Ветеринарният лекар Борис Матс разяснява дали тревогата е пресилена или реална.

Конски кестени и жълъди често могат да бъдат намерени в градските паркове и гори. В детството ги събирахме и правехме от тях различни фигурки. Но малко хора знаят, че могат да бъдат опасни за домашни любимци. Първата и най-очевидна тревога е чревната непроходимост. И втората опасност са токсичните вещества, които се съдържат в плодовете.

Ето защо днес ще поговорим по-подробно:

• доколкото опасно е запушването;

• какви отрови съдържат кестените и жълъдите;

• какво да направите, ако домашният ви любимец погълне такъв плод и как да го предпазите;

• кога се налага да посетите ветеринарна клиника.

Запушване на храносмилателния тракт

Фразата "храносмилателен тракт" в този случай е посочена с причина. Запушване (обструкция) може да се получи не само в червата, но и в хранопровода и стомаха.

Опасността от запушване се крие в няколко фактора:

• Механично дразнене на стените на храносмилателния тракт. Това води до локално възпаление и дисфункция на увредената област. Например, ако чревната стена е увредена, хранителните вещества и водата няма да се абсорбират адекватно, ще се появят спазми. Това състояние ще причини диария и повръщане.

• Образуване на рани в храносмилателната тръба. Когато чуждо тяло притиска стените на хранопровода, кръвоносните съдове се притискат, което води до смърт на тъканите.

• Образуване на перфорации (дупки) в храносмилателния тракт. Раните под налягане в крайна сметка могат да доведат до некроза (смърт) и перфорация на стената. Също така перфорация може да се получи и от нараняване с остър предмет. Вътрешността на хранопровода е външна, нестерилна среда за тялото. Ако в него се образува язва и съответно дупка, опасни бактерии могат да навлязат в организма и да причинят сериозно възпаление. При перфорация в стомаха или червата, започва перитонит - всички органи в коремната кухина се възпаляват. Ако „дупката“ е в хранопровода, възниква плеврит - органите на гръдната кухина се възпаляват. И двата процеса могат да прераснат в сепсис, много тежко, смъртоносно заболяване. Дори и да не преминат, има голям риск засегнатите органи да загубят функциите си, което ще доведе до смърт.

Защо кестените са опасни?

Основното опасно вещество в кестените е ескулин. Намира се във всички части на растението, включително плодовете, листата и цветовете. Най-висока е концентрацията в кората на плодовете. Ескулинът има горчив вкус, така че няма да можете да погълнете много от него. Въпреки това сред животните, особено кучетата, има изключително всеядни индивиди, за които вкусът не е толкова важен, колкото процесът на хранене.

Как точно кестените влияят на животните, в момента не е напълно изяснено.

Симптомите на натравяния с кестени включват следните прояви:

• повръщане и диария;

• стомашно-чревно кървене;

• намалена активност и апетит;

• повишена жажда и дехидратация;

• стомашни болки;

• покачване на температурата;

• тремор.

Ефектът от кестените може да настъпи 1-12 часа след консумация. Понякога симптомите се появяват на 2-рия ден.

Обикновено при поддържащо лечение отравянето преминава за 12-48 часа. Въпреки това, някои животни с тежки стомашно-чревни симптоми може да изискват по-интензивна терапия и повече време.

Защо жълъдите са опасни?

Тези растения са по-опасни от гледна точка на токсичност и по-малко опасни от гледна точка на запушване на дихателните пътища: поради по-малкия си размер.

Танините, които са част от дъба, повишават пропускливостта на чревните стени за токсини. Също така, танините в процеса на обработка в тялото образуват опасни съединения, които могат да засегнат органите, където се натрупват. Бъбреците са такъв орган, но рядко се засягат при домашни любимци.

  • Симптомите и времето на появата им са подобни на тези при кестените. Отличителни са: Подуване на устните и клепачите

• Копривна треска

Как да постъпите?

Ако вашият домашен любимец е изял кестен или жълъд, добре е да посетите ветеринарна клиника. Дори да изглежда, че няма от какво да се притеснявате, дори и да не се налага лечение, лекарят ще изготви план за действие и ще ви каже на какво да обърнете специално внимание и какви симптоми могат да бъдат заплаха за живота на вашия домашен любимец.

Диагностика

Диагностиката се основава основно на думите на собствениците. Често срещан метод за допълнителна диагностика е рентгеновото и ултразвуковото изследване. Те ви позволяват да откриете на запушвания и лезии на коремната и гръдната кухина. Също така, може да са необходими изследвания на кръв и урина, за да се изключат съпътстващи заболявания. Решението дали да се направят други диагностични изследвания ще бъде взето от специалиста, при необходимост, в зависимост от състоянието на животното и резултатите от първоначалните прегледи.

Лечение

Няма специфично лечение за кестени и жълъди. В случай на отравяне се използват лекарства против повръщане, разтвори за борба с дехидратацията и нарушение на солевия състав на кръвта. Възможно е, да са необходими и аналгетици, заради спазми и болки в червата.

Антибиотиците се използват при много тежко възпаление. Решението за провеждане на конкретно лечение се взема от лекаря, въз основа на данните, които той събира по време на разговора със собственика на домашния любимец, както и от резултатите от направените изследвания. Не трябва да се опитвате сами да лекувате любимеца си, това може да бъде фатално.