Креативни и вкусни рецепти

Ако са ви омръзнали класическите салата, сега е момента да приготвите нещо ново и освежаващо. Опитайте креативни рецепти от блогъри, готвачи в ресторанти и талантливи кулинарни звезди. Някои салати могат да заменят вечерята или обяда.

1. С булгур 

Неочаквана, но здравословна и необичайно вкусна комбинация от съставки.

Продукти: 1 патладжан, 150 г булгур, глава червен лук, 300 мл зеленчуков бульон, 2 суп. лъж. зехтин, 400 г сирене Халуми или Сулугуни, 3 суп. лъж. брашно, връзка прясна мента, връзка магданоз, 1 краставица, 3 домата, 1 чаена чаша консервиран или варен нахут, 100 г зърна от нар.

За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 3 скилидки чесън, лимонов сок, 1 ч. лъж. тахан паста (по желание).

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се слага в тенджера. Добавете към него булгура, налейте бульона и оставете да заври. Намалете котлона и гответе 10-12 минути до готовност на булгура. Прехвърлете в чиния и охладете. Нарежете синия домат на филийки. Загрейте грил тиган, намажете със зехтин и изпържете резените патладжан от двете страни. Извадете и оставете настрана. Сиренето се нарязва на филийки и се овалва в брашно. Добавете останалото масло в тигана и запържете сиренето до покафеняване.

В малка купа смесете всички съставки за дресинга за салата.

Ментата и магданоза се нарязват на ситно. Краставиците се нарязват на малки кубчета, а доматите – на дребно.

В купа за салата смесете нарязаните пресни подправки, зеленчуците, нахута, зърната нар и сварения булгур, залейте с дресинга и разбъркайте. Отгоре наредете пържените сини домати и сиренето. Сервирайте.

2. Мароканска 

Продукти: 400 г домати, 2 зелени чушки, 1 ч. лъж. смлян кимион, 1/2 връзка магданоз, 1 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. бял винен оцет, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Нарежете доматите на малки кубчета, посолете малко, разбъркайте и поставете в гевгир или сито, като поставите купа под него. С лъжица леко натиснете доматите с лъжица и оставете на стайна температура за 20-30 минути, за да се отдели сока – той ще се отцеди в купата отдолу. Междувременно почистете чушките от дръжките и семките и ги нарежете на малки кубчета. Нарежете магданоза. Смесете чушката и магданоза в отделна купа, добавете оцет, олио и смлян кимион. Оставете го също да престои няколко минути.

Обединете чушките и доматите, поръсете с прясно смлян черен пипер и сервирайте веднага.

Вероятно имате въпрос: какво да правите с доматен сок? Той не е включен в рецептата, в противен случай салатата просто ще „плува“. Но тъй като сърце не ни дава просто да го изхвърлим, можете просто да го изпиете или да го добавите към друго ястие.

3. Освежаваща 

Продукти: 1 голяма салата айсберг (може романо), 250 г бяло сирене (или моцарела), италиански билки на вкус, 1 консерва (250-350 г) артишок.

За украса: босилек и домати

Приготвяне: нарежете салатата (може на две и с решетка 5х5 см) и я прехвърлете в дълбока прозрачна купа. Отгоре разпределете сиренето, нарязано на кубчета 2х2 см, или пакетче най-дребна моцарела например. Поръсете всичко с италиански билки, напръскайте със саламурата от сиренето (ако има) и изсипете консервата артишок, заедно с марината и олиото. Украсете с чери домати и листенца босилек.

4. С ориз 

Може да бъде предястие или гарнитура към месни или рибни ястия на скара. Постно ястие.

Продукти: 2 авокадата, чери домати, 1 скилидка чесън, 2 главички лук шалот, 100 г дългозърнест ориз, 2 суп. лъж. пресен риган, 50 мл зехтин, 1 пак. рукола или салатен микс, портокалов сок на вкус

Приготвяне: Нарежете чери доматите на две. Шалотът се нарязва на тънки кръгчета, а чесънът се наситнява. В голяма купа за салата смесете зехтин, домати, чесън, шалот, портокалов сок, лимонова кора и сол (така че повече сок да излезе от доматите за дресинга). Оставете настрана, докато приготвите ориза и авокадото. Сварете ориза в подсолена вода, докато омекне. Обелете авокадото, отстранете костилката, нарежете на кубчета и веднага сложете в купата със салата, за да не се окисли и да не потъмнее. Изплакнете зелената салата и подсушете върху кърпа. Когато оризът се свари го прехвърлете в гевгир, охладете леко и също прибавете в купата. Добавете листата от зелената салата и разбъркайте внимателно всичко.

5. С кус-кус 

Тази салата ще ви позволи да се запознаете отново с кус-куса и да разберете, че може да се използва не само като гарнитура.

