Рецепти, които няма да ви карат да стоите дълго пред котлона

През лятото е невъзможно да губите много време в кухнята, искате да бягате, да плувате, да почивате и да ядете плодове направо от дървото. Ето защо подбрахме за вас няколко ярки и бързи рецепти, които няма да ви отнемат много време.

1. Смути с касис 

То е не само много ефектно, но и безумно вкусно!

За 2 порции ще са ви необходими: 150 г касис, 100 г банан, 100 г ванилов сладолед, 50 мл прясно мляко, 25 г черен шоколад.

Приготвяне: Извадете сладоледа от фризера 15 минути преди да започнете да готвите и го оставете на стайна температура за известно време. Сипете нарязания банан в купата на блендера, добавете касиса и сладоледа. Пасирайте до гладко пюре. Налейте прясното мляко и отново разбийте с пасатор. Шоколадът се настъргва на едро ренде и се добавя към смутито, разбърква се с лъжица. Оставете сместа да престои 15-20 минути, за да може касисът да отдаде максимално вкус и цвят. Разбъркайте отново с лъжица преди сервиране и разпределете в купички за сервиране.

2. Лимонада с босилек 

Ще ви трябват за 3 литра: 150 г листа пресен босилек, 1и1/2 лимони, 150 г захар.

Приготвяне: Сварете 1,5 литра вода. Поставете листата босилек, захарта и резените лимон в голяма кана. Залейте с врялата вода и оставете за 30 минути, след което извадете лимоните, за да не придават горчив вкус на напитката

Когато заготовката за лимонада е напълно охладена, прецедете я в кана и добавете 1,5 литра студена чешмяна или газирана вода.

Сервирайте лимонадата с кубчета лед, резени лимон и стрък босилек.

3. Сладолед с касис и шоколад 

Ярък леден десерт от маскарпоне и сметана.

За 4-6 порции ще са ви необходими: форма за торта, 500 г маскарпоне, 250 мл сметана (33% масленост), 200 г касис, 80 г черен шоколад, 70 г пудра захар

Приготвяне: Извадете маскарпонето от хладилника около час преди готвенето, за да се темперира до стайна температура. Шоколадът се настъргва на едро ренде или се нарязва с нож на трохи. Разбийте студената сметана с пудрата захар до твърда пяна Добавете маскарпонето и разбийте до пухкава смес. Към сметановата смес добавете касиса и парченцата шоколад смес, разбъркайте и изсипете в тортената форма. Поставете формата в затварящ се плик за съхранение на храни. Разбъркайте няколко пъти, през 30 минути, за да не се получат бучки при замразяването.

4. Чийзкейк с череши 

Прост и лесен чийзкейк без печене с вкусни череши (или друг плод по избор).

За 6 порции ще са ви необходими: форма с диаметър 25 см, 200 г чаени бисквити (натрошени), 100 г млечен шоколад, 50 г масло

За крема: 250 г маскарпоне (на стайна температура), 250 г череши (или друг плод), 150 мл сметана (33% масленост), 120 г пудра захар, 50 г млечен шоколад, 50 мл вода, 7 г агар-агар (или желатин), череши за украса

Приготвяне: Намажете дъното на формата с масло, а стените покрийте с хартия за печене. За основата разтопете шоколада и маслото на водна баня, прибавете натрошените бисквити и разбъркайте добре. Прехвърлете сместа в намаслената форма и с помощта на лъжица уплътнете добре по стените. Поставете в хладилник до пълното втвърдяване.

Измийте черешите, отстранете костилките и нарежете на 2-4 части. Шоколадът се настъргва на едро ренде.

За да приготвите крема, в купата на блендера разбийте сметаната до твърда пяна. Добавете маскарпонето и пудрата захар, разбийте до пухкав крем. Прибавете черешите и шоколада и разбъркайте до гладкост.

Сложете желатина в тенджера и налейте 50 мл вода, оставете за 10 минути. Поставете на средно силен котлон и оставете да заври, отстранете веднага от огъня. Оставете да се охлади до 50-60 °C и го добавете към крема, разбъркайте добре.

Сипете сметановия крем върху блата и върнете обратно формата в хладилника, за да стегне.

Поръсете готовия чийзкейк с пресни плодове.

5. Трайфъл с горски плодове 

Трайфъл е лесен и вкусен десерт, който не изисква специална подготовка. Всичко, от което се нуждаете, е бисквити или пандишпанов блат (остатъци) и няколко минути, за да разбиете сметаната на крем.

За 2 порции ще са ви необходими: бисквити (можете да използвате остатъчни мъфини, изрезки от блатове или просто чаени бисквити), 50 г пресни боровинки, 1/2 ч.л лимонов сок

За крема: 150 мл сметана (33% масленост), 50 г пудра захар

За сладкото: 150 г боровинки, 50 г захар, 1/4 ч.л смляна канела, пресни плодове за украса.

Приготвяне: За да приготвите сладко, смесете боровинките, захарта и канелата в малка тенджера, оставете да заври и варете, докато захарта се разтвори, след което оставете настрана.
Изсипете студената сметана в купата на блендер и разбийте с пудрата захар до твърда пяна.

Сервиране: На дъното на чашата сложете малко крем и от сладкото, поръсете с горски плодове, след което направете слой от бисквитени трохи. Повтаряйте слоевете, докато чашата се напълни. Отгоре направете шапчица от крема, украсете със сладко и пресни плодове.

6. Тарт с рикота и ябълки 

Рохлива коричка, нежна рикота и ароматни ябълки.

За 6 порции ще са ви необходими: Форма за тарта с диаметър 25см, 100 г бадемово брашно, 400 г пшенично брашно + 30 г за поръсване, 250 г масло; 120 г захар, 2 яйца, 1 ч. лъж. сода за хляб

За пълнене: 600 г ябълки, 540 г рикота, 75 мл сметана (33% масленост), 1 суп. лъж. царевично нишесте, 70 г захар, яйце.

Приготвяне: Подгответе основата: разтопете маслото и добавете към него захарта, разтрийте, докато се получи лека маса. Добавете яйца и разбъркайте отново. Пресейте двата вида брашно и содата в голям съд и сипете постепенно яйчената смес. Замесете меко тесто, което не лепне по ръцете и охладете за час.

Загрейте фурната на 180°C. Намажете формата с масло.

Извадете тестото от хладилника, набрашнете работната повърхност и разточете кора с дебелина 5 мм. Внимателно я прехвърлете във формата и я доразстелете с пръсти. Покрийте тестото с фолио и сипете отгоре сух боб (това се прави, за да не се надуе блата). Поставете във фурната за 15 минути. Отстранете тежестта и фолиото.

За плънката сложете всички продукти, с изключение на ябълките, в купата на миксер и разбийте до пухкава смес. Изсипете върху основата на тарта.

Почистете ябълките и ги нарежете на тънки филийки с дебелина 8 мм, внимателно ги наредете в кръг, движейки се от външния ръб към центъра. Пече се 30-35 минути.

Оставете готовия тарт да се охлади и го поставете в хладилника за 5-10 часа.