Читателка се интересува кои са най-студоустойчивите астри и откъде може да се сдобие с тях.

В лично съобщение дадохме насоки за подходящи градински центрове, но ето и малко полезна информация за всички наши читатели.

Aster alpinus е сравнително най-студоустойчивият вид. Растенията са гъсти, добре облистени, високи до трийсетина сантиметра. Цветовете варират до 5 см в диаметър в разнообразие от багри, според сорта. Цъфтежът може да започне в средата на лятото и да продължи до есента.

Астрите предпочитат слънчеви кътчета, скални градини, алпинеуми, но с успех могат да бъдат отгледани и в по-голям контейнер. Растенията нямат много неприятели и са известни с това, че се отглеждат практически сами.

Могат да се размножават чрез семена или делене на майчиното растение през пролетта или есента. Растения, отгледани в контейнер, могат да се засаждат почти целогодишно, стига условията да го позводляват.

Ако се търси точно определен цвят, е най-добре да се изчака периода на цъфтеж. В търговската мрежа се появяват обикновено през лятото и есента. Цената не е висока, а покупката си заслужава, защото астрите ще цъфтят година след година без много грижи.