Продукти: Дребен кус-кус, 2 филета студено пушена сьомга, 2 репички, 1 краставица, 2 домата, резен портокал, стрък зелен лук, 2 стръка прясна мента, няколко листа босилек, няколко стръка кориандър, 2 суп. лъж. зехтин, бял пипер, сол и сух чесън на вкус.

Приготвяне: Изсипете дребния кус-кус в купа, посолете, поръсете с черен пипер, добавете малко сух чесън, две супени лъжици зехтин и настържете кората на 1/3 лимон. Изстискайте малко лимонов сок в купа и залейте с гореща вода (около 3-4 мм над кус-куса). Похлупете с капак и оставете да се запари. Нарежете репичките и краставицата на тънки кръгчета. Потопете нарязаните кръгчета репички за кратко в ледена вода, за да се премахне лютивината и тръпчивия вкус. Нарежете зеления лук на ситно, а листата от мента накъсайте, нарежете на едро малка връзка кориандър. Листата босилек се накъсват, завиват се на тръбичка и се нарязват на достатъчно едри парчета. Студено пушената розова сьомга се почиства от кожата и костите и се нарязва на малки парчета. Смесете задушения кус-кус със зеленчуците, нарязаната краставица и кръгчета репички, подсушени върху домакинска хартия. Разбъркайте салатата и я прехвърлете в дълбока купа. Отгоре наредете парчетата риба и полейте с малко зехтин.
За свежест добавете тънко нарязани кръгчета домати и изстискайте сока от малко парче портокал.

6. С морски дарове 

Продукти: 450-500 г морски коктейл (замразен), 2 чушки (червена и жълта), 5 домата, къдрава салата, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. оризов оцет, 2 ч. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Размразете морския коктейл, изсипете го в тиган, добавете ситно нарязан чесън и оставете да къкри на умерен огън за 10 минути. Нарежете чушките на малки кубчета, доматите – на половинки, а къдравата салата накъсваме с ръце. Прехвърляме всички съставки в салатиера и подправете със зехтин и оцет, сол и черен пипер по ваш вкус.

7. С риба тон 

Продукти: 1 консерва риба тон, 500 г зелен фасул, 3 домата, глава червен лук, връзка зелен лук, зехтин на вкус, 2 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пуснете зеления фасул за 5-7 минути във вряща вода. Нарежете доматите на едри филийки, а лука - на ситно. Смесете всички съставки, подправете със зехтин и лимонов сок. Можете също така да поръсите салатата отгоре със сирене.

8. С пилешки гърди на пара 

За мъжете можете да направите салатата по-засищаща, ако добавите паста талиатели и сос от сирене!

Продукти: 300 г пилешки гърди, 20 г зелена салата, 200 г домати, 200 г краставици, 100 г зеле, 100 г зелени подправки (всякакви), 100 г чушки, Масло от тиквени семки или балсамов оцет.

Приготвяне: Нарежете зеленчуците както желаете, овкусете със зехтин. Пригответе пилешки гърди на пара и нарежете на парчета. Наредете всичко на сектори в чиния. Отгоре поръсете салатата с тиквено масло или балсамов оцет.

9. Зеленчуци на скара 

Продукти: 3 патладжана, 3 червени чушки, 3 домата, люта чушка (по желание), сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нанижете целите зеленчуци на шишчета и изпечете на скарата или на огнището. Нарежете на парчета, добавете лютата чушка и подправете със сол и черен пипер. Можете да сервирате натурално, а можете и да поръсите с дресинг от зехтин или олио.

10. Със заешки дроб 
Тази салата може да се сервира топла или студена. Всичко зависи от времето!

Продукти: (1 порция): 20 г спанак, 80 г заешки черен дроб, 20 г обелена и почистена тиква, 1/4 круша, 1-2 чери домата, 1 суп. лъж. сок от нар, 2 ч. лъж. сухо бяло вино, 2 ч. лъж. захар, 2 ч. лъж. лимонов сок, 2 ч. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. слънчогледово масло, 20 г масло, 1 яйце, щипка морска сол.

Приготвяне: Запържете заешки дроб в слънчогледово масло. Прибавете ситно нарязания спанак. Прибавете в тигана половината краве масло, 1 ч. лъж. захар и парче круша. Залейте с 1 ч. лъж. вино, половината от лимоновия сок и 1 ч. лъж. Зехтин. Изпарете виното на слаб огън и карамелизирайте крушата за около 5 минути.

Тиквата се нарязва на кубчета и се карамелизира по същия начин както крушата, но малко по-дълго, около 8 минути. Направете поширано яйце. Сипете черния дроб със спанак на купчинка в средата на чинията. Полейте със сос от нар. Отгоре сложете пошираното яйце и овкусете със сол.

Украсете ястието с половинки чери домити и карамелизирани круша и тиква.