У нас се представя добре, заслужава повече внимание от земеделските производители, категоричен е Мариян Михайлов от екипа на Лидеа

По време на открития ден на Лидеа в Добруджа бяха представени и опитни парцели със сорго. Френската компания разполага с много богато портфолио, което включва хибриди както за зърно, така и за биогаз, и за силаж. Представени бяха и хибриди, които са в процес на изпитване.

Соргото, което виждаме на опитното поле в Паскалево, е просто прекрасно, разяснява Мариян Михайлов, търговски представител на фирмата за Добрич и Силистра. Тази година особено в района посевите със зърнената култура са в много добро състояние. На демополето сме заложили всички наши хибриди, а също и новите ни, които все още изпитваме. Засели сме по 24000 бройки на декар. От години правя опити със сорго в района, въпреки че фермерите почти не го отглеждат. Основната причина, разбира се, е че няма пазар. Добивите обаче са много добри. Например средният добив от миналата година е 800-880 кг/дка, а от това, което се вижда до момента,

очакванията ми за тази са

за 1 тон продукция от декар

Определено земеделските производители проявяват интерес към културата, споделя още специалистът. Търсенето на сорго в Европа е повече от предлагането, а индустриите са принудени да правят импорт от други контитенти. Това е сериозна предпоставка за увеличаването на вътрешното търсене и създаването на пазари.

Разбира се, и соргото като останалите земеделски култури има своите особености. Сред най-важната грижа за растенията е посевът да е чист от житни плевели, основно от балур. Има хербициди, които контролират широколистните видове, но за житни плевели все още няма решение. Така че при засяване трябва да се знае историята на зеплевеляването на полето и да се преценява дали е подходящо за културата.

Другата важна грижа, на която Мариян Михалев обръща внимание, е оптимизиране на торенето. В никакъв случай посевът не бива да се преторява. Да не говорим, че от една страна не е икономически целесъобразно, но и се отразява отрицателно на културата.

Соргото се тори с не повече

от 10-15 кг физичеки амониев нитрат на декар

И това е, не иска нищо друго.

Фирма Лидеа разполага с богато портфолио от хибриди сорго. Ето и накратко характеристиките им:

  • ЕС Армоник – много ранен хибрид, с оранжево-лилаво зърно. Има добра устойчивост на ниски температури, както и на болести и стрес. Хибридът е подходящ и за втора култура. Отличава се с висока производителност.
  • ЕС Албанус – ранен хибрид, с бяло зърно. Растенията са ниски, устойчиви на полягане. Хибридът е устойчив на фузариум. Представя се много добре при сухи условия. С висок потенциал за добив е. Зърното е подходящо за изхранване на птици.
  • ЕС Шамал – ранен хибрид, с оранжево зърно. С висок потенциал за добив, който се доближава до среднокъсната група. Подходящ е за сухи и нормални условия. Зърното е с ниско съдържание на танин.
  • ЕС Аркан – средноранен хибрид. Нова генетика с оранжево зърно, отлични устойчивости на основните заболявания при културата. Високи добиви при неблагоприятни условия, подходящ за производство на биоетанол.
  • ЕС Ализе – средноранен хибрид, с червено зърно. Лидер в портфолиото на компанията, представя се изключително добре навсякъде в страната. Дава сигурен и стабилен добив дори при сухи условия. Зърното бързо отдава влагата в края на вегетационния период. Хибридът е с много добра устойчивост на фузариум.
  • ЕС Фьон – средноранен хибрид, с кремаво-червено зърно. Растенията се отличават с бърз начален старт и дружно поникване. Те са ниски, устойчиви на полягане. Хибридът се представя отлично както при нормални, така и при засушливи условия – устойчив е на струс.
  • ЕС Арматан – средноранен хибрид, подходящ за силаж. Растенията са устойчиви на високи температури, нуждаят се от по-малко вода от царевицата. Имат много добър stay green ефект, не полягат. Хибридът се характеризира с по-добра производителност в сравнение с хибридите царевица за силаж.
  • САПФИР BmR – среднокъсен хибрид. Високо адаптивно сорго от системата BMR, подходящо за силаж. Характеризира се с високо съдържани на захари, силажът може да се съхранява дълъг период. Отличава се с отлична смилаемост на силажа, тъй като липсва целулоза. Увеличава съдържанието на мазнини в млякото и подобрява общото здравно състояние на животните. Не е подходящ за директна паша.

