Биоветеринарното изследователско звено на Университета Вагенинген, Нидерландия започва изследване за ваксини срещу птичи грип. В Лелистад се тестват ваксини срещу птичи грип на три различни фармацевтични компании. В рамките на изследването се тестват ваксини срещу актуалните вируси H5 при кокошки носачки. "Необходима е повече информация за потенциалните ваксини срещу птичи грип, преди те да бъдат приложени в практиката", обяснява изследователката на птичия грип Нанси Бееренс.

Изследването се провежда по поръчка на нидерландското Министерство на земеделието, природата и качеството на храните.

Това първо изпитване на ваксината се извършва в помещенията за животни в отделение с висока степен на изолация на изследователското звена на Университета Вагенинген. Съвременните ваксини са разработени от три различни фармацевтични компании, като тестваните ваксини се основават на различни технологии. "В това изпитване тестваме ефекта на ваксините върху клиничните признаци на заболяването. Освен това ефикасността на ваксините срещу разпространението на вируса е важен параметър на изследването", казва Бееренс. "Изпитването ще продължи около три месеца, след което данните ще бъдат анализирани. Не очакваме окончателните резултати преди втората половина на декември."

Продължителен сезон на птичия грип

Призивите за ваксина в борбата с птичия грип стават все по-силни, отбелязва Беренс. "Преди нямахме инфекции с птичи грип през лятото. Но тази година за първи път в историята вирусът не напусна Нидерландия с мигриращите птици през пролетта. Вирусът успя да зарази птиците, които останаха в страната ни през лятото. Това означава, че вирусът все още се разпространява чрез изпражненията на заразените птици и очевидно птицефермите все още са били заразени." За птицевъдите в Нидерландия това има сериозни последици. От октомври 2021 г. насам заразените птици са унищожавани, въведени са ограничения за транспортиране, а птиците се държат в затворени помещения, за да се предотврати заразяването.

Решение срещу птичия грип

Ваксинацията на птичите групи има много плюсове и минуси. "Ваксините срещу птичи грип трябва да предпазват от заболяване, но също така трябва да предотвратяват разпространението на вируса. Ако ваксинирана група се зарази с птичи грип, но птиците не показват признаци на заболяване, фермерът няма да забележи заразяването с вируса. Ако в този случай ваксината не е достатъчно ефективна в намаляването на предаването на вируса, това потенциално може да доведе до "тихо" разпространение на вируса между фермите", обяснява Беренс. Този аспект е една от причините, поради които Европейският съюз е въвел правила за ваксинираните домашни птици.

"Очакваме новите видове ваксини, които тестваме в това проучване, да осигурят по-добра защита срещу разпространението на вируса в сравнение с предишните ваксини. Освен това със специфични диагностични тестове е възможно да се прави разлика между ваксинирани и заразени животни." Няколко европейски държави са започнали проучвания за ваксинация срещу птичи грип. "Резултатите от тези проучвания са много важни за подготовката на бъдещата европейска селскостопанска политика, която евентуално ще позволи ваксинация на домашните птици."

Първа стъпка

Изследването на ваксинацията срещу птичи грип в Биоветеринарното изследователско звено на Университета Вагенинген е първата стъпка в изследванията, насочени към борба с птичия грип чрез ваксинация. Резултатите, получени от това изследване, ще бъдат използвани за бъдещи изследвания, например за полеви опити.