Водата от градските пречиствателни станции трябва да бъде повторно използвана за напояване на земеделските култури. Това се казва в препоръка на Европейската комисия към държавите - членки на ЕС, на фона на рекордната суша, от която страда голяма част от Стария континент.

С продължителната липса на дъжд и високите температури се появиха страхове от недостиг на вода и засушавания, които намаляват добивите от земеделските култури. Растат призивите за използване на по-малко вода. “Ресурсите от сладка вода са оскъдни и са под все по-голям натиск”, каза еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс. “Във времена на безпрецедентни температурни пикове трябва

да спрем да пилеем вода

и да използваме този ресурс по-ефективно, за да се адаптираме към променящия се климат и да гарантираме сигурността и устойчивостта на нашите селскостопански доставки”, добави той.

Регламентът на ЕС за повторно използване на водата ще бъде приложим от юни 2023 г. Насоките, включени в него, имат за цел да се осигури безопасното движение на хранителни продукти, отгледани с рециклирана вода, уточнява еврокомисарят Синкявичюс.

Миналия месец изследователи от Еврокомисията установиха, че почти половината от територията на съюза е изложена на риск от засушаване, тъй като Югозападна Европа е обхваната от гореща вълна.

В доклад за юли Съвместният изследователски център на ЕК посочва, че 46% от територията на ЕС са изложени на суша с предупредително ниво заради липса на почвена влажност, а 11% - с ниво на тревога, като посевите вече страдат.

Италия е най-силно засегната, като басейнът на река По в северната част на страната е изправен пред възможно най-високата степен на засушаване. На Ботуша обемът на водните басейни е с 31% по-малък от средния за последните 10 г., се казва в доклада, а в Португалия водата за производство на хидроенергия е наполовина по-малко от средното за предишните 7 г.

Изследователите от ЕС предупредиха също, че липсата на вода и силните горещини водят до намаляване на добивите от земеделски култури. Допълва се, че прогнозите за времето предвиждат жегата да продължи, което ще допринесе за “много критична ситуация”, която ще изостри последиците за селското стопанство, енергетиката и водоснабдяването.

Франция и някои части на Англия официално регистрираха най-сухия юли в историята, биейки тревога за въздействието на широко разпространената суша върху селскостопанското производство и недостига на вода в градските райони.

Френската метеорологична служба “Метео Франс” е отчела само 9,7 милиметра дъжд миналия месец, което представлява “12% от необходимото”, съобщи френският министър на околната среда Кристоф Бешу.

Горещата вълна, тръгнала от Южна Франция, се очаква да обхване цялата страна и да продължи до уикенда. На юг се очакват дневни температури до 40°, като нощем температурата няма да пада под 20°.

Почти всички 96 континентални департамента във Франция са наложили ограничения, но фермерите са против, тъй като култури като слънчогледа и големи площи с лавандула умират поради засушаването. Някои вече отчитат спад в реколтите, особено на соята и царевицата. Франция е четвъртият по големина износител на пшеница в световен мащаб. Миналата седмица правителството каза, че повече от 100 общини не са могли да осигурят питейна вода по водопроводите и било необходимо тя да бъде доставяна с цистерни.

Горещините също така принудиха енергийния гигант Е Де Еф временно да преустанови производството на електроенергия в някои от своите атомни централи, които използват речна вода за охлаждане на реакторите.

Подобен сценарий се развива и в Испания, където сушата накара фермерите в южния регион на Андалусия да

намалят насажденията с авокадо и производството на трапезни маслини

Много испански региони също въведоха ограничения за потреблението на вода, включително спиране на доставките през нощта, затваряне на душове по плажовете и забрана за пълнене на плувни басейни и миене на коли.

Липсата на валежи и високите температури оказват влияние върху добивите и в Португалия, Хърватия и Румъния.

Нидерландското правителство официално обяви недостиг на вода миналата сряда, обмисляйки нови мерки, ако сушата продължи. “Моля всички да помислят два пъти, преди да си измият колата или да напълнят изцяло детския басейн”, каза нидерландският министър на инфраструктурата Марк Харберс.

Междувременно нивата на водата в река Рейн се доближават до рекордно ниско ниво, което създава проблеми за корабоплаването в германската част. Кризата разпали опасения, че намаляването на добивите на зърно и други култури ще повиши допълнително цените на храните, които вече се покачват заради продължаващата война на Русия срещу Украйна.