Традицията да рисуват всяко здание се спазва и до днес, всяка година има състезание

Земеделската работа не е пречка селото да бъде средище на култура или вдъхновяващ образец за старанието на общността да го превърнат в приказна картина. Такъв е пример е село Залипие, най-красивото село в Полша. С нарисуваните си къщи в традиционни мотиви селото е жива галерия.

От края на 19-ти век жените от Залипие боядисват домовете си отвътре и отвън с ярки, флорални шарки, и тази традиция се е запазила.

Обичаят се е развил след зимния период, когато димът от къщните огнища бавно почернял вътрешните стени, а земеделската дейност все още не била толкова времеемка. За да подготвят дома за важни религиозни празници (особено Великден), гордите съпруги пребоядисвали стените с бяла вар.

И тъй като жените нямали професионално оборудване, понякога изобретявали сами четките от косми от опашките на крави. Боята пък се правела от багрило на прах и мляко, понякога смесвали и мазнина от кнедлите, които правели.

Зографките били толкова ентусиазирани, че дори по време на Втората световна война традицията продължила.

Постепенно селото си изградило име и през 1948 г. се провежда първото издание на Конкурса за боядисани къщи (Malowana Chata), за да се определи кой местен жител най-красиво е декорирал дома си. Състезанието започва след края на войната, като целта на местните власти била да се опитат да прикрият щетите с ресурсите, които разполагат - жени-зографки. По официални данни повече от 17% от населението на Полша е загинало във войната.

Поддържайки местните народни традиции на боядисване на къщи живи и до днес, този празник на полската народна култура все още се провежда ежегодно през уикенда след римокатолическия празник Корпус Кристи.

В домовете, не само вътрешните стени, но и таваните и гредите също са украсени с рисувани венци и гирлянди, цветята озаряват печките, камините, рамките на вратите, покривките, тенджерите и тиганите, вазите и повечето ежедневни домакински предмети с всякаква повърхност. Други занаяти са направата на висящи сламени или хартиени букети, често под или до икони.

Селото става все по-популярно, жителите са гостоприемни, понякога дори канят туристи да видят отвътре техните домашни произведения на изкуството.
Има повече от 30 боядисани къщи в Залипие, и дузина други, разпръснати из съседните села Kuzie, Niwka, Kłyż и други. Така, че красотата заразява!

По селските пътища в района можем да видим всякакъв вид повърхности, боядисани с подобни симетрични флорални букети върху бял фон, като рамката на прозорците традиционно е яркосиня: хамбари, огради, външни постройки, кладенци, кокошарници, кучешки колиби и дори селската пожарна кола.

Ако нещо не се движи, значи е оживено с цвят.

Селото си има и етнографски музей - Къщата на жените-художници, който съхранява историята и знанията за занаята. Музеят е бившата къща на покойната Фелиция Цурилова (Felicja Curylowa), най-добрата художничка в селото.

Интересното при десените е, че всеки един от тях е уникален. Те не копират нито един определен вид цвете, а показват въображението и стила на художниците.

Освен картините, Залипие е заобиколено от невероятни зелени пейзажи, дървета, цветни градини с горикули (традиционни цветя) и чист въздух. Въпреки популярността си, селото е много тихо и е идеалното място за почивка.

Кошари, пчелини, кучешки колиби също са обрисувани
Кошари, пчелини, кучешки колиби също са обрисувани
Къщата на Фелиция (1904 – 1974), най-красивата в селото, днес е музей
Къщата на Фелиция (1904 – 1974), най-красивата в селото, днес е музей
Къщата на Фелиция (1904 – 1974), най-красивата в селото, днес е музей
Къщата на Фелиция (1904 – 1974), най-красивата в селото, днес е музей
Църквата Свети Йосиф може само да ни удиви
Църквата Свети Йосиф може само да ни удиви