от 10-12°. Те са добре осветени, затоплени, а през зимата са по-малко засегнати от слана и северни ветрове. Най-добрите почви за лозя са тези с лек механичен състав: леки глинести, глинести и песъчливи, черноземи, черноземи върху тебешир и варовити скали. Те са лесно пропускливи за корените, осигуряват достъп на кислород и влага и се затоплят добре.

Уникални процеси

Всъщност в растенията протичат уникални процеси. Когато температурата в кореновия слой на почвата (40-60 см) достигне 7-9 °C, в корените започва пролетно пробуждане - те започват активно да абсорбират влагата.

Лозата защо плаче

Под налягане от 1,5 атмосфери течността, погълната от корените, се издига по проводящите съдове на дървесината и изтича през рани, участъци от стъбла, рамена и други части, тъй като количеството вода, абсорбирано при липса на листна повърхност, е прекомерно. Затова се казва, че лозата плаче.

Началото на този плач и степента на неговото проявление зависят от температурата и влажността на почвата.

Потокът от гроздов сок продължава в зависимост от условията на годината и сорта грозде от 9 до 50 дни. Количеството течност, изтичащо по време на плача на храст може да е до 1,4 литра.

Лозовите сълзи се наричат мъзга - много слаб разтвор на органични и минерални вещества. Интензивността на притока й е пряко зависима от влажността на почвата и степента на развитие на лозницата. Плачът приключва след отваряне на пъпките на гроздето, когато младите листа започват да изпаряват водата.

Един литър сок съдържа 1-2 грама твърди вещества, от които 66% са органични (захар, азот), а останалата част са минерални (калий, калций, фосфорна киселина и др.).

При недостатъчна влажност на почвата (суша) няма плач, а при по-късен плач, през периода на бутонизация, мъзгата съдържа повече органична материя, която може да отслаби здравината на лозята.

Ако има достатъчно влага в почвата, налягането е толкова силно, че веднага щом направите разрез някъде по растението, започват да се появяват капки.

Когато проплаче, тогава скоро трябва да очакваме и разпукване на пъпки и буйна зеленина.

Това означава, че в лозята пролетта навлиза с пълна сила ...

След като премине етапът на плач, лозата започва да изгражда пъпки, от които след това „избухва“ буйна сочна зеленина.

Оттук нататък лозата вече няма нужда да се отървава от излишната влага чрез плач, тъй като листата вече имат достатъчно площ за нейното изпаряване. Тогава пред очите ни грейват цъфтящите лозя.

Ако се вгледате в пресния млад леторасъл на млада лоза, можете да видите как в края му започва да се образува първият грозд в живота на този храст. И лозата очаква първия цъфтеж в живота си.

Цъфтежът е най-краткият, но в същото време най-важният период от живота на растението. Първо започва да се образува китка с бъдещи плодове, малки като зърно черен пипер, на върха на които се появяват много малки цветчета.

Цъфтежът на европейските сортове грозде започва при температура 15-17 °С, а оптималната температура за цъфтеж е 25-35 °С.

Първи цъфтят по-студоустойчивите сортове. Цъфтежът започва по-рано на добре затоплени склонове. Гроздето цъфти от 6-7 до 11 часа сутринта. Всяко цветче може да се оплоди само за 4-6 дни. По това време близалцето на цветето е светло и влажно. Ден след началото на оплождането близалцата изсъхват и започват да ставят кафяви.

Дъждовете през периода на цъфтеж отмиват прашеца от близалцата, а много сух и горещ въздух ги изсушава и прашецът не покълва върху тях. Може да окапват до 40-60% от цветовете от общия им брой в съцветието, което е биологична особеност.

Много често, дори на една лоза, може да наблюдаваме все още цъфтящи и оплодени съцветия, както и бъдеща гроздова чепка, която вече е започнала да се развива бързо.

Късен плач
Късен плач
Радост пред цъфтящите лозя
Радост пред цъфтящите лозя
Лозичката очаква първия цъфтеж в живота си
Лозичката очаква първия цъфтеж в живота си
Цъфтежът е от 6-7 ч сутринта до 11 часа
Цъфтежът е от 6-7 ч сутринта до 11 часа
Оплодена чепка с вече изсъхнало близалце от цветове
Оплодена чепка с вече изсъхнало близалце от цветове
На теория, ако всички цветчета се опрашат в съцветието, и всички плодове вържат и узреят, тогава теглото на грозд ще стане над 5-7 килограма
На теория, ако всички цветчета се опрашат в съцветието, и всички плодове вържат и узреят, тогава теглото на грозд ще стане над 5-7 килограма