Семената, които Лидеа предлага на българския пазар, са третирани с Сопсер III. Това е антидот, с който се обеззаразяват семената. Този продукт предоставя възможността да се ползват почвени хербициди на основата на S-Metolachlor срещу житни плевели. Ако соргото няма антидот, възможностите за борба срещу житното заплевеляване се минимизират до агротехнически мероприятия.

ФАКТИ ЗА ЗЪРНЕНАТА КУЛТУРА

  • Соргото е петата по значение зърнена култура в света.
  • В Европа реколтините площи са 5 500 000 декара – като очакванията са до 2026 г. те да се увеличат двойно.
  • Статистиката показва, че 85% от обработваемите площи в Европа са на неполивни условия.
  • Сортого е с произход Африка и това е една предпоставка и сигурност, че при по-сухи условия културата може да се представи отлично и да гарантира стабилност на реколтата и възвръщаемост на вложените от земеделските производители средства.
  • В Европа все повече земеделци се ангажират с производството на тази култура, като разчитат на нейните добиви и качество.
  • Крайната продукция може да се използва във всякакви направления – храна за хората, животните, производство на био пластмаса.
  • Включвайки соргото в сеитбооборота стопанствата стават все по-конкурентни на пазара, което се дължи на по-малкото вложения, които се правят при отглеждането му.

Важни условия за успешно производство

1. Подготовка на почвата

Площта, на която ще се сее сорго, е необходимо да бъде подготвена много добре. Почвата трябва да е без буци и доведена до т. нар. градинско състояние. Сеитбеното легло да е твърдо, за да осигури дружно покълване на семената и развитие на растенията.

2. Дълбочина на сеитба

Семената трябва да се изсяват на дълбочина между 2 и 4 см. Тъй като семената на соргото са дребни, е важно семенното легло да е подготвено много добре.

3. Време са сеитба

Най-добрите условия за сеитба на соргото са при температура на почвата над 12 градуса.

Обикновено това е периодът края на април-началото на май. Тези условия целят да се постигне едновременно поникване на соргото.

4. Сеитбена гъстота

За нашите условия най-оптималната сеитбена норма е 20000-30000 семена на декар. При тази сеитба се получават около 18000 до 25000 реколтирани растения на декар.

5. Торене

При нормални условия азотното торене трябва да включва 10 кг активно вещества на декар.

Препоръчително е торенето да се извършва по време на сеитбата или непосредствено след нея. Соргото се нуждае от азот в ранните фази от развитието си.

Не е желателно да се внася азот в по-късни фази от развитието на посева, тъй като това може да доведе до негативно действие върху развитието на растенията.

6. Растителна защита

Соргото се развива по-бавно в началните етапи, ето защо културата е изключително чувствителна на плевелите, които са й конкурент за хранителни вещества и вода.

Най-важната растителнозащитна практика е прилагането на почвени хербициди след сеитбата и преди поникването на соргото, за да се запази почвата чиста от плевели в началните фази на вегетацията му.

Тази година се очакват високи добиви от сорго
Снимки: Ваня Велинска
Тази година се очакват високи добиви от сорго Снимки: Ваня Велинска
Търсенето на сорго в Европа е повече от предлагането, а индустриите са принудени да правят импорт от други контитенти. Това е сериозна предпоставка за увеличаването на вътрешното търсене и създаването на пазари.
Снимки: Ваня Велинска
Търсенето на сорго в Европа е повече от предлагането, а индустриите са принудени да правят импорт от други контитенти. Това е сериозна предпоставка за увеличаването на вътрешното търсене и създаването на пазари. Снимки: Ваня Велинска