Не трябва да позволявате да става вреден навик

Може да не са способни да говорят, но кучетата използват много други методи за комуникация, за да взаимодействат с нас. Понякога хленченето е един от тях. То може да бъде сладко, но ако продължи дълго време или стане редовен навик, е досадно. Ако искате да накарате любимеца си да не хленчи, първо трябва да разберете защо го прави. Нека да разгледаме някои от възможните причини.

1. Има нужда или иска нещо

Най-очевидната причина кучето ви да хленчи е, че се нуждае или иска нещо от вас, като храна, вода или разходка. Може би любимата му играчка е заседнала под дивана или котката спи в леглото му. Хленченето трябва да спре, след като идентифицирате проблема и го отстраните.

Въпреки това, ако вашето куче хленчи за повече храна, след като току-що е яло, това е проблем, който трябва да бъде коригиран. Никога не му давайте от масата и се уверете, че не получава допълнителни порции от друг член на семейството. Ако дадете на любимеца си повече храна в отговор на неговото хленчене, поведението само ще се влоши.

Освен това, ако кучето мрънка за друга разходка, след като току-що сте го извели, това може да означава проблем с пикочния мехур или храносмилателен такъв. Ако любимецът ви трябва да отиде отново, веднага щом се върнете вътре, трябва да го заведете на ветеринар.

2. За внимание

Понякога кучетата хленчат само защото никой не им обръща внимание. Подобно е на това как малките деца хленчат, когато им е скучно от разговорите на възрастните на масата за вечеря. Вашият любимец иска някой, с когото да си играе, или нещо, което да го занимава.

Уверете се, че му осигурявате достатъчно упражнения и умствена стимулация всеки ден. Скуката не води само до хленчене, а може да се стигне и до разрушително поведение, като дъвчене на мебелите и изкопаване на цветните лехи.

3. Може би е уплашено или стресирано

Хленченето може да бъде начинът на вашето куче да каже, че е уплашено или тревожно. То може същевременно да се разхожда напред назад, да трепери или да се задъхва. Може би в къщата има нов гост или обитател, който изнервя любимеца ви, или може би се притеснява, защото някой липсва.

Ако кучето ви хленчи тревожно точно преди да напуснете къщата, това може да сигнализира за разделителна тревожност. Животните с това състояние често проявяват разрушително поведение, докато ви няма. Можете да лекувате любимеца си, като използвате техники за десенсибилизация и контракондициониране. Налични са много успокояващи лакомства и инструменти за кучета.

4. Болка

Хленченето може да е индикация, че кучето ви изпитва някакъв вид физическо страдание. Ако то хленчи всеки път, когато се опитва да се качи по стълбите или на дивана, има вероятност да има болки в ставите поради артрит.

Ако няма очевидна причина любимецът ви да хленчи (всичките му нужди са задоволени и няма нищо, което да го тревожи), трябва да го заведете на ветеринар, за да го прегледа.

5. Извинява се

Хленченето може да бъде покорно поведение – начин да каже: „Ти си шефът“. Когато се карате на кучето си, че е сдъвкало обувките ви или е преобърнало кофата за боклук, то може да хленчи като част от извинението си.

Това поведение идва от предците на четириногите ни другари – вълците. Те могат да бъдат отбягвани от глутницата, когато нарушат правилата ѝ, например ако хапят твърде силно по време на игра. За да бъде приет обратно, вълкът навежда глава и слага опашка между краката си. Това е същата поза, която нашите кучета показват, когато изглеждат виновни.

Просто приемете извинението и се отдалечете – това изпраща сигнал на вашия любимец, че е добре дошъл отново.