Решение как да готвим с безплатна енергия

Соларната фурна или печка е уникален и забавен начин за готвене на храна чрез преобразуване на безплатната слънчева светлина в топлинна енергия. Това е още един прост проект за устойчив живот, който може да бъде чудесен начин за всеки да спести от разходи за електроенергия (или гориво) през слънчевите летни месеци, като същевременно намалява екологичния си отпечатък и замърсяването. Може да бъде особено полезен при спешни случаи, природни места без ток и планове за устойчив начин на живот.

Печката използва силата на радиацията от слънцето и я концентрира, за да готви бавно всички видове храни. Вероятно този метод е изобретен за първи път от швейцарския физик Орас дьо Сосюр през 1767 г., но всъщност не е влязъл в употреба от широката публика до почти 200 години по-късно. Тъй като могат лесно да бъдат направени от евтини материали като отпадъчен картон и станиол, те са познати и се използват в райони на света, където дърветата и изкопаемите горива са оскъдни или скъпи. Веднъж направени, те могат да се използват за готвене на храна и варене на вода според сезона абсолютно безплатно.

Днес можем да открием множество и оригинални дизайни. И все пак основният критерий е да имат отразяваща страна или страни, които фокусират слънчевата светлина към поглъщаща топлина (обикновено черна) под ъгъл към основа. Някои насочват лъчите надолу към малка централна част, други - нагоре. В интернет пространството дори се продават преносими соларни фурни, сглобени от полиран метал - те са страхотно оборудване за къмпинг. Но ако сте сериозни за интегрирането на безплатно гориво от слънцето в готвенето си, планът, който ще видите, включва слънчева фурна, която работи прекрасно и е създадена да издържи за по-дълго. Пък е евтино.

В зависимост от променливи като местоположение, температура на околния въздух и ъгъл на слънцето, слънчевата фурна може да достигне температури над точката на кипене (100оС). При идеални условия някои видове могат да достигнат 140 градуса или повече. Този температурен диапазон е достатъчно висок, за да можете да сготвите всяка храна, включително месо. Времето за готвене е по-дълго, но тъй като температурата е по-ниска, няма голяма опасност от преваряване и храната ще е вкусна.

Как се готви

Всичко, което може да се приготви в бавна готварска печка, включително месо, може да се приготви в соларна готварска печка. Можете също така да правите хляб и други печива, ориз, риба, картофи и десетки други ястия. Ще трябва да експериментирате малко с термометър за готвене, защото времето за готвене ще варира в зависимост от времето на годината и мястото, където живеете; повечето храни ще се нуждаят от 2 до 5 часа. Други неща, които трябва да имате предвид, когато готвите в слънчева фурна:

  • Уверете се, че няма сенки в готварската печка, и премествайте готварската печка на всеки около час, така че да е обърната директно към слънцето.
  • Тъй като температурата на готвене е сравнително ниска и храната е в затворен съд, тя няма да се препече или изсъхне, ако я оставите твърде дълго.
  • Избягвайте да отваряте капака, освен ако не е абсолютно необходимо - смята се, че всеки път, когато отворите капака, добавяте 15 минути към времето за готвене. Стъкленият капак ще ви позволи да виждате храната, без да е необходимо да отваряте фурната.
  • Избършете вътрешността на фурната след всяка употреба. Поддържането на стъкления капак чист позволява възможно най-много слънчева светлина.
  • Трябва ви тъмен съд за готвене. Тъмният метал на тенджерата се затопля от слънчевата светлина и предава топлината си на храната.
  • Не позволявайте на деца да използват соларната фурна, освен ако не са под пряк надзор на възрастен.

Поиграйте си с различни дизайни и вижте кой ви харесва най-много. Разбирането на принципите за това как работи слънчевата фурна може дори да се използва в извънредни ситуации за пречистване на вода чрез кипене или за готвене на храна, когато няма ток или газ. Единственото ограничение е слънчевата светлина и вашето въображение!

Слънчевата печка изисква отразяваща метална повърхност, която може да се огъва и/или накланя, за да отразява слънчевата светлина към централна зона, която е защитена от вятър

Модел с дърво

Има и по-прости, и по-сложни начини. Но като начало този модел, направен от дървена основа, е стабилен. Слънчевите лъчи се отразяват от страните на фолиото и се концентрират в основата на печката, където се абсорбират от черния съд. Стъкленият капак помага за задържането на топлина и влага в съда. Печката трябва да е обърната към слънцето. Повдигнете или спуснете кутията в зависимост от часа и падането на лъчите, за да можете да хванете слънцето направо. Подложете решетката, ако е необходимо, за да поддържате нивото на съда.

Готварската печка е достатъчно голяма, за да побере две средно големи тенджери. Всички части са изрязани от шперплат 20 мм. Основата е направена от дървен материал с дебелина 40 мм за изолация.

Слънчевите лъчи се отразяват от страните на фолиото и се концентрират в основата на готварската печка, където се абсорбират от черния съд. Стъкленият капак (или прозрачната торба за готвене във фурната) помага за задържането на топлина и влага в съда.

Готварската печка трябва да е обърната към слънцето. Повдигнете или спуснете кутията в зависимост от времето на годината, за да можете да хванете слънцето направо. Подложете решетката, ако е необходимо, за да поддържате нивото на саксията.
Фолиото, което е използвано, е препоръчано за издръжливост и устойчивост на UV. За съжаление е по-скъпо и ако предпочитате, може да направите пробна фурна с алуминиево фолио.

