Според дългосрочните прогнози на агрометеоролозите до 2050 г. районите на Генерал Тошево и Шабла ще бъдат с най-ниска средна годишна сума на валежите

За никого не е тайна, че живеем във времена на интензивни климатични промени с аномалии, а сред първите засегнати отрасли е селското стопанство. Затова все повече ще се засилва ролята на агрометеорологичните прогнози, които да доставят прецизна информация на фермерите. По какъв начин промените в климата ще преобразят условията за земеделие и в каква посока да правим селекция е тема на изследванията на учени от НИМХ-БАН и ССА, финансирани от МОН по Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“. Програмата ще завърши догодина, когато по-подробно ще се обобщят изводи и дадат съвети към публичния и частния сектор как да подсигурят продоволствената ни сигурност. Част от резултатите обаче бяха представени на кръгла маса в София.

По думите на проф. д-р Валентин Казанджиев, ръководител на секция „Агрометеорология“ в Националния институт по метеорология и хидрология, отклоненията на средната годишна температура от нормата през периода 1930–2021 г. доказват, че измененията на климата у нас са факт. Той прикова вниманието с прогнозата, че районите на Генерал Тошево и Шабла ще бъдат с най-ниска средна годишна сума на валежите за периода 2021–2050 г., около 300-450 мм. Валежите намаляват, започвайки от североизток и отивайки на югозапад.

Отклонение от традиционните (1961–1990 г.) средни годишни суми в най-голяма степен ще има в районите, които сме свикнали да наричаме житницата на България. А също и по цялото Черноморие, Карнобат, до Ямбол. Така районите на отглеждане на някои зърнено-житни култури ще се изместят в Западна България. Условията ще стават все по-подходящи в Софийското поле. В този смисъл вече няма да се разчита изключително и само на „житницата“ Добруджа, както и на Златията, в която горещите периоди ще стават все повече.

Още за промените в климата, които засягат земеделието ни, четете в новия брой на в. "Български фермер" от 21-27 ноември