Два са вариантите за справяне с проблема, сочи анализ на Rabobank

Военният конфликт предизвика шок в поскъпването на суровините, особено на пшеницата, соята и царевицата, твърдят анализатори от Rabobank.

В допълнение на скока на цените при фуражите, не бива да се пропускат и разходите за обработка на тези суровини – пелетизиране, топлинна обработка и т.н. – те също рязко нарастват, което автоматично доведе до експлозия в цените на фуражите. За щастие, но не и на потребителите, увеличението на стойността на животинските продукти като мляко, месо и яйца частично компенсира скъпите фуражи за животните, тъй като

пазарните цени на основните храни

рядко са били толкова високи

Но индексирането на стойността на продуктите върху фуражите стигна границите си и спадът в производствените маржове (разликата между приходите от продажби и себестойността - преки и непреки производствени разходи) се усеща жестоко от фермерите. Вариантите за справяне с увеличението на цените на суровините и по този начин да се възстановят маржовете са само два.

Кои са възможните стратегии:

  • намаляване на разходите чрез цената на фуражите или
  • увеличаване на приходите чрез увеличаване на производителността.

Първият вариант: намаляване на разходите за храна на животните.

Има четири начина да се приеме тази стратегия и да компенсира по-ниските маржове.

Като начало премахване на добавките от фуража. Докато това решение помага за намаляване на номиналните разходи за храна за животни, то също така намалява и стойността на храната. Когато фуражът е скъп, делът на добавките е нисък и ефектът от изтеглянето им е незначителен спрямо общите разходи. От друга страна, оттеглянето им е загуба на възможност за добавяне на стойност към храната за животни, от една страна, и загуба на приходи - от друга, тъй като продажните цени на крайните продукти остават атрактивни (не е моментът за намаляване на производството).

Втори вариант – преформулиране на фуража

Това също е решение за намаляване или премахване на най-скъпите компоненти и по този начин намаляване на цената на храната за животни. Преформулирането дори в наши дни е просто задължително, за да се справят фермерите с недостига на много суровини. Преформулирането винаги прави възможно осигуряването на балансиран фураж на най-ниска цена. Но тези промени във формулата ще повлияят отрицателно на вкуса на фуража и на доброволната консумация от животните. Последните не харесват новостите във фуражите, особено когато се връщат към по-малко „благородни“ суровини.

За щастие всеки проблем има решение!

За да се противодейства на липсата на вкус, е възможно да се използват ароматизатори, които са формулирани с примамлив вкус, и ще привлекат животното към храната. По този начин консумацията ще е с гарантира стабилност от ароматния привкус. Възможно е също да се използват маскиращи агенти, които ще намалят усещането за „лош вкус” и ще направят неприятните формули приемливи (например добавката на някои минерални специалитети).

За да се компенсира проблемът с качеството, препоръчително е да се използват добавки, които „насърчават” по-добра смилаемост (смес от етерични масла + подправки изглежда е най-доброто решение).

Намаляване на границите на безопасност

Третият възможен вариант е да се намалят границите на хранителна безопасност на фуражите за животни. Рискът тук е да се намали производителността на животното. И за да се компенсира, е необходимо решение, което е формулирано за подобряване на ефективността на фуража. Вече има продукти, които дават добри резултати в това отношение.

Да се намали термичната обработка

Когато топлинната обработка не е абсолютно необходима, някои производители на храни за животни ще предложат да се мине без нея в определени случаи. Вече не е рядкост да се намерят непелетизирани фуражи, които остават в прахообразна форма. Това последно решение директно намалява вкуса на фуража, който става по-малко привлекателен и по-труден за доброволна консумация от животните. Новото предизвикателство за животните ще генерира силно „разочарование” и намаляване на консумацията. За да се коригира това намаление, е необходимо да се компенсира с повече „удоволствие от храната”, за да се накара животното да иска отново да яде. Крайно време е да се помисли за атрактивни овкусители и за животни, нали?

Както стана ясно, съществуват различни решения за приемане на нова стратегия и по този начин да се реализира

намаляване на разходите за храна за животни

Защото към днешна дата те са буквално финансово недостъпни за повечето фермери. Но, разбира се, т.нар. спасителни решения имат своите времеви ограничения на ползване, защото водят до:

  • намаляване на фуражната стойност;
  • намаляване на вкуса и
  • намаляване на производителността.

Има обаче един „спасителен” параметър, който не трябва да се забравя в тази криза: продажните цени на животинските продукти са особено високи в момента, така че увеличаването на доходите чрез увеличаване на ефективността на фуражите изглежда е добър вариант за кризисна стратегия.

Продажните цени на млечните продукти са особено високи в момента, така че увеличаването на доходите чрез увеличаване на ефективността на фуражите изглежда е добър вариант за кризисна стратегия.
Продажните цени на млечните продукти са особено високи в момента, така че увеличаването на доходите чрез увеличаване на ефективността на фуражите изглежда е добър вариант за кризисна стратегия.
Преформулиране на фуража също е решение за намаляване или премахване на най-скъпите компоненти и по този начин намаляване на цената на храната за животните.
Преформулиране на фуража също е решение за намаляване или премахване на най-скъпите компоненти и по този начин намаляване на цената на храната за животните.