Безпилотни трактори на световни агроизложения през 2021 и 2022 г. имаха възможната мисия да убедят фемерите, че автоматизацията е бъдещето

В постковид периода конструкторите на автономни земеделски машини, конкретно трактори, сякаш бързаха да наваксат изгубеното време. От инженери и конструктори в агроиндустрията се изискват реални или авангардни, работещи решения, които ще играят съществена роля в икономиката. На пазара се появиха машини, в които чрез автоматизацията и свързаността се утвърждава автономията. През нея могат да се правят твърде много полезни неща.

Полезни и за хората, и за природата

Защото автономната тяга вече става част от веригата на дигиталното развитие. Експертите подчертават, че това ще бъде от решаващо значение поради ограниченията в пазара на труда, тъй като недостигът на квалифицирана работна ръка затруднява земеделския бизнес. Намаляването на обработваемата земя - също. Но главното предизвикателство е нарастващата нужда от осигуряване на прехрана за човечеството.

За да се справи с предизвикателствата на ниската оперативна ефективност, земеделската индустрия се ориентира към масово разпространение на интелигентното, автоматизирано, компютъризирано, устойчиво земеделие. Безпилотните технологии, комбинирани с интелигентни подходи, които се предлагат в момента, подобряват ефективността при отглеждане на всякакви култури. Това става

чрез приложения с по-голяма прецизност

производителност и гъвкавост, както и по-висока надеждност при днешните сложни климатични зигзаги.

В техническите характеристики на машината без оператор се отбелязва възможността й да работи и при променливи метеорологични условия и климат, в различни почви и при наличието на растителни остатъци и плевели. На тази база е и цялата концепция за автономни трактори - компактни и електрически. Самоходът без водач непрекъснато, автоматично проверява позицията си и гарантира, че работи с нужната точност там, където е насочен от мениджър във фермерското стопанство. На терен устройството трябва единствено да се конфигурира за автономна работа и да се стартира (може и дистанционно), като се използва електронната система. Мобилното приложение предоставя достъп и видео данни на живо и позволява на оператора да регулира и контролира от разстояние скоростта, дълбочината и качеството на обработките. По време на работа той контролира операциите чрез мобилни устройства - таблети или смартфони.

За България автономните машини все още са новост. Дигитализацията с посока успешно земеделско производство доказа за пореден път, че известната фирма НИК е пионер в тази област. С участието си в изложението в Стара Загора демонстрира голямо разнообразие от дигитални решения за управление на иновативни ферми. Един показателен старт бе направен през 2021 на БАТА Агро. Безпилотният Robotti дебютира силно на панаира. Първият автономен трактор Robotti в България показа, че е способен да извършва интегрирани агрономически услуги. Управлението му е изцяло дистанционно. Границите на полето се задават и машината изчислява и очертава оптималния маршрут за обработка.

Robotti е оборудван с два дизелови двигателя Kubota, последно поколение, които отговарят на стандарта за емисии Stage V. Има триточкова система за окачване при теглене, която позволява работа с различно оборудване. Работната скорост варира от 5 до 10 км/ч в зависимост от обработката. Той позволява работа до 20 часа преди зареждане с гориво. Разходът му, който е между 3 и 6 литра/час го прави в пъти по-икономичен от стандартните трактори. Има добре развита система за безопасност. Чрез камера и лазер, които сканират полето, тракторът реагира моментално на препятствия (животно, стълб и др.) и автоматично спира движението си. Разполага и с допълнителна спирачна система, която при необходимост може да се задейства дистанционно.

От началото на 2022 г. се изредиха доста мащабни международни агроизложения, в които един от акцентите бяха именно автономните машини. Публиката от профи фермери видя в изложбените халета и на щандовете прототипи на концептуални автономни трактори и други машини. Едни от тях вече са тествани в полеви условия, други - готови да влязат в серийно производство. Така тези форуми на автоматизацията в агротехниката се превърнаха във витрини на

интелигентната мобилност

и на намерението на водещите играчи в земеделието да поемат по пътя към напълно автономна работа на полето. Реалното им присъствие на световните агропанаири е свидетелство, че подходът „интелигентна автоматизация“ настъпва бързо.

Трактори без тракторист вече работят в полетата на САЩ, Япония, ЕС, Китай и другаде. Те могат да теглят всякакви инвентари, да засичат препятствия на терен и да спират или променят посоката автоматично, когато е необходимо. Доказано е, отбелязват специалисти, че автономните превозвачи подобряват и рентабилността, и конкурентоспособността на фермерите. Осигуряват условия за производство на селскостопански продукти с висока добавена стойност. Решават и екологични, и ергономични проблеми.

Такива изводи за интелигентната агромобилност бяха направени в агроизложенията по света тази година: като се започне със световното агрошоу CES 2022 (Consumer electronics show) в Лас Вегас, премине се през БАТА Агро, през парижката SIMA и ЕIМА в Болоня и се достигне до току-що завършилото в Дания изложение Agromek 2022 - най-голямото в Северна Европа.

Гвоздей на CES 2022

беше автономният трактор JD 8R, плод на разработки за решение на проблеми и предизвикателства, породени от модерните агротехнологии - GPS, облачни платформи, 5G мрежата, интелигентната автоматизация, изкуствен интелект (AI), безпилотни машини (AV) и др. Както подчерта Джами Хиндман, главен технологичен директор в John Deere, автономният трактор JD 8R с мощност до 410 к.с. стимулира промените в агропространството. И добавя, че тези прецизни технологии позволяват фермерите да сеят, да торят, да пръскат и да прибират реколтата си автоматично с помощта на електронни и облачни платформи, често без да се налага да докосват волана.

