Отговаряме на наш читател - как и кога да се вземат калемите

Присаждането е един от предпочитаните начини за размножаване на лозите от някои стопани и те го използват, когато желаят да коригират сорта, който отглеждат или пък сами да си произведат облагороден посадъчен материал.

Има различни начини за присаждане на лоза

Редно е да се знае, че когато използваме калем, тогава трябва задължително да имаме качествена подложка. Важно общо условие за подложките е да бъдат устойчиви на болестта филоксера. Когато избираме подложка, трябва да имаме предвид, че различните видове имат различни изисквания към почвата, околната среда, поливането и други фактори. Затова е добре да познаваме и свойствата и характеристиките на отделните видове подложки, и на почвения състав.

Сред най-известните и употребявани подложки са „Рупестрис дьо Ло”, „Берландиери х Рипария Кобер 5ББ”, „Шасла х Берландиери 41 Б” и др.

Когато присаждането се прави

на вече засадени лози,

тогава го наричаме присаждане на място. А когато облагородяваме резник, който все още не е пуснал корени, то тогава операцията се нарича присаждане на маса.

На зелено

Когато искаме да облагородим вече съществуващо лозово насаждение или лози, то тогава можем да изберем от два начина – със зрели или пък зелени резници.

На зелено можем да присаждаме по време на вегетацията на растенията - от края на май до средата на юли.

Този срок позволява, ако не успеем в началото на периода или пък присаждането е неуспешно, да повторим операцията.

Двата начина за присаждане на зелено са обикновена копулация и на разцеп.

За да направим добро присаждане, трябва предварително да оставим на лозата само 2-5 филиза в ранна пролет.

Влажността на почвата трябва да е гарантирана предварително, като най-добре е да полеем предишния ден.

Подложката трябва напълно да се почисти от всички вегетативни части – листа, мустачета, реси.

Калемът трябва да се постави там, където пръчката започва да се вдървесинява.

Прави се чист кос отрез през

междувъзлието на горно зимно око

За да се постави избраният калем, трябва да се направи същият кос отрез, обикновено под ъгъл около 30 градуса, като се работи от страна на пъпката, на милиметри от нея.

Калемът се подготвя като се почисти от листата, петурите се намаляват наполовина, така че да не изискват много хранителни вещества към момента на засаждането.

Калемът се поставя на подложката, като се стремим отрезите да се припокрият,

и двете части се фиксират с памучен конец

без да се стяга излишно.

Хубав знак за успешната операция е появата на влага върху калема, което показва, че резникът е получил хранителни вещества от подложката. Обикновено за окончателното прихващане на калема са необходими две седмици.

Вторият начин за присаждане

на зелено е на разцеп

Разликата с обикновената копулация е във вида на отрезите. На калема трябва да направим отрез, който е клинообразен. Подложката пък трябва да се оформи във вид на разцеп. Калемът се поставя в подложката, като отново трябва да се фиксира с по-дебел от обикновения памучен конец.

Влагата на отреза пак е добър знак. Конците се премахват след няколко седмици, когато се уверим, че е станало прихващането.

Важни правила

Много важно е, когато работим по присаждане на лозите, да правим гладки отрези с остри инструменти.

От голямо значение е чистотата и остротата на използваното от нас ножче – да го дезинфекцираме преди работа и да наточим остриетата.

Важни са и метеорологичните условия в деня на работа – за предпочитане е да се работи във влажно и относително хладно време, за да може калемите да не засъхват на подложката. Работи се сутрин не по-късно от 9 часа или пък след залез слънце. Хладен и облачен ли е денят, можем да работим на спокойствие цял ден.

Преди присаждането трябва да полеем лозата, за да осигурим влага в растението.

Калемите, които ще присаждаме, трябва да са отрязани предварително и да са поставени в съд с вода.

От голямо значение е и дебелината на пръчките, които ще присаждаме. И калемът, и подложката трябва да са с еднаква дебелина.

Когато присаждаме на лозови пръчки, тогава е добре да фиксираме филизите, с които сме работили на колче, така че да не им бъдат нанесени повреди от вятъра или животни.

В насаждението – от април

Когато искаме да облагородим съществуващо насаждение със зрели резници, тогава също можем да избираме между няколко начина. Най-известният е на пълен разцеп.

Той се прави през април. Калемите трябва да са с 1-2 очи, пъпките да не са показали признаци за развитие.

За подложка се използва обикновено пръчка, която е засадена преди две години.

Лозичката трябва да се открие на 10-15 см дълбочина от повърхността на почвата.

Калемът се реже близо над горното око, като се стремим да запазим цяло междувъзлието.

Долната страна на калема се оформя на клин. Подложката се оформя на разцеп, като целта е клинът да се постави в разцепа и отстрани да остане здрава, твърда дървесина.

Завързва се с лентичка и се слага колче за обозначение.

Покриваме калема с купчинка рохкава пръст на 4-5 см над горната пъпка.

Казус: Когато подложката и калемът са с различна дебелина, което обикновено се случва при стари, измръзнали лози, се постъпва по друг начин.

Трябва да почистим пръстта около пръчката и да отрежем мястото на старата спойка. Почистваме кората и отрязваме пръчката.

В такъв случай слагаме поне два калема в двете противоположни страни на подложката, като направим разцепи за клинчетата. Можем да решим да работим и с единичен калем, но това е по-рядко.

Клиновете на калемите се оформят по познатия начин, като се стремим те да съвпаднат с разцепите на основата.

Важно е кората на присадките да съвпада с тази на подложката, а долната пъпка трябва да сочи навън.

Тук трябва да покрием отвора с кора или дървесина, да фиксираме и да насипем рохкава пръст около основата на лозата.

През лятото трябва да почистим росните коренчета, които се образуват около калемите и да открием летораслите, които са се появили в основата на лозата, за да могат да свикнат с външните условия.

На маса

В този случай трябва да сме събрали предварително пръчките, които ще използваме за подложка и калеми.

Това се прави през есента, за да не измръзнат през зимата. Съхраняват се във влажен пясък на хладно.

Преди работа пръчките се измиват и се потопяват във вода за 48 часа. Отрезите на подложките се опресняват в долната част, пъпките се почистват и в горния край се прави кос отрез под ъгъл от коло 45 градуса с едно движение.

В горната половина на елипсата се прави езиче, като тази операция се повтаря и на калема за присаждане. Двете части се сглобяват и се фиксират.

След това идва етапът да се оформи калус около спойката. За тази цел пръчките се редят в сандъчета, като им се осигуряват подходящи условия - въздух, топлина и влага.

Процесът трае около 2-3 седмици, а моментът на засаждане за вкореняване настъпва, когато времето навън позволява.

При различна дебелина на двете части
При различна дебелина на двете части
На разцеп през април
На разцеп през април
Калеми се събират от средната част на пръчките
Калеми се събират от средната част на пръчките