Това са част от решенията от последния Консултативен съвет по зърното

По настояване на зърнопроизводителите миналата седмица се проведе извънредно заседание на Консултативния съвет по зърното. Още тогава министър Явор Гечев каза, че ще бъдат поканени представители на Националната агенция по приходите и агенция "Митници", за да обсъдят проблемите с вноса на зърно от Украйна с неясно качество и на дъмпингови цени. И призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

В срещата участваха Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Съюзът на българските мелничари, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюзът на зърнопроизводителите в България, Асоциацията на търговците на зърно и зърнопродукти, Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи, и Асоциацията на земеделските производители в България.

В рамките на заседанието те представиха основните проблеми, пред които са изправени в момента, включително сушата през стопанската година, намножаване на неприятели, високата инфлация и сериозният ръст на цените на производствените ресурси, понижението на изкупните цени заради украинския внос на слънчоглед. В същото време предстои

изплащане на наеми за земите в размер

на над 1,5 млрд. лева

Аграрният министър припомни, че страната ни е солидарна с Украйна, но тъй като българските производители са сериозно засегнати от свръхпредлагането, сме поискали от Европейската комисия да приложи извънредни мерки. Засилен е и контролът върху внесените партиди зърно. Той информира, че Министерството на земеделието ще разработи план за борба с неприятелите, чието прилагане трябва да започне в пролетните месеци.

Участниците на заседанието застанаха единодушно зад неговото предложение като служебен министър - да бъде върнат регистрационният режим на складовете за зърно със засилен контрол върху наличностите и техния произход, както и като мярка срещу сивия сектор. В заключение Гечев отбеляза, че предвид предизвикателствата пред сектора ролята на Консултативния съвет по зърното е с все по-голямо значение и предложи неговото свикване да бъде с по-голям интензитет.

По думите му реколтата от пшеница е с изключително високо качество в сравнение с последните 7-8 години, благодарение на добре свършена работа от всички по веригата. Хлебарите и производителите се обединиха, че на фона на сушата в Европа реколтата е изключително конкурентоспособна, зърненият баланс на страната е подсигурен, като има достатъчно количества както за потреблението в страната, така и за интензивна търговия и износ.

По представени на заседанието оперативни данни, в България тазгодишната реколта от пшеница достигна 6,3 млн. т, при реколтирани 12 млн. дка и 525 кг среден добив. Най-високи са добивите в Разград – 661 кг/дка, следвани от област Добрич със среден добив 648 кг/дка. Прибрани са и 616 хил. т ечемик при среден добив 498 кг/дка, от 124 000 ха.

При реколтирани 30% от засетите площи с царевица към момента по оперативни данни средният добив е 477 кг/дка, а при реколтирани 73% от площите със слънчоглед средният добив е 222 кг/дка.