В поредицата изложения SIMA 22 пое ролята на водещ център за представяне на автономни машини. Несъмнено една от най-забележителните иновации на панаира беше агроботът-трактор, разработен от световните лидери Krone и Lemken. Наречен от своите съдатели Combined Powers (съвместно концептуално проучване и реализация) вече е тестван при полево използване. С основание познавачи

го нарекоха „малка революция“,

която ще съпътства развитието на автоматизацията в земеделието със софтуер за управление и мониторинг на околната среда. Тази уникална концепция беше, както и споменатите по-горе, реално доказателство, че производството на автономни машини се развива бурно. Пролетта тракторът все още беше експериментален прототип и минаваше различни полеви изпитания, а през ноември на изложбената площ на двете фирми агропубликата на SIMA видя и оцени готов модел.

Многофункционален, безпилотният трактор комбинира мощности и извършва самостоятелно обработки, транспорт на продукция, осигурява теглителна сила за множество машини в различни сектори на земеделието. На парижкото агрошоу бяха представени два еднакви прототипа на наречения от конструкторите „блок за инженеринг на процеси“ (VTE). Екипите на Krone и Lemken определиха лаконично новия дизайн като

иновативно, бъдещо допълнение

към прилагани и доказани работни процеси. Устройството има 5,5 x 2,7 x 2,6 м (Д x Ш x В) и тегло от 7,5 до 8 т в зависимост от приложението и баластирането. Осигурено е дизел-електрическо задвижване с мощност 170 kW (230 к.с.), 3-точков интерфейс.

Феновете на роботизирани устройства (между автономи и роботи разликата не е голяма) с основание отбелязаха възможностите на Combined Powers (VTE): щадящо сцепление, теглителна мощ, защита на почвата и висок КПД. Благодарение на мощното задвижване VTE може лесно да се справя с работни процеси като: оран, култивация, сеитба, коситба, поливане, градинарство и т.н. Освен това комбинацията от тези различни приложения гарантира интензивно и пълноценно използване на машината през цялата година. На демонстрации пред медиите освен с челна косачка и сенообръщачка на Krone, VTE се доказа и с 8-редова сеялка за прецизна сеитба Azurit и с модифициран култиватор Karat 10, инвентари на Lemken.

Приставките са свързани към задвижващия модул чрез триточков интерфейс.

Сензорните системи наблюдават

околната среда и прикаченото оборудване, с фокус върху безопасното разгръщане на работата и оптимални работни резултати. Тракторът се управлява чрез мобилни устройства, цялата необходима информация се обменя чрез ISOBUS и TIM.

Своя премиера на SIMA направи и New Holland, който представи безпилотен трактор оборудван с Raven Autonomy. Това приложение е напасвано на доказаните от практиката трактори T8 за извършване на специфични операции с ремарке за зърно по време на жътва, без водач на полето. То интегрира OMNiDRIVE, първата безпилотна технология за подобен род дейности. Резултатът е: по-голям контрол и повишена производителност. По същество това е следващата стъпка в развитието на водещото на пазара предлагане на прецизност и автономни технологии от типа на Raven Autonomy. Технологията позволява на фермера да наблюдава, синхронизира и управлява безпилотния трактор и от кабина на комбайн. Ерик Уивър, глобален директор на New Holland Precision Technology New Holland, отбелязва: „T8 еволюира, за да бъде най-интуитивният трактор, който полето някога е виждало. С интегрирането на безпилотната технология на Raven, платформата добави възможности за управление без водач в приложенията за прибиране на реколтата, което има огромни предимства в днешния ограничен от работна сила пазар“.

Интелигентната автоматизация се представи отлично и на северния агропанаир Agromek 22, който се проведе от 29 ноември до 2 декември. С над 530-те изложители от цял свят датската БАТА Агро за първи път след 2018 г. се състоя на живо в областния център Хернинг. Както оценяват местните наблюдатели към Agromek 2022

към най-големия аграрен 

панаир в Северна Европа

беше проявен подчертан международен интерес (повече за събитието в следващ брой).

Сред предлаганите на щандовете на изложението модерни, високо продуктивни технологии имаше експонирани прототипи на новите концепции за интелигентна автоматизация и роботизация на земеделските дейности. Ние продаваме големи конвенционални и автономни машини, които са повече от полезни за нашите клиенти, съобщи маркетинг мениджърът на изложението. За момента Robotti е готов продукт за реална работа на терен. Производител на иновативния автономен трактор е AgroIntelli – датска компания, която участва с автонома ROBOTTI на Agromek 2022, така както участва преди една година на БАТА Агро чрез НИК. 

Автономният тракторът JD 8R с мощност до 410 к.с. стимулира промени в агропространството
Автономният тракторът JD 8R с мощност до 410 к.с. стимулира промени в агропространството
Агроботът-трактор Combined Powers вариант Lemken.
Агроботът-трактор Combined Powers вариант Lemken.
Combined Powers вариант Krone
Combined Powers вариант Krone
New Holland представи безпилотен трактор, оборудван със софтуера Raven Autonomy
New Holland представи безпилотен трактор, оборудван със софтуера Raven Autonomy
Автономният трактор Robotti бе показан и на Agromek 2022 от датската компания AgroIntelli
Автономният трактор Robotti бе показан и на Agromek 2022 от датската компания AgroIntelli
Автономният хибриден трактор Horsch вече работи и на поле
Автономният хибриден трактор Horsch вече работи и на поле