Ако в началото искате просто да се насладите на ягодите, то след седмица или две ще ви се прииска да приготвите и нещо по-интересно и да ги използвате за десерти и други ястия. Ето защо сме подбрали за вас лесни, оригинални и много вкусни варианти на ястия с ягоди. Опитайте ги, докато сезонът е в разгара си!
Тост с рикота
Бърз и вкусен вариант за закуска
Съставки: 5 супени лъж. рикота, 1 суп. лъж. масло, 120 г ягоди, 2 суп. лъж. захар, 100 г хляб, тиквени семки на вкус.
Приготвяне: Разтопете маслото в тиган и добавете захарта и нарязаните ягоди. Загрейте за 2-3 минути. Изсушете филийките хляб в отделна тава. Смелете печени тиквени семки с блендер или хаванче. Намажете препечените филийки с рикота, отгоре разпределете ягодите и поръсете с тиквените семки.
Салата с киноа
Тази салата може спокойно да се сервира като основно ястие за обяд или вечеря. Лекият цитрусов дресинг придава особена пикантност.
Съставки: 50 г киноа, 1 краставица, 1 авокадо, 6 ягоди, 100 г кълнове, 1 суп. лъж. тиквени семки, 2 суп. лъж. зехтин, лимонов сок и сол на вкус.
Приготвяне: Сварете киноата до омекване и оставете леко да се охлади. Обелете авокадото, краставицата и заедно с ягодите нарежете на тънки филийки.
За да приготвите дресинга, смесете олиото с лимоновия сок. Добавете сол на вкус, разбъркайте.
Поставете киноато, авокадото, краставицата, ягодите и кълновете в дълбока купа. Залейте с дресинга и разбъркайте. Преди сервиране поръсете с натрошени тиквени семки.
Паста
За закуска за деца и възрастни можете да приготвите сладки макарони със сочни плодове.
Съставки: 60 г макаронени изделия, 150 г ягоди, 1 суп. лъж. захар.
Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода и ги отцедете в гевгир. Измийте ягодите, подсушете, обелете и нарежете. Смесете пастата с плодовете и захарта и разбъркайте внимателно. Сервирайте веднага.
Салата с чушка
Като лека и здравословна вечеря можете да приготвите студена салата.
Съставки: 1 сладка чушка, 150 г ягоди, 100 г сирене, сол и черен пипер на вкус, листа от зелена салата, сметана или майонеза - за дресинг.
Приготвяне: Измийте листата от салатата, подсушете и подредете в чиния за сервиране. Почистете чушката и я нарежете. Нарежете сиренето на тънки филийки. Прехвърлете чушката и сиренето върху зелените листа. Подправете със сол и черен пипер на вкус, направете тънка решетка от сметана или майонеза.
Измийте ягодите, подсушете и нарежете. Прибавете в чиния. Отгоре поръсете с нарязани зелени подправки и сервирайте.
Ликьор
Любителите на силните напитки определено трябва да опитат този ароматен ликьор.
Съставки: 300 г ягоди, 150 мл водка, 4 суп. лъж. захар, 1 лайм.
Приготвяне: Измийте ягодите, подсушете ги, нарежете ги на случаен принцип и ги сложете в купа на блендер. Добавете захарта и сока от лайм. Разбийте няколко минути, за да се разтвори добре захарта. Налейте водката, разбъркайте и поставете в хладилник за 30 минути. Разсипете ликьора във високи чаши и допълнете с лед.
Лимонада
За децата и тези, които предпочитат безалкохолни напитки, можете да приготвите сладък коктейл с кондензирано мляко и минерална вода.
Съставки: 800 мл газирана вода, 200 г ягоди, 50 мл ягодов сироп, 50 мл кондензирано мляко, лед за сервиране.
Приготвяне: Измийте ягодите, подсушете, обелете и пасирайте на пюре. Добавете сиропа и кондензираното мляко и разбийте отново до гладкост. Напълнете чашите до половината с лед ягодово пюре. Налейте газирана вода и сервирайте.
Десертни рулца
Тези кифлички могат да бъдат чудесен десерт или закуска за деца и възрастни.
Съставки: 8-10 палачинки, 150 г извара, 50 г заквасена сметана, 1-2 суп. лъж. захар, 150 г ягоди.
Приготвяне: За да приготвите пълнежа, смесете изварата със заквасената сметана и захарта и разбъркайте. Измийте и подсушете ягодите, отстранете дръжките. Като основа за рулцата можете да използвате палачинки или лаваш. Поставете палачинката на масата. В единия край сложете 1-2 супени лъжици от пълнежа. Отгоре наредете цели ягоди. Завийте внимателно. Нарежете с остър нож на малки парченца и сервирайте.
Сладолед
В горещ ден се поглезете с плодов сладолед.
Съставки: 130 г ягоди, 2 банана, 1-2 суп. лъж. ягодов сироп, ванилия - по желание.
Приготвяне: Обелете банана, нарежете на филийки и поставете във фризера за една нощ. Измийте и подсушете ягодите, почистете и нарежете. Смесете замразения банан с ягодите, добавете сироп и, ако желаете, ванилия. Разбъркайте всичко с блендер. Готовият сладолед може да се сервира веднага или да се постави във фризера.
Бутер руло
Ако искате нещо сладко за чая или кафето, изпечете си това руло.
Съставки: 300 г бутер тесто, 300 г ягоди, 100 г захар, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 яйце или жълтък, 50 г ядки, 2-3 суп лъж. галета, пудра захар - за сервиране.
Приготвяне: Сипете плодовете в тавата и поръсете със захар. Загрейте, докато плодовете се напоят с отделилият се сироп. Прибавете лъжичка лимонов сок, за да намалите сладостта. Внимателно извадете плодовете и охладете. Разточете бутер тестото върху работния плот. Смелете ядките на трохи и смесете с галетата. Разпределете в единия край на тестото. Отгоре поставете ягодите и внимателно завийте на руло. Намажете отгоре с разбито яйце и сложете във фурна, предварително загрята до 190 градуса. Печете рулото до златистокафяво около половин час.
Готовото руло се нарязва и се поръсва с пудра захар.
Меренг с извара
Ако обичате ефирни и сладки десерти, тогава този вариант е за вас.
Съставки: 200 г яйчни белтъци, 250 г пудра захар, щипка сол, 1,5 суп. лъж. царевично нишесте, 1 суп. лъж. лимонов сок, 250 г ягоди, 150 мл сметана, 300 г извара.
Приготвяне: Разбийте белтъците с щипка сол до пухкав сняг. Добавете лимоновия сок и продължавайки да разбивате, прибавете пудрата захар. Разбийте, докато белтъците станат плътни. Добавете пресятото нишесте и разбъркайте много внимателно. Сипете белтъчната смес в тава за печене, покрита с хартия. Поставете в предварително загрята до 150 градуса фурна за 25-30 минути, докато меренгът покафенее. Извадете и оставете да изстине.
Междувременно смесете изварата със сметаната. Добавете пудра захар на вкус и разбийте до пухкавост. Разпределете крема върху меренга. Отгоре наредете нарязани ягоди. Завийте внимателно. Преди сервиране охладете за няколко часа.
Коментари