Скарата все повече навлиза в нашето ежедневие и превзема съвременната кухня. Тя стана невероятно популярна през последните няколко години. Има много разновидности на този кулинарен помощник: контактен или безконтактен грил, открит, с една плоча или с натиск, с гофрирани или гладки повърхности. С помощта на скарата можете да създадете истински кулинарни шедьоври както у дома, така и на открито. Например, докато сте на почивка сред природата, можете лесно да приготвите месо, риба и зеленчуци на скара. Топлите сандвичи ще утолят глада на всички от компанията. Днес ще ви предложим няколко рецепти за вкусни и лесни тостове и сандвичи, които можете да приготвите у дома на скарата.

Френска закуска 

Лесният и засищащ френски сандвич е идеален за изискана закуска или бърза закуска у дома, за почивка или за работа. Включва продукти, които могат да се намерят във всяка кухня.

Продукти: 8 филийки бял препечен хляб, 30 г масло, 150 г шунка, 220 г твърдо сирене или кашкавал, 4 яйца, зелени подправки, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Извадете маслото от хладилника и го оставете да омекне на стайна температура. Когато омекне, вземете предварително нарязания и препечен хляб и намажете обилно с масло всяка от осемте филийки от едната страна. Обърнете четири от филите с намазаната страна надолу и наредете отгоре резен шунка и две тънки филийки твърдо сирене (чедър, гауда и др.), Покрийте с останалите филии хляб, така че намаслената страна да е отгоре. Поставете сандвичите върху горещата скара. Не забравяйте да оставите разстояние между тях, за да избегнете слепването на топеното сирене.

Счупете яйцата едно по едно в горещ тиган с малко масло. Запържете, така че жълтъкът да остане полутечен. Поставете пържените яйца върху запечените сандвичи. По желание можете да подправите яйцата с малко сол, черен пипер и да поръсите със ситно нарязани зелени подправки. Закуската е готова!

С телешко месо 

Този метод за приготвяне на топли сандвичи може да се нарече един от най-интересните, но отнема много време. Все пак бъдете сигурни, че усилията определено няма да са напразни! Резултатът е хранителен, здравословен и вкусен сандвич с месо.

Продукти: 12 минифранзели или чабата, 650 г телешко филе, 2 глави чесън, 60 г червен лук, 2 краставици, 280 г чери домати, 20 мл балсамов оцет, 1 връзка рукола, 2 люти чушки, 30 г масло, 5 стръка мащерка, 45-50 мл зехтин, морска сол и смлян черен пипер на вкус

Метод на готвене: Смесете морската сол и черния пипер, счукайте в хаванче и с получената смес натрийте охладеното месо. В нагрят тиган сипете 20 мл зехтин и запържете овкусеното телешко филе от двете страни, до получаването на апетитна златиста коричка. Това ще отнеме не повече от 2 минути. Прехвърлете готовите стекове върху домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина и поръсете със смлян чесън и мащерка. Отгоре намажете с разтопено масло.

Загрейте фурната до 200 °C и запечете месото за още 16-18 минути. Извадете филето и го увийте във фолио. Така месото трябва да се охлади за 15 минути.
За соса загрейте останалия зехтин в тиган, добавете ситно нарязания червен лук и лютите чушки със семената. Запържете зеленчуците на умерен огън за 5-6 минути, след което добавете доматите и задушавайте още 8 минути. В края подправете соса с балсамов оцет.

Разрежете хлебчетата по дължина и ги намажете с малко зехтин, сол и черен пипер. Нарежете телешкото филе на филийки. Започнете да „сглобявате“ сандвичите: първо сложете рукола и резени краставица върху хляба, след това месо, обилно залято с доматено-лучен сос. Отгоре покрийте с второ парче чабата.

Печете на скара 4-5 минути, докато станат хрупкави.

С гъби на скара 

Печурките са едни от най-разпространените гъби на планетата, някои дори носят името „кралски“. Те са удостоени с това звание заради деликатния си вкус и запомнящ се аромат. През Средновековието ястията с печурки са се смятали за деликатес, който са можели да си го позволят само много богати хора. За щастие днес тези гъби са достъпни за абсолютно всеки и можете да приготвяте от тях разнообразни и вкусни ястия. Включително топъл тост на скара, чиято рецепта сега ще споделим с вас.