Ще ви трябват обаче дърводелски инструменти: нивелир, циркуляр, трион или фреза, бормашина/ винтоверт и винтове, телбод, строителен триъгълник, защитни средства за очите и ушите, силиконов уплътнител, контактен цимент, решетка, закалено стъкло.

Как да я направим: проект с шперплат

Основата: Първо направете долната основа, която прилича на квадратна кутия – 50х50 см. Височина ок. 30 см, и според удобството на готвача и съдовете му. Проверете с дърводелски ъгъл и коригирайте частите според нуждите, ако трябва.

Рефлектор: Това е частта, която прилича на фуния. Ще ви трябват 2 огледални парчета (да ги наречем условно страните), едно по-дълго и едно по-късо. Четирите части имат еднаква основа от ок. 50 см, или в размери, така че да можем да ги вградим в долната кутия.

Например, ако разполагаме с два листа шперплат метър на метър – изрязваме средата. Сега имаме две половини, които трябва да изрежем на трапец с ширина 1 м на 50 см. Повторете с другия лист шперплат.

Втори вариант е да направите 4 еднакви парчета, да ги сглобите и след това да изрежете под ъгъл.
Когато режете парчетата шперплат, ще трябва да режете косо отдолу и отстрани, за да можете да ги съедините, така че панелите да паснат един към друг; 40° е ъгълът, необходим за образуване на квадратен ъгъл, когато частите са сглобени.

Сглобете рефлектора. Закрепете две съседни страни на рефлектора, закрепена към работно квадратно парче шперплат. Повторете за другите две части, след което съединете двете половини заедно с четири винта във всеки ъгъл.

Сглобете всичко

Може да изобретите и подвижен крак на самото дъно, с което да спускате ъгъла на печката, за да се възползвате напълно от посоката на слънчевите лъчи.
Закрепете рефлектора към основата с винтове. Наклонете леко свредлото, докато пробивате, за да избегнете счупване на ръба на шперплата. Използвайте два винта от всяка страна.

Изрежете парчета от фолио, за да паснат на страните на рефлектора, както и на основата. Уверете се, че сте изрязали парчетата достатъчно големи, така че да припокриват ръбовете и да могат лесно да се закрепят и цялото голо дърво да е покрито. Използвайте контактен цимент, за да залепите фолиото и закрепете краищата с телбод; или използвайте разредено бяло лепило с четка за боядисване вместо контактен цимент. Издърпайте или изгладете отразяващия материал колкото е възможно повече; колкото по-гладка е повърхността, толкова по-добре ще отразява светлината.

Направете измервания, за да проверите отново размера на стъкления капак. В идеалния случай капакът ще се побере, така че да се опре на около 2,5 см над кутията. Не забравяйте да поръчате стъкло с полирани ръбове. Можете също така просто да използвате прозрачен плик за фурна вместо стъкло.

На финал

Уплътнете фугата между рефлектора и основата с прозрачен, 100% силиконов уплътнител. Поставете решетка във фурната, за да поддържате съда за готвене леко повдигнат и да позволите на въздушния поток да циркулира под него.

Дръжка на стъкло

Тъй като е практически невъзможно да повдигнете стъкления капак без дръжка, трябва да инсталирате такава. Най-простият от тях не изисква пробиване. Изстисквате топче от прозрачен, 100% силикон в основата на бъдещата дръжка, след което плъзнете дръжката през ръба на стъклото.

Моделите са два основни вида 

Има два често срещани вида слънчеви печки: метод на кутия и метод на парабола. Методът на кутията може да се направи евтино от две средно големи картонени кутии и малко алуминиево фолио. Обикновено има от 1 до 4 отразяващи страни под ъгъл, за да изпраща слънчева светлина в кутията. Кутията обикновено има стъкло или прозрачна пластмаса отгоре, за да улови топлината. Съдът с храна се поставя в кутията, за да абсорбира тази топлина и най-добре е да е черен на цвят.

Параболичният метод използва отразяващи повърхности, оформени в кръгла, параболична форма (като купа), която концентрира слънчевите лъчи. Някои хора просто са поставили алуминиево фолио върху стари телевизионни сателитни чинии, за да ги използват повторно за тази цел. Формата на чинията концентрира цялата слънчева енергия в малка, единична точка по подобен начин, по който сателитната чиния концентрира сигнала. Тенджерата се поставя на това място и отново е най-добре да е черна или тъмна.

И при двата дизайна е важно да можете да регулирате както отразяващите части, така и цялата структура, така че да можете да увеличите максимално количеството слънчева радиация, за да получите най-много топлина.

Слънчева фурна тип кутия се прави по-просто, и по-евтино. Например, освен показаната с шперплат парчета, може да направите от две картонени кутии и стиропор. Залепете фолио на стиропорени парчета, които да сложите в едната кутия. Втората разглобете така, че да направите рефлекторната част и я облепете с фолио.

Има слънчеви печки, изработени от дърво, метал и дори отразяващ сенник за предното стъкло на кола
Има слънчеви печки, изработени от дърво, метал и дори отразяващ сенник за предното стъкло на кола
Ето тази фурна за къмпинг например се продава онлайн
Ето тази фурна за къмпинг например се продава онлайн
Модел парабола или кутия
Модел парабола или кутия
Модел парабола
Модел парабола
Модел кутия с огледало вместо с фолио
Модел кутия с огледало вместо с фолио
Прост модел кутия от картон
Прост модел кутия от картон