Седем рецепти с тиквички, спанак и още нещо
Зеленчуците и зелените подправки присъстват задължително във всекидневното ни меню. Това са универсални продукти, които могат да бъдат открити във всяко ястие. Рецептите, които днес ще ви предложим още веднъж потвърждават това.
1. Красива, пъстра запеканка
Тиквичките, запечени на фурна, са може би една от най-популярните и вкусни рецепти, които можем да приготвим.
Вземете 150 г замразено масло и го нарежете в купа. Добавете 300 г брашно и стрийте до получаването на маслени трохи. Прибавете 6 суп. лъж. ледена вода и замесете тесто. Разстелете го в тава за печене на пласт с дебелина около 1 см, като повдигнете и в страните. Нарежете с белачка 2 тиквички и 2 моркова на дълги широки ленти. Започнете да ги редите в тавата, върху тестото от края към средата, на спирала, като ги редувате. Разбийте 4 яйца, 300 мл сметана, 150 г настърган кашкавал, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. индийско орехче и щипка сол до еднородна смес. Сипете сместа върху зеленчуците и поставете тавата във фурната за час при температура 180°C.
Получава се много красиво, а запеканката е страхотна на вкус.
2. Тиквички в шоколад
Сладкото тесто от тиквички е пример за това как от обикновен продукт може да се направи нещо необичайно. Като шоколадови мъфини, например. В купа смесете 2 и1/2 чаени чаши брашно, 1/2 ч. ч. сухо какао, 2 ч. лъж. сода, 1 ч. лъж. канела и 1/2 ч. лъж. сол.
В друга купа разбийте 1 и 1/2 чаша захар и 2 яйца, добавете чаша разтопено масло и 1 ч. лъж. разтворимо кафе. С тази смес се заливат 2 настъргани на ситно ренде тиквички. Постепенно добавете брашнената смес и замесете тесто.
Напълнете с тестото формички за мъфини и печете 40 минути при температура 180°C. Със същата смес можете да приготвите и цял сладкиш в голяма тава. Във всеки случай семейството ще се радва да опита такъв забавен деликатес.
3. Бърз пай
Разточете лист готово бутер тесто в тава и го уплътнете по дъното и по стените. Намажете тестото с яйце и изпечете във фурната при температура 180°C, така че да се надигне. Нарежете 1 тиквичка на лентички и ги запържете в олиото. В хаванче счукайте връзка рукола, скилидка чесън, шепа шамфъстък, 3 суп. лъж. зехтин и щипка сол. Върху изпечения блат разпределете 250 г козе сирене, нарязано на кръгчета, запържените тиквички и дресинга от рукола. Паят с тиквички се пече 5 минути. Той винаги ще спаси положението, ако някой във фамилията внезапно огладнее.
4. Кошнички със зеленчуци
Друг вариант за бързо приготвяне на тиквички са зеленчуковите тарталети. Тестото за тях може да си го приготвите у дома или да го вземете готово. Нарежете тестото на квадрати с подходящ размер, поставете ги във формите за тарталети и ги мушнете в предварително загрята до 200°C фурна за 10 минути.
Нарежете 1 тиквичка на кръгчета, 50 г твърдо сирене на тънки филийки. В хаванче смесете 40 мл зехтин, сол и счукана скилидка чесън. Енергично пасирайте сместа в хаванчето.
Напълнете тарталетите с тиквичките и сиренето и овкусете с дресинга. Печете още 5 минути. Това предястие е идеално за голяма приятелска вечеря.
5. Необичаен хляб
На трапезата винаги можете да имате вкусен домашен хляб от тиквички и цукини (вид тъмнозелени тиквички).
В голяма купа разбийте 3 яйца, добавете чаша ябълково пюре, 1/4 чаша захар, по 1 малка настъргана тиквичка и цукини, щипка ванилия. Към получената смес постепенно добавете 3 чаши пресято брашно, 1 ч. лъж. Сода, 1/4 ч. лъж. бакпулвер, шепа натрошени ядки, 3 ч. лъж. канела и 1/2 ч. лъж. индийско орехче. Внимателно омесете тестото. Изсипете го в тава за хляб, заравнете и печете за час на 165°С. Този хляб е вкусен сам по себе си, а какви невероятни сандвичи стават с него...
6. Класика, със сирене
Запеканката със спанак, сирене и яйце също ще изненада приятно любителите на зеленчуковите печива. Смесете 1 и 1/2 чаша брашно, 1/4 чаша вода, 250 г масло, 1 ч. лъж. смляно ленено семе и щипка сол. Омесваме и разточваме тестото, прехвърляме го в кръгла форма, като повдигаме страните. Поставете във фурната за 15 минути при температура 180°C. Запържете лук с провансалски билки. Разбийте 3 яйца с 250 мл сметана, и 100 г натрошено сирене фета. Върху тестото се разпределят 2 чаши пресен спанак, измит, почистен и нарязан и запържения лук. Залейте с яйчената смес. Спаначеният пай се пече 20 минути. Направете го за вечеря, ако нямате време да правите нещо по-грандиозно.
7. Индийска закуска
За закуска можете да зарадвате близки със спаначени палачинки. Смесете в купа чаша брашно от нахут, 1/4 чаша царевично нишесте, 1/4 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. ч. кайенски пипер и щипка сол. Прибавете 3/4 ч. чаша вода и добавете ситно накълцан лук, чаша сварен нахут, 300 г пресен спанак и 1 суп. лъж. настърган джинджифил. С миксер разбийте съставките до хомогенна смес. От това тесто пригответе палачинките, като ги пържите в олио до златиста коричка.
Спаначените палачинки са много популярни в Индия. За още повече вкус поднесете палачинките със сладко сливово лютеница.
Коментари