Няколко лозари и млади любители, като Василка Петрова от Поморие, ни зададоха въпроса кои наши сортове лози се пръскат най-малко, защото са чували, че има такива.

Що се отнася до българските сортове, които могат да бъдат определени и избрани като най-устойчиви и при които в определени години може да не се налагат пръскания или по-скоро броят им да е минимален, то отговаряме:

Засилена устойчивост на икономически най-важните болести - обикновена мана, брашнеста мана, оидиум, сиво гниене, проявяват някои сортове, които са създадени в Института по лозата и виното в Плевен. По-новите от тях са практически устойчиви на мана и имат повишена устойчивост на оидиум, което означава, че в неблагоприятни за лозата години се справят много по-добре от останалите сортове или ще се справят само с едно-две третирания.

Десертни сортове, проявяващи силна устойчивост на заболявания и в този смисъл, наричани комплексно устойчиви, са Наслада, Дружба, Кондарев, Любимец, Гарант, Плевенски фаворит, Августин.

Винени сортове, при които се правят по-малко на брой третирания са Сторгозия - червен винен сорт, Никополски мавруд - червен винен, Дунавска гъмза - червен винен, Плевенски колорит - червен винен, Мизия и Регент - червени винени, Среброструй - бял винен, Бисер Поморийски - бял винен, Мискет Кайлъшки - бял винен, Дунавски лазур - бял винен сорт.