Мнението на непросветените хора, че прасето яде всичко, е абсолютно невярно. Прасето е същество, което е изключително придирчиво към храната, която яде. Недобре сготвен фураж или нискокачествено зърно, което ще причини лошо храносмилане или подуване на корема на животното поне веднъж, прасето няма да яде повече.

В домакинство, където собственикът се интересува от здравето и наддаването на прасето, въпросите за храненето са на първо място. Прасетата, като всеядни същества, са подходящи за хранене с продукти от растителен и животински произход. Фуражите са разделени на пет категории според състава и съдържанието на калории: концентрирани, сочни, груби, минерални и фуражи от животински произход.

  • Първата група включва всички зърнени култури и такива остатъци от производството като кюспе и трици. Сочната храна е грудки от картофи и ерусалимски артишок, кореноплодни култури, фуражно и обикновено зеле, върхове на градински култури, свежа зелена трева, а грубата храна е плява и сено.
  • Що се отнася до фуража от животински произход, тук прасетата нямат специални вкусови предпочитания. Подходящи са всякакво месо и риба, кръв, кости, мляко и млечни продукти, мътеница, суроватка, реверс.
  •  Минералните фуражи са сол, креда, фуражни добавки, брашно.
  • Прасетата ядат добре ечемик, който се счита за най-доброто зърно от всички зърнени култури, а царевицата, ръжта, овесените ядки, натрошената пшеница и грахът се използват за угояване. Пшеничните трици се считат за най-добри, но прасетата най-много обичат слънчоглед, ленено семе и (особено!) соя. А за повишаване на апетита най-добри са дъбовите жълъди - затова ги добавяйте към диетата.