Препоръки и идеи за престоя с домашния любимец на почивка

Няма на кого да поверите грижите за домашния любимец в отпускарския сезон или просто желаете да прекарате почивката си в приятната му компания? Обмислете опцията за съвместна, изпълнена с приключения ваканция на любима дестинация.

В предишния брой засегнахме темата за пътуване с куче в кола, затова сега ще ви дадем някои препоръки при екскурзии с други пътни, въздушни или водни превозни средства. Общото между всички тези видове е, че носенето на документите на кучето и валидирането на собствен пропуск за него са задължителни.

На първо място обективно предвидете реакциите и поведението на кучето си в предстоящи ситуации от пътуването, престоя и планираните активности. Ако развоя им не отговаря на представите ви за почивка, може би ще е по-добре да си спестите излишни грижи и напрежение.

Ако домашният ви любимец е подходящ спътник, преди да започнете приключението трябва да направите

предварително проучване

За да си осигурите спокойствие по време на почивката трябва да бъдете предварително подготвени и информирани. Проучете за ветеринарни кабинети през определен интервал по пътя към крайната дестинация и запишете координатите им. Направете същото с околността на мястото, в което смятате да отседнете.

Много комплекси, хотели, ресторанти и плажове се определят като “dog-friendly” в интернет пространството, но това може да не е актуална информация или заблуда и като отидете да останете разочаровани. Затова не разчитайте на вероятности и винаги преди да запазите места потвърждавайте, че любимецът ви ще бъде приет. Някои места имат и ограничение за размерите на животното. Не изключвайте къщите за гости, бунгалата и къмпингите като опция.

Направете груб план на дейностите си разпределени по време и се уверете, че всичките са осъществими в присъствието на кучето и си оставете времеви прозорец след пристигането и преди потеглянето. Ако имате съмнения за някое място, не се страхувайте да се обадите и да попитате дали ще бъдете допуснати заедно с любимеца.

Багаж

При стягането на багажа, не забравяйте да вземете паспорта на кучето, отличителен медальон или нашийник с координатите ви и негови снимки за всеки случай. Ако желаете повече сигурност можете да носите резервни каишка и повод.

В сака на кучето трябва да присъстват храна, вода, купички за тях, кърпа, спасителна кучешка жилетка, четки за сресване и почистване на косми, евентуално легло, дрехи, играчки, аксесоари и козметични материали и най-вече несесер с продукти от първа необходимост. Това включва медикаменти за прием, ако има такива, успокоителни и обезболяващи средства, антисептичен крем, бинт, памук, разтвор за промиване на рани като кислородна вода, риванол или течен йод и подръчни материали като пинсета и ножици. За да се презастраховате може да вземете малко повече от необходимото.

Добра идея да обезпаразитите домашния любимец преди тръгване, за да си спестите ходене по лекари, ако хване кърлеж. Друга превантивна мярка за неприятности е преди тръгването да направите преглед на здравословното му състояние при ветеринар.

Истинското приключение започва след пристигането ви. Не забравяйте да правите почивки за разтъпкване и физиологични нужди по пътя и преди настаняването. След това всичко зависи от предвидената ви програма.

На плаж

Вероятно ще посетите крайморската ивица. Най-добре се настанете на свободната плажна зона със собствен чадър, защото има шанс да не ви пуснат под платен. Ако кучето ви не притеснява летовниците спокойно можете да го пуснете да се разхожда край водата. В противен случай го дръжте на каишка и избягвайте да ходите по обяд или в ранния следобед, защото сутрин и вечер има по-малко хора. Избирайте най-малко посещаваните плажове в зависимост от местонахождението, ако избягвате срещите с други животни. Дръжте го под око и предотвратявайте причиняването на щети и неудобства към околните, защото нищо не може да развали по-бързо почивката ви, от неприятностите, които вълнението на любимеца може да предизвика.

Защита

Друг повод да посещавате плажа два пъти за по-кратко (сутрин и привечер), вместо цял следобед са прекомерните жеги, на които не всяко куче издържа. Давайте му вода начесто, за да не се дехидратира, следете сърдечната му дейност и не стойте продължително време на слънце и висока температура. Ако кучето е възрастно трябва да му се отделя особено внимание. Породите булдог, боксер, пекинез, мопс и териер са със завишен риск от получаване на топлинен удар. Ако забележите затруднения с дишането, диария, повръщане, превъзбуда или отпадналост приложете първа помощ срещу топлинен удар – охлаждане с вода или влажна кърпа. Този процес обаче не трябва да става рязко, водата трябва да е хладка, а не ледено студена, защото иначе има риск да предизвикате сърдечен шок. Следващата стъпка е да потърсите спешна помощ в най-близкия ветеринарен кабинет.

Колкото по-дълга козина има, толкова по-трудно UV лъчите достигат до кожата му, затова ако е късокосместо или сте го подстригали за летния сезон го мажете обилно със слънцезащитен крем за кучета. Най-изложени на риск от изгаряне са породите голи кучета, като китайското и перуанското. Вече съществуват и слънчеви очила за кучета, макар че повечето не търпят такива атрибути върху лицето си.

Ако лапите му са деликатни и нагорещеният пясък пари възглавничките им, трябва да му обуете чорапки или поне да ги намажете с балсам или лосион. Копаенето и изравяне на дупки е сред най-любимите забавления на кучетата, затова се пригответе да посветите доста време на игра в пясъка. Няма да е зле да носите с вас гумени или надуваеми играчки за във водата, ако имате такива.

Плуване

Някои кучета предпочитат да не влизат във водата, затова не го пришпорвайте ако се проявява като сухоземно. Други пък, веднага се втурват към водата, затова винаги ги наглеждайте докато плуват и пазете от навлизане в дълбокото или медузи и таралежи. Следете да не поглъща водорасли, защото имат токсично действие върху организма.

