През последните месеци цените на всички хранителни продукти значително се повишиха. За никого не е тайна, че поради ред причини цяла Европа се намира в инфлация. Но нека разгледаме по-подробно промените в цените на месото в Европа и как те се отразяват на пазара на месо в България.

Предпочитания в потреблението на месо в ЕС

Икономическият съвет към органа за наблюдение на пазара на месо към ЕК излезе с доклад за потреблението на месо в ЕС през февруари 2022 г. Според него потреблението на месо като цяло се повишава, въпреки пандемията от Covid-19 и нейните последици. Най-търсено и консумирано е свинското месо, което разпределено на глава от населението, се пада по 26 кг на човек годишно. Пилешкото е следващото най-консумирано месо с годишно потребление 20,7 кг на човек, последвано от говеждото (9,3 кг) и агнешкото (1,16 кг).

Предпочитания в потреблението на месо в България

В България потреблението на пилешко и свинско се доближават, като пилешкото леко изпреварва свинското. Стойностите са съответно по 11,4 кг на човек годишно за пилешко месо и 10,5 кг – за свинско.

Цени на свинското

Въпреки стабилното търсене, се наблюдава намаляване в производството както на свинско месо, така и на говеждо и телешко в ЕС като цяло, но и в родното производство. Това намаляване в производството на свинско в България се дължи на ниската изкупна цена, която остава по-ниска от тази на килограм краставици. Следствието от това е, че едва 30% от свинското месо на пазара е българско производство, а останалото е внос от Полша, Германия, Испания, Дания и други европейски страни. Ако искате да сте сигурни, че консумирате именно българско свинско месо, изберете продуктите родно производство в последната кауфланд брошура, тъй като тази верига хипермаркети се стреми да подкрепя българските производители.

Причини за ниските цени на свинското и последици

Причината за запазване на ниската цена на свинското в Европа в сравнение с цените на останалите видове меса е забраната на свинско месо от Италия за Китай заради налични огнища на африканска чума. Всъщност за последните 5 години цената на свинското е спаднала с около 10%.

Това се отразява и на цените на родното свинско месо, които страдат от една страна от евтиния внос на свинско от Западна Европа, който е субсидиран с европейски пари, а от друга - заради повишените цени на електроенергията и фуражите, които са вече двойно по-скъпи. Това са причините в края на миналата година да обявят фалит 2 големи свинеферми съответно с по 2500 и 3000 свине-майки в тях.

Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) още през септември 2021 г. излезе с прогнозата, че средните цени на зърното ще са с приблизително 20% по-високи от предходното десетилетие (2010-2020).

Какво е увеличението при останалите видове меса?

Пилешко

Потреблението на птиче месо продължава да расте и по време на пандемията, като прогнозите са консумацията му да нарасне още повече – до 24,6 кг на човек в Европа на годишна база. Клиентите предпочитат да изберат пилешкото пред останалите видове меса заради достъпните цени и здравословния избор. В Европа само за последния месец на 2021 г. цената на пилешкото скочи с 17%, като тенденцията за покачването му се запазва.  

Говеждото и телешкото

Наблюдава се покачване в цените на говеждото и телешкото, които през август миналата година достигнаха 4635 лв./тон, което представлява увеличение с цели 11% спрямо предния месец юли.

Този тренд се наблюдава не само в България. Покачва се и стойността на месото на европейския пазар, където са отчетени 10% увеличение спрямо предходната година. Причината за това увеличение от една страна е Брекзит и намаляване на вноса от Великобритания, от друга е повишаването на европейските котировки. Отразява се на цените и ограничаването на доставките от трети страни, свързано с кризата по време на Covid-19.

Агнешко

Агнешкото месо също повиши цената си през март 2022 г, като достигна цени в зависимост от района в България между 17,50 лв./кг и 20,23 лв./кг. Най-голямо поскъпване на агнешкото се наблюдава в Кюстендил - с 15,4%. По този начин средната му цена за страната се повиши до 18,75 лв./кг.