10 вкусни и оригинални комбинации
Брускетата е безценно изобретение на италианските кулинари. Прието е да се сервира на гостите като леко предястие преди основното ястие.
Най-простата брускета е изсушен на фурна или на скара хляб, натрит с чесън и леко поръсен със зехтин. По-нататък всичко зависи от въображението на готвача.
1. Домати и босилек
Рецептата за брускети с домати е класика в жанра. Понякога доматите се запържват с чесън в зехтин за около 1-2 минути, но в този вариант просто трябва да се смесят с босилек.
Съставки: 1 франзела, 4 домата, 2 скилидки чесън, 3 стръка босилек, 50 мл зехтин, щипка захар, щипка сол, черен пипер на вкус
Приготвяне: Нарежете доматите на средно големи кубчета, босилека на ситно, а чесъна прекарайте през преса. Смесете продуктите в купа, добавете захарта, солта, черния пипер, полейте със зехтина и разбъркайте. Нарежете багета на филийки и изсушете на сух грил тиган или във фурна на 180°C до златистокафяво.
Разпределете доматената смес върху подготвените хрупкави филийки хляб и отгоре украсете с листенца пресен босилек.
2. Моцарела и сушени домати
Комбинацията от сушени домати и моцарела придава на италианското предястие доста пикантно звучене.
Съставки: 4 чабати, 50 г сушени домати в олио, 1 топка моцарела, 20 мл зехтин, 1 скилидка чесън, 1 стрък пресен босилек.
Приготвяне: Нарежете чабатата на филии с дебелина 1 см, поръсете със зехтин и изсушете на предварително загрята на 180°C фурназа около 7 минути. За пикантен привкус на брускетите натрийте препечените филийки с чесън.
Нарежете моцарелата на тънки филийки. Наредете върху препечените филийки нарязаната моцарела и сушени домати. Украсете с листенца пресен босилек и сервирайте.
3. С вкус на маслина
Обожаваната гарнитура за брускети от италианците рядко е пълна без маслини. Най-добре е да направите паста от тях. И зелените, и черните маслини са подходящи. Към пастата можете да добавите сушени домати или аншоа.
Съставки: бял хляб, 400 г зелени маслини без костилка, 2 суп. лъж. кедрови ядки (може и без тях), 2 стръка пресен босилек, 1 суп. лъж. лимонов сок, 60 мл зехтин, 1 скилидка чесън.
Приготвяне: Запечете филийките хляб на сух грил тиган до златисто. Сложете зелените маслини, листата босилек без дръжки и кедровите ядки в блендера. Добавете зехтина и лимоновия сок. Разбийте до гладкост и овкусете със сол и черен пипер.
Натрийте препечените филийки с чесън и намажете с паста от маслини. Украсете с розмарин.
4. Пикантен патладжан
Най-добрият хляб за брускети е порестата чабата. Достатъчно е да го изсушите във фурната за много кратко време, за да стане приятно хрупкав.
Запазете тази рецепта за предстоящия сезон на патладжаните. Фетата можета да замените с бяло саламурено сирене.
Съставки: 1 чабата, 1/2 патладжан, 10 чери домата, 50 г сирене фета, 30 г каперси, 30 мл зехтин, 1скилидки чесън, пресни билки на вкус, сол на вкус, 1 суп. лъж. лимонов сок.
Приготвяне: Разрежете чери доматите на 4 части. Нарежете патладжана на кръгчета, посолете и запържете от двете страни в тиган със зехтин. Сложете изпържените филийки върху домакинска хартия, за да премахнете излишното масло.
Нарежете чабатата на филии и я изсушете в загрята до 180°C фурна до златистокафяво. Натрийте препечения хляб с чесън. Отгоре наредете пържените патладжани, резенчетата домати, каперсите и натрошете фета. Украсете с любимите си зелени подправки.
Поръсете брускетите със зехтин и лимонов сок преди сервиране.
5. Скариди с грах
Вкусна и необичайна комбинация от паста от скариди и зелен грах. С тази брускета ще разнообразите менюто си. Скаридите е добре да не са твърде малки и за предпочитане обелени, може с опашка.
Съставки: багета, 20 скариди, 300 г пресен зелен грах, 100 г крема сирене, 1 лимон, 3 скилидки чесън, олио и сол на вкус, 1 стрък магданоз.
Приготвяне: Обелете лимона и изстискайте сока. Обелете чесъна, нарежете на ситно 2 скилидки, а последната оставете цяла. Попарете пресния зелен грах с вряла вода и го сложете в блендера. Добавете крема сирене, 1 суп. лъж. лимонов сок, цялата скилидка чесън. Пасирайте до гладкост, посолете и разбъркайте отново.
Сипете растителното масло в загрят тиган и сложете скаридите. Добавете нарязания чесън и настърганата лимонова кора. Запържете за 2-3 минути, в зависимост от размера на скаридите. Прехвърлете готовите скариди върху домакинска хартия, за да премахнете излишната мазнина.