Съставки: 250 г пресни печурки, 200 г твърдо сирене, 4 тост хлябчета, 1 глава червен сладък лук, 20 г масло, 1 супена лъжица пресен нарязан магданоз, щипка суха мащерка, 1/4 чаена чаша зеленчуков или месен бульон, 3 скилидки чесън, 10 мл зехтин.

Метод на готвене: Запържете лука, обелен и нарязан в блендер, в зехтина, на слаб огън за 6-8 минути. Добавете мащерката, чесъна, магданоза и нарязаните гъби. Продължете да запържвате зеленчуците още 11-12 минути. Сипете бульона в тигана и оставете да къкри, докато течността се изпари напълно. Подправете със сол и черен пипер.

Вземете половината от разполовените хлебчета и ги намажете с масло от едната страна. Разпределете гъбите с лука върху хляба и поръсете отгоре с настърган кашкавал. Покрийте сандвичите с останалия хляб и поставете на скара.

Със сьомга и авокадо 

Рибните сандвичи са не само апетитни, но и невероятно здравословни. Това месо има висока хранителна стойност. Поради голямото количество протеини, витамини и микроелементи, рибата е идеална за диетично меню. А полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини в състава му помагат за поддържането на красотата и здравето на нашето тяло. Ето защо се препоръчва да готвите рибни ястия възможно най-често. Препоръчваме ви да обърнете внимание на следната рецепта за сандвич със сьомга на скара.

Съставки: 250 г филе от червена риба, 1 ч. лъж. подправка за червена риба, 10 г дижонска горчица, 10 г натурален мед, 1 зряло авокадо, 6 багети, 3 ч. лъж. сладък чили сос, няколко стръка зелен лук.

Метод на готвене: Изплакнете добре рибата и я подсушете върху домакинска хартия, за да премахнете излишната влага от нея. Прехвърлете в плоска чиния и поръсете със сухата подправка. Покрийте плътно с капак и оставете да се маринова за 25-30 минути. През това време нарежете франзелата под ъгъл и поставете получените филийки на скарата за 2 минути, така че да изсъхнат, покафенеят и да станат хрупкави.
Заемете се със соса - смесете меда с горчицата.
Разрежете авокадото наполовина и изгребете с лъжица пулпата.

Рибата, след като се е мариновала, увийте във фолио и поставете на скарата за 16-18 минути. Отстранете фолиото и почистете рибата от костите и кожата, нарежете я на малки парченца.

Непосредствено преди сервиране, намажете всички парчета хляб със сос от медена горчица, след това ги намажете с пюре от авокадо, наредете парченцата риба и полейте с една чаена лъжичка сладък чили сос. Поръсете с нарязан лук.

Топли сандвичи със сирене, колбас и домати 
Това ястие със сигурност ще се хареса както на възрастни, така и на деца. Благодарение на балансирания си състав, сандвичът бързо ще утоли глада. Ароматният пържен салам и хрупкавата коричка ще ви доставят истинска наслада.

Съставки: 120 г мек салам или шунка, 1 домат, 4 филийки тостерен хляб, 2 парчета листово топено сирене за сандвичи, 15 г масло, 5 г трапезна горчица.

Приготвяне: Вземете две филийки хляб, препечете ги и ги намажете с масло от едната страна. Подправете другите две филийки с горчица. Изберете сами количеството горчица, в зависимост от това колко пикантно харесвате. Поставете филийки сирене върху препечения хляб с масло.

Колбасът, който предварително леко сте запържили на сух тиган или скара, поставете върху сиренето. Отгоре наредете нарязани домати. Покрийте с филиите, намазани с горчица, с намазаната страна надолу.

Не забравяйте да загреете добре скарата, преди да поставите сандвичите върху нея. Времето за печене ще бъде 2-3 минути.

По желание може да добавите и щипка ситно нарязан копър. Това ще направи вкуса на сиренето по-пикантен.

Споделихме с вас само пет рецепти за топли сандвичи, които могат да се приготвят на скара. Всъщност те са много повече: с различни видове месо, сирена, та дори и чисто вегетариански.