Хигиена

Почиствайте плажовете след кучето си, за да може да се наслаждавате на чистотата им и след тръгване му правете обстойни прегледи за кърлежи. Когато се приберете трябва да изкъпете любимеца, като отстранявате остатъците от пясък и сол в козината, за да не последва появата на сърбеж, пресушаване на кожата или раздразнения. Проверявайте ушите му за останала вода или пясък. Ако кучето ги чеше упорито или тръска глава може да е развило ушно възпаление – при такива симптоми се консултирайте с ветеринар.

Идеи

Също като нас, кучетата могат да се заредят много от разнообразието на пътуването. Психическият стимул, който черпят от разходките на нови места е страхотно развлечение след натрупаните еднообразие и скука у дома. Тревожността може да доведе до унищожително поведение и вредни навици, затова спокойствието на любимеца е от полза и за стопаните.

Ходенето на море с кучето е изпълнено с повече разходки отколкото почивка, затова трябва да му осигурите по-разнообразни активности от ежедневно плажуване.

Подходящи места за физическа активност са разходките в гората и игрите на открито. В природата освен приключенски емоции има повече избягване на масовия туризъм и свобода на движение за любимеца.
В града също може да изживеете незабравими моменти заедно – дори просто да хапвате сладолед, който повечето кучета обожават. Ограничени сте от посещенията на закрити места като музеи и магазини заедно, но повечето заведения на открито ще ви приемат. Всичко опира до проучването ви при подбора на място.

Желаем ви приятни и незабравими изживявания!

Пътуване със самолет

Искате да пътувате по въздух с любимеца, но ви притесняват множеството регулации на различните авиокомпании? Не знаете какви документи и печати са необходими, за да бъде пуснат зад граница?

Авиационни политики

Всяка въздушна компания има различни политики с каквито трябва предварително да се запознаете в официалната ѝ страница. Общите условия гласят да проверите дали изобщо е разрешен достъпът и дали компанията налага ограничения за породи и според размерите на кучето. Някои авиолинии забраняват возенето на борда и прибират животните в багажното отделение. На всяка цена преди резервирането на полета, трябва да потвърдите в телефонен разговор дали тези изисквания са валидни и, че ще се возите с любимец, който отговаря на тях. Повечето международни компании искат да се представи медицински сертификат, заедно с официалните документи.

Допуск в чужбина

Винаги трябва да представите валиден паспорт с пълен ваксинационен цикъл при пътуване със самолет, особено ако прекосява гранични територии. Всяка страна има различни правила за допускане на домашни любимци на територията си, затова трябва да проучите добре транзитните и крайните държави, които включва пътуването. В страни-членки на ЕС се допускат любимци, ако са спазени следните изисквания: наличие на микрочип и ваксинация против бяс, извършено третиране срещу тения за държавите, до които тенията не е достигала и подпечатан и с попълнени данни паспорт. Ирландия, Малта, Швеция и Великобритания са страните с по-строги изисквания, за които трябва да се информирате.

Ако кучето не пътува с официалния си собственик, придружителя трябва да представи декларация с писмено разрешение, която важи за преместване със срок от 5 дни, преди да да стигне до стопанина си.
При пътуване с повече от 5 домашни любимци трябва да се представи доказателство, че са на възраст над 6 месеца и участват в конкурс, изложба или спортна проява.

Комфорт

Предстои дълго пътуване за вашия другар, затова опитайте да се качите на самолета възможно най-късно и да го изолирате от суматохата на летището, освен ако животното не бъде настанено в багажното отделение. Там кучето ви ще бъде на по-тиха, слабо осветена, топла, снабдена с вентилация и спокойна обстановка. Уверете се, че се намира в достатъчно широк и удобен за размерите си контейнер. Ако пътувате с малко пале трябва да пуснете заявка да не бъде в трюма, а в скута с вас или в непромокаема чанта, макар че един от задължителните регламенти на ЕС е превозваното животно да има навършени поне 3 месеца.

Ако кучето започне да лае не изпадайте в паника, че сте затворени в помещение с много спящи пътници и лаещо куче, защото няма да успеете да го успокоите. Помислете защо може да лае (тревожност, страх, физиологична нужда, възможно е дори пукане на тъпанчета, заради високото налягане). В такива случаи обучението и трениране на команди преди тръгването ще помогнат, също и любимите играчки и мека постеля. Добър вариант е да сте обсъдили с ветеринар прием на успокоителни или да сте завели животното на изтощителна разходка преди полета, за да прекара повечето време в дрямка.

За да предотвратите пукането на тъпанчета се возете в по-малки самолети по възможност, вземете кучешки възглавнички за уши и дъвчащи играчки, защото движението на муцуната намалява степента на заглъхване.

Пътуване във влак

Изискванията за валиден пропуск и наличие на документ важат и при пътуване в туристически автобус или влак. Преди всяко по-дълго пътуване и при всяка възможност за почивки извеждайте любимеца за вършене на физиологични нужди и кратка обиколка. Проверявайте регулациите на съответната транспортна фирма. В страната, любимците са допускани във второкласните вагони със закупен билет на половината от редовната цена. Единственото условие е кучето да не пречи на пътниците в купето, ако няма съгласни да се возят с него пътници във влака, ще се наложи да седите на платформата на вагона. По-големите породи трябва да пътуват с намордник в платформата на последния вагон. В спални, кушет и бистро вагони се допускат само кучета водачи.

С кучета на плаж.
С кучета на плаж.
Късокосместо бордър коли се готви за път.
Късокосместо бордър коли се готви за път.
Пудел си играе на плажа.
Пудел си играе на плажа.