Намажете изсушените във фурната филии с грахова паста и отгоре сложете пържените скариди.
Украсете с клонки пресен магданоз.
6. Сьомга и краставица
Сьомгата е отлична съставка за вкусни брускети. Вместо крема сирене може да добавите мека извара с билки и чесън.
Съставки: багета, 100 г крема сирене, 1 краставица, 200 г леко осолена сьомга, 1 лайм, 70 мл зехтин, щипка сол, щипка млян червен пипер, щипка захар, зелени подправки за сервиране.
Приготвяне: Обелете кората от лайма и изстискайте сока. Смесете сока и настърганата кора с 3 суп. лъж. зехтин, щипка сол, червен пипер и захар.
Нарежете леко осоленото филе от сьомга на малки кубчета, сложете в маслената смес и оставете да се маринова за 10 минути. Нарежете краставицата на тънки филийки по дължина. Поръсете филийките багета с олио и ги препечете във фурната. Намажете препечения хляб с крема сирене и наредете парченца от маринованата сьомга. Отгоре украсете с ленти от краставицата и билки.
7. Гуакамоле и прошуто
Нетипични брускети с пълнозърнест хляб, но можете да използвате и обичайната чабата. За гуакамолето не забравяйте да изберете много узряло и меко авокадо. Ако не можете да намерите прошуто, използвайте пържен бекон или шунка.
Съставки: Основни: 50 г прошуто, 4 пълнозърнести хлебчета, 30 г зелени маслини, 1 скилидка чесън, 20 мл зехтин.
За гуакамоле: 1 авокадо, ? лимон, 1 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Пригответе гуакамолето. Обелете авокадото и отстранете костилката. Нарежете пулпата на едро и полейте със сока от половин лимон. Смачкайте авокадото в хаванче или блендер до гладкост. Подправете със зехтин, сол, черен пипер и разбъркайте.
Поръсете филийките хляб със зехтин и запечете малко във фурната. Натрийте препечения хляб със скилидка чесън. Намажете хляба с гуакаомоле, покрийте с прошуто и маслини. Брускетата е готова!
8. Конфитюр от лук и смокини
Тези брускети ще впечатлят дори изтънчените гастрономи. За да не ви отнеме много време приготвянето, направете конфитюра от лук предварително и да го съхранявайте в хладилник. Полутвърдото сирене в рецептата може да бъде заменено с камамбер или бри.
Съставки: Основни: 1 багета, 2-3 смокини, 50 г полутвърдо сирене, зелени подправки за декорация.
За сладкото от лук: 3 глави червен лук, 200 мл сухо червено вино, 3 суп. лъж. кафява захар, 3 суп. лъж. балсамов оцет, 1 суп. лъж. зехтин, 80 г масло, 3 стръка мащерка, сол на вкус.
Приготвяне: Нарежете червения лук на тънки ивици. Запържете в тенджера в зехтин до омекване. Добавете маслото и захарта. Запържете, за да се карамелизира лукът. Прибавете балсамовия оцет и оставете да къкри на слаб огън. Налейте сухото червено вино, добавете мащерката и разбъркайте. Задушете лука за 30 минути на слаб огън до получаването на консистенция на сладко.
Франзелата, сиренето и смокините се нарязват на тънки филийки. Изсушете хляба на грил тиган, във фурна или на тостер. Върху хляба сложете филийки сирене, лучен конфитюр, смокини. Украсете с билки.
9. Ябълки и синьо сирене
Синьо сирене и карамелизирани плодове са доста благородна комбинация Ябълката може да бъде заменена с круша, а вместо орехи можете да използвате каквито ядки имате под ръка.
Съставки: 4 хлебчета, 1 ябълка, 50 г захар, 70 г масло, 50 г орехи, 50 г камамбер, мед.
Приготвяне: Леко препечете хляба във фурната. Нарежете голяма ябълка на тънки филийки. Разтопете маслото в тиган. Добавете захарта, резените ябълки и орехите. Пържете на среден огън, като разбърквате.
Нарежете камамбера на тънки филийки и поставете върху препечения хляб. Отгоре разпределете топлите карамелизирани ябълки и ядките. Поръсете с мед и сервирайте.
10. Кайсии в мед
Интересна идея за брускети за деца. Кайсиите могат да се заменят с праскови или нектарини. Вместо орехи може да вземете лешници или бадеми.
Съставки: 4 филии тостерен хляб, 3 суп. лъж. растително масло, 1 стрък розмарин, 300 г кайсии, 80 г рикота, 30 г орехи, мед.
Приготвяне: Нарежете розмарина на ситно и разбъркайте с 3 суп. лъж. растително масло. Натрийте с тази смес филийките хляб. Препечете хляба във фурната и разрежете по диагонал. Изсушете орехите в сух тиган. Обелете кайсиите и ги нарежете на тънки филийки. Намажете тоста с рикота, отгоре покрийте с резенчета кайсия и орехи. Полейте с мед.
Коментари