Пица във фунийка 

Удоволствие е да ядеш такава пица, а най-хубавото е, че можеш да си направиш предварително заготовките и през седмицата просто да разнообразяваш пълнежите.

Продукти: 6 вафлени фунии за сладолед, 6 блата за тортиля, 4 суп. лъж. зехтин, 250 г пармезан или твърдо сирене, 4-5 вурстчета или кремвирш, 2 печени сладки чушки, 5 суп. лъж. доматено пюре, 200 г (1 пакет) моцарела, сух риган - за сервиране, босилек по желание.

Приготвяне: Може да приготвите всякакъв пълнеж за пицата, по ваш вкус. Ако сте категорично против колбаси, можете да изпечете пилешки гърди или да използвате варено свинско месо или шунка - ръководете се от собствените си предпочитания.

Измийте чушките, почистете ги от сърцевината, наредете ги в тава, застлана с хартия за печене, поръсете със зехтин и сложете във фурната за 40 минути при температура 180 градуса. Ако искате да спестите време, можете да използвате скара - тогава готвенето ще отнеме буквално 5-7 минути, но вкусът ще бъде малко по-различен.

Най-трудната част е приготвянето на фунийките от тортилята. За да ги направите вземете по-плътно и твърдо алуминиево фолио. Нарежете го на квадрати със страна 15 см - ще ви трябват 6 парчета и още 6 квадрата със страна 2,5 см. Увийте вафлените фунийки за сладолед с големите квадрати. Намажете тортилите със зехтин от двете страни и поръсете с настърган пармезан или друго настъргано сирене от двете страни, така че да полепне за маслото. Завийте тортилите около подготвените фунийки и ги фиксирайте с клечка за зъби. Поставете вътре заготовките от вафлени фунийки. Изпратете във фурната буквално за 5 минути, извадете и увийте върховете на рочетата с малките квадратчета фолио, оставете още 5-7 минути във фурната. Тортилите трябва да са хрупкави. Извадете от фурната и освободете от клечките за зъби и вафлените фунийки (последните можете да ги предложите към чая или кафето).

Да преминем към плънката. Нарежете колбасите на кръгчета и ги сипете в тиган със зехтин. Изпечените чушки нарежете на кубчета и ги прибавете към колбасите. Разредете доматеното пюре с малко вода, подправете на вкус и прибавете към пълнежа. Задушете на тих огън около 10 минути. По желание може да замените доматеното пюре с готов сос за пица или сос за паста болонезе.

Вземете фунийката от тортиля и започнете да я пълните - първо с моцарела, след това с плънка от месо (повече сос), след това отново слой сирене и сос. Запечете във фурната за около 5 минути. Може да украсите всяка фунийка с листенца пресен босилек.
Пълнежът може да се съхранява в хладилник 2-3 дни, както и заготовките. В тези случаи подготовката на лека закуска ще отнеме буквално 10 минути.

Мъфини с канела 

Хубавото на тези мъфини с фантастичен вкус е, че могат да бъдат замразени! Приготвени веднъж - след това просто ги изваждате от хладилника и загрявате.

Продукти: За тестото: 3 ч. чаши брашно, 3 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. сол, ½ ч. лъж. индийско орехче, 160 г масло, 1 ч. чаша захар, 2 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко.

За поръсване: 220 г масло, 1,5 ч. чаша захар, 3 ч. лъж. канела.

Приготвяне: Загрейте фурната до 175-180 градуса. В купа смесете всички сухи съставки: брашно, сол, индийско орехче и бакпулвер, а в друга купа смесете захарта с размекнатото масло, добавете яйцата и разбъркайте. Добавете на порции сместа от брашно и прясното мляко, като разбърквате старателно всеки път. С полученото тесто напълнете формите за мъфини да ⅔ от обема. В противен случай ще прелеят при печенето. Печете 20-25 минути до златистокафяво.
Докато мъфините се пекат, пригответе заливката - разтопете маслото, а в отделна купа смесете захарта и канелата. Когато мъфините изстинат малко ги потопете топли първо в маслото, а след това ги оваляйте в сместа от захар и канела.

Готовите и изстинали мъфини могат да се прехвърлят в найлонов плик и да се замразят. Вярно е, че тестото е достатъчно само за 12 кексчета, така че най-вероятно ще трябва да направите 3-4 дози, за да има какво да замразите.

