Пълнените хлебчета са чудесна алтернатива, ако за пореден път не знаете какво да приготвите за закуска вместо бъркани яйца, паста или сандвичи с месо, зеленчуци, извара. Изберете за всеки вкус и гответе с удоволствие.
1. С гъби
Наситен аромат на гъби, топено сирене „на конци“, сочни резенчета домат - един от вариантите за плънка за симидчетата, на които едва ли някой може да устои.
Продукти: 6 кръгли хлебчета, 150 г гъби, глава лук, 2,5 ч. лъж. майонеза, 2,5 ч. лъж. горчица, 2,5 ч. лъж. пикантен кетчуп, 100 г твърдо сирене, 1 голям домат, няколко стръка пресен магданоз, сол и смлян пипер на вкус.
Приготвяне: Разрежете хлебчетата по дължина на две части и ги издълбайте. Издълбаната среда натрошете в купа и смесете с горчица, майонеза, кетчуп. Разбъкайте добре и с получената смес намажете половинките на хлебчетата. Измийте гъбите и ги нарежете на ситно.
Накълцайте лука и го запържете заедно с гъбите в масло за около 6-10 минути. Разпределете плънката върху хлебчетата. Отгоре наредете резени домати и поръсете обилно с настърган кашкавал, гарнирайте със ситно нарязан магданоз. Поставете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 5-7 минути.
2. С кисели краставички
Хлебчета, пълнени с кисели краставици и яйца, ще се харесат на всички, които са свикнали с прости, но засищащи и вкусни ястия с леки пикантни нотки.
Продукти: 2 яйца, 4 хлебчета, 100 г шунка, маринована краставичка със среден размер, 2,5 ч. лъж. майонеза, 2,5 ч. лъж. горчица, 2,5 ч. лъж. кетчуп, 100 г твърдо сирене, 3-4 стръка пресен магданоз, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Разрежете хлебчетата на две равни половини и ги издълбайте. Шунката и краставичката се наряват на ленти или малки кубчета. В купа се смесват кетчупът с горчицата и майонезата. С получената смес намажете разрязаните половинки на хребчетата. Във всяка половинка се слага плънка от шунка и краставици.
Смесете яйцата със сол и черен пипер. Полейте хлебчетата с яйчената смес. Отгоре поръсете обилно с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 7-10 минути или докато се образува равномерна златиста коричка.
3. С колбас
Хлебчета с пълнеж от колбас и домати със сирене са отлична алтернатива на пицата и топлите сандвичи на фурна.
Продукти: 2 кръгли хлебчета, 50 г пушен колбас, 50 г варена наденица (или кренвирши), 50 г твърдо сирене, 1 домат, 1,5 ч. лъж. майонеза, 1,5 ч. лъж. горчица, 2-3 стръка пресен магданоз.
Приготвяне: Разрежете хлебчетата на две равни части и ги издълбайте. Нарежете кренвирша на ленти или малки кубчета. В купа се смесват майонезата с горчицата и с получената смес намажете половинките на хлебчетата.
Разпределете плънката от колбаса върху половинките. Доматите се нарязват на филийки. Отгоре се разпределя останалата плънката от колбаси. Настъргва се кашкавал и ситно нарязан магданоз. Поставете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 5-7 минути или до златистокафяво.
4. С извара
Хлебчета с пълнеж от извара - по-добри от всякакви запеканки и чийзкейкове. И като проявите въображение, изварата може да бъде допълнена със сушени плодове, горски плодове, шоколад или ядки.
Продукти: 2 кръгли хлебчета, 100 г извара, 4-5 сушени кайсии, 1 суп. лъж. стафиди, ванилова захар - на вкус.
Приготвяне: Хлебчетата се разполовяват и издълбават. Измийте добре сушените кайсии и стафиди. Нарежете ги на ситно и ги смесете с изварата и ваниловата захар. Разбъркайте добре и с получената плънка пълнете хлебчетата. Поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 7-10 минути или докато изварата се разтопи.
5. С кайма
А за ценителите на месни ястия – запечени и ароматни питки с кайма, които вървят добре с доматен сок, пресни зеленчуци или зелена салата.
Продукти: 4 кръгли питки, 250 г кайма смес, глава лук, 2,5 ч. лъж. майонеза, 2,5 ч. лъж. горчица, 50 г твърдо сирене, сол и смлян пипер - на вкус, 3-4 стръка пресен магданоз.
Приготвяне: Разрежете и издълбайте питките. Лукът се нарязва на ситно и се запържва заедно с каймата за 7-10 минути. Подправете със сол и черен пипер. В купа се смесват горчицата и майонезата. С получената смес намажете половинките на хлебчетата. Разпределете месната плънка. Отгоре поръсете с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
Поставете във фурната, предварително загрята до 200 градуса, за 10-12 минути или докато се появи златиста коричка.
Коментари