Търсенето на морски дарове от потребителите расте, а уловът от океаните намалява

Над 20 млн. евро за инвестиции са предвидени в новата програма за морско дело, рибарство и аквакултури, която преди дни България изпрати към ЕК.

Откриването на нови рибни ферми е във фокуса на Европейската комисия. През последните години непрекъснато намалява уловът от океаните и моретата, а в същото време се увеличава търсенето на риба от потребителите. Затова ЕС стимулира отглеждането на аквакултури.

Със заделянето на над 20 млн. евро за инвестиции ще постигнем целта за увеличаване на производството на аквакултури, коментира Йордан Господинов, изп. директор на най-голямото обединение на риболовци и преработвателите на рибни продукти "БГ Фиш". Затова и неслучайно в новия програмен период името на програмата за морско дело и рибарство е допълнена с думата "аквакултури".

"Надявам се все повече хора да развъждат риба и да се направят и дребни по мащаб ферми. Има страни, в които дори става в домашни условия. Например, домакинствата в Индонезия отглеждат сомове, както ние кокошки в двора. Е, у нас може и да не се получи същият модел, но във всичките 3000 язовира в България се гледа риба", каза още Господинов. 105 от язовирите са с национално значение, а над 270 са пъстървовите стопанства, 4 от които са големи. В морето има 24 разрешителни за ферми за миди, но реално функционират по-малко, а около 2 са големи, даде статистика за бранша дългогодишният директор на асоциацията. Около 15 хил. тона риба и миди произвеждат стопанствата, приблизително същото - около 13-14 хил. тона е от риболов.

Общият бюджет на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. е 115,298 млн. евро, от които 70% са от европейския фонд, а 30 на сто е националното съфинансиране.

Още за рибарството четете в новия брой на в. "Български фермер" от 8-14 август