Ябълков хляб 

Не, изобщо не е шарлот. И да, ще ви трябва тава за печене или просто правоъгълна висока силиконова форма - така ще улесните нарязването на хляба на парчета и поставянето му в кутията за обяд.

Продукти: 5 ябълки, 1,5 ч. чаши захар, кора от ½ лимон, 2 ч. чаши брашно, 1 ч. лъж. сода, 1 ч. лъж. мляна канела, ½ ч. лъж. индийско орехче, ½ ч. лъж. сол, 160 мл растително масло, 2 яйца, ½ ч. лъж. ванилия.

Приготвяне: Измийте добре ябълките, обелете ги, почистете от сърцевината и нарежете на малки кубчета. В голяма купа смесете ябълките, захарта и лимоновата кора, объркайте с ръце. Захарта трябва да стане като мокър пясък. Оставете сместа да престои 30 минути, като разбърквате от време на време – захарта все още ще е на трохи, но вече разтопена.
През това време загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете формата за хляб или кексовата форма с растително масло - това става най-добре със силиконова четка.

На масата, или в тава, пресейте брашното със содата, канелата и солта. По-добре е да настържете прясно индийско орехче, но ако нямате, можете да използвате и сушено - просто няма да има толкова подчертан вкус.
В отделна купа смесете олиото, яйцата и ванилията. Прибавете брашнената смес към ябълките и разбъркайте. След това изсипете маслената смес и разбъркайте отново.

Сипете полученото тесто във формата за хляб. За да изкарате въздуха и да стане тестото плътно, може да ударите формата няколко пъти в масата.
Печете ябълковия хляб във фурната за 55-60 минути до златистокафяво. Оставете формата да се охлади върху решетка за поне 20 минути и едва тогава извадете сладкиша от формата.

„Ушички“ 

Тези бисквитки, покрити с резенчета ябълка и круша, са чудесна лека закуска. Можете да го споделите с колеги и приятели, а се приготвят само за няколко минути.

Продукти: 1 пак. бутер тесто, 1 ч. чаша захар, ½ ч. лъж. канела, щипка едра сол.

Приготвяне: Загрейте фурната до 220 градуса. Смесете половин чаша захар със солта и ги изсипете върху масата или дъска за рязане - както ви е по-удобно. Отгоре поставете кората бутер тесто. Смесете останалата половин чаша захар с канелата и разпределете равномерно върху тестото. Разточете леко с точилка, така че захарта да се прилепне по-добре (но оставете квадратната форма).

Започнете да навивате тестото от двете страни, така че да се срещнат двете страни в средата. Нарежете полученото руло на филии с дебелина 2 см, не повече. Наредете получените охлювчета в тава, покрита с хартия за печене или върху силиконова подложка.
Печете 5-7 минути, докато захарта се карамелизира, след което обърнете с шпатула и оставете захарта да покафенее и от другата страна за още 3-4 минути. Най-добре е сладките да се охлаждат върху решетка.

Тиквени питки 

Всъщност това е тиквен пай, нарязан на порции и украсен с глазура.

Най-много време ще отнеме приготвянето на пюрето, защото тиквата трябва да се обели, нареже и запече във фурната или да се вари на слаб огън и след това да се пасира. Но можете да използвате и консервирано тиквено пюре, което значително ще намали времето за готвене.

Продукти: За тестото: 4 яйца, 160 г захар, 1 ч. чаша растително масло, 420 г пюре от тиква, 2 ч. лъж. канела, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. сода.

За глазурата: 220 г крема сирене, 120 г масло, 2 ч. чаши пудра захар, 1 ч. лъж. ванилия.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте яйцата със захарта до побеляване, добавете маслото и тиквеното пюре. Трябва да се получи лека пухкава маса. Отделно смесете брашното със содата, солта, канелата и бакпулвера. Добавете постепенно сухите съставки към яйчната смес и разбъркайте на ниска скорост с миксер, докато тестото стане хомогенно. Прехвърлете в правоъгълна форма за печене, намазана с растително масло, и печете 30-35 минути.

Докато готовият тиквен пай се охлажда, направете глазурата.

Разбийте с миксер крема сиренето с маслото до гладкост. Постепенно добавете пудрата захар - трябва да се получи гладка глазура. Добавете ванилията и разбийте още няколко минути.
Нарежете тиквения пай на пръчици и покрийте с глазура. Можете спокойно да поверите този етап на децата - оставете ги да покажат своята креативност.