Гурме зеленчукът може да стане много по-достъпен за потребителите с навлизането на автоматизирана прибираща техника

Аспержите са едни от най-скъпите зеленчуци в Европа, заради сложния процес на отглеждане и добиване. Популярността им непрекъснато расте, което увеличава разпространението и употребата им като хранителен продукт. Това създава през пролетта стрес у производителите, защото трябва да съберат огромни количества за кратко време. Прибирането на аспержите се прави ежедневно в продължение на 12 седмици. Федералното статистическо бюро на САЩ изчислява добив от 112 100 тона на сезон. Работата на полето по прибиране на реколтата е тежка, работниците трябва да режат всяко отделно стъбло, което изисква прецизност, време и усилия. Това прави заплащането високо и производителите са принудени да предлагат зеленчука на по-високи цени, за да не търпят загуби.

Цялата ситуация може да бъде променена с намесата на агроботи. Затова инженерите от Центъра за мехатроника в Бремен разработват такива роботи, с инструменти за жътва и движещи се по прецизни релси в системите за линейно насочване от приложението HepcoMotion. Така автоматизацията влиза в действие, обаче в началото произведените машини не успяват да надхвърлят производителността на работната ръка. Осъзнавайки тази необходимост от бързина, проектът за роботизирана система за събиране на зелени аспержи Garotics разработва робот. В окомплектовката се включват производителят на опаковъчни машини Strauss от Buxtehude и британската компания C.Wright & Son.

GARotics оптимизира процеса

и повишава производителността, значително намалява разходите за труд, превръщайки го в напълно възвръщаема и много рентабилна инвестиция. Процесът става много по-гъвкав физически и ефективен икономически. Гурме зеленчукът също може да стане много по-достъпен за консуматорите, с навлизането на роотизираната прибираща техника. Надминаването на скоростта и качеството на ръчното бране е истинско предизвикателство, поради сложността на изравянето на аспержите. Трудност представлява и разработката на система за обработване на изображения, която да разграничава различните етапи на растеж. Създателите на GARotics не спират да работят по подобряване на системите за прибиране на зелени аспержи, чрез увеличаване на степента на откриване, както и за ускоряване на прибирането. Компанията ще предостави нов механизъм

за захващане с три роботизирани ръце,

а данните ще бъдат събирани и съхранявани в подкрепа на прогнозите за добив и планиране на следващи реколти.

Основата на робота-комбайн е шаси с четири колела и задвижване на предните. В центъра между тях е монтирана система от камери за заснемане на аспержите. Софтуерът за обработка на снимки идентифицира стъблата, които са узрели за прибиране. Себастиан Алерс, инженер-конструктор в Strauss обяснява, че няма смисъл от редова косачка, която да откъсва аспержите от целия ред. Стъблата на растението растат с различна скорост и всичко от вегетативния процес е строго индивидуално. Роботът може да работи на полето денонощно и напълно автономно, въпреки че известно време среща трудности да покрие нуждите на стопаните и да надвиши ръчния добив.

На пазара вече се предлагат и други решения, като усъвършенствана машина за автономен добив на аспержи. Проектът на новосъздадената фирма Muddy Machines се нарича Sprout. През октомври 2021 г. британската агротехнологична компания обявява, че успешно е разработила

прототипа на роботизиран комбайн

за зелени аспержи. Проектирането, изграждането и тестването, отнели една година, са били в тясно сътрудничество с най-големия производител на аспержи в Обединеното кралство Cobrey Farms. Въпреки относително малкия обем на реколтата, производителите смятат, че роботизираното бране е най-подходящо за тази култура.

Интелигентният робот сам намира своя път до полетата с аспержи. Веднъж пристигнал там използва нова технология за задълбочен оглед и индентификация, за да открие и деликатно обере аспержите според спецификациите на производителя. Роботът бере само зрелите растения и дори може да открива деформирани или изкривени такива. Плевелите не са пречка за работата му. Той е лек, напълно електрически и избягва вредното уплътняване на почвата. Проектиран е да работи с литиеви батерии, осигурявайки на фермерите път до достигане на Net-Zero. Sprout използва нови сензорни технологии за автономно управление в продължение на 16 часа на денонощие, без спад в производителността. Разполага с изкуствен интелект и се контролира през приложение, което също показва какъв е добивът в реално време. Може да работи както самостоятелно, така и редом с по-голям брой роботи. Той комуникира с останалите машини и дружно се адаптира към тях и средата на полето, за да оптимизира добива на реколтата. 

Garotics
Garotics
Sprout
Sprout
Sprout
Sprout