Кардамон или още наричан кардамом се счита за царят на подправките в родината си – Индия. Elettaria cardamomum е латинското му наименование, а семейството му е сред джинджифилови събратя. Естествено разпространен е в тропически джунгли, което обуславя специфичните му изисквания към условията на средата.

От древни времена кардамонът се използва в кулинарията и народната медицина на източните страни. Причината за това е пикантният,

силен и много специфичен вкус и аромат,

които придават на ястията. Използва се още в парфюмерийната, козметичната и фармацевтичната промишлености.

Растението се отглежда с успех в промишлени насаждания в Непал, Тайланд и Америка, където условията го позволяват. Той се нарежда сред най-скъпите подправки в света заедно с шафрана, ванилията и други. Подправката се прилага в минимални количества в ястия, чайове и дори кафе. В Индия участва в състава на кърито задължително. В някои страни с него се приготвят десерти и сладки, тестени изделия и хляб, а също и колбаси.

Кардамонът се използва и за лечение на много неразположения на човешкия организъм. Приписват му се и далеч по-чудодейни сили като това да направи човек по-сговорчив и добър. Твърди се, че има свойствата на афродизиак и помага при импотентност. Използва се още за проблеми с храносмилането, за метаболитно забавяне, при депресия и други.

У нас кардамонът се среща много, много рядко като растение, засадено в контейнер. За радост на колекционерите обаче, ако успеят да се сдобият с него, трябва да са спокойни, че ще се справят с отглеждането му.

За саксийно отглеждане са подходящи вариатетите:

  • Malabar – индийски сорт с хоризонтален растеж и черни семена;
  • Mysore – растежът на стъблата е вертикален, а листата зелени;
  • Vazhuka – хибрид между горните два сорта.

Кардамонът не обича да се пресажда често,

затова се препоръчва директно да бъде поставен в голям контейнер. Условията на средата, които са му необходими, са тропически – висока температура и висока въздушна влажност. Те са предизвикателство за повечето любители, но не е невъзможно да се осигурят.

Растенията имат нужда от ярка, но разсеяна слънчева светлина или засенчване в следобедните горещи часове през лятото. Почвата трябва да бъде богата на органика, леко кисела и с отличен дренаж. Тя трбва да се поддържа постоянно умерено влажна, без резки засушавания или преовлажнявания. Най-добре е да се използва престояла темперирана вода за поливане, а също и за оросяване. Препоръчва се редовно подхранване с балансиран тор, но в ниска доза през топлата част от годината.

Температури под 10 и над 35оС

може да са фатални

Със семена от кардамон може да се сдобиете във всеки хранителен магазин, но ако искате да ги засеете, няма да стане. Обикновено кълняемостта на семена, предназначени за подправка е компрометирана. Търсете пресни семена от човек, който гарантира кълняемост.

Когато се сдобиете с такива, накиснете ги за една нощ в хладка вода, за да улесните покълването. Засейте ги плитко в смес от торф и фин пясък в съотношение 1:1, полейте и покрийте с прозрачен похлупак за запазване на влагата. При температура между 20 и 30 градуса, поникването ще започне след 35-40 дни.

Щом младите растения развият 3-4 същински и добре оформени листа е време за пресаждане и разделяне. Може да останат и заедно, но задължително в по-голяма саксия.

Обикновено кардамонът започва да цъфти и образува семена след 3-5 години, ако условията са подходящи.

Беритбата започва, когато

плодчетата са зелени и сухи

При натискане външната обвивка се разпуква, а вътре се виждат черни семенца. Хубаво е готовите да се обират своевремнно, за да се стимулира нов цъфтеж.

Откъснатите кутийки се изсушават за около седмица и се държат в херметически затворен съд на хладно, сухо място далеч от светлина. Имайте предвид, че извадени от кутйката, семената бързо губят аромата и вкусовите си качества. Отсъствието им е признак за остаряла или некачествена подправка.