Пита ни Николинка Стефанова от гр. Панагюрище

Отговаряме:

Когато избраната от вас пръчка за целта достигне височината на носещата конструкция, при следващата резитба трябва да я извиете по хоризонталната част и да я изрежете на 6-8 очи, като бройте от мястото на извивката. Тази част вече е новият кордон.
Всички пъпки по вертикалната част на стъблото се премахват.

А как се оформят разклоненията по кордоните?

Това са рамената, които след всяка зимна резитба трябва да завършват на чепче с две очи. Така се поддържа дадена формировка чрез къса резитба.

При смесената резитба се оставят както чепове на две очи, така и дълги плодни пръчки с по 10-12 очи.

Горната пръчка, развила се от чепа се оставя на 10-12 очи, а долната - на чепче с две очи.

Могат да се оставят по желание и по-къси пръчки – с 3-6 очи, които се наричат стрелки.

Броят на дългите плодни пръчки и стрелките върху един кордон може да бъде различен и зависи от силата на лозата. Не трябва да са много, за да не се изтощава растението и да не се получи силно сгъстяване.

Дългите плодни пръчки с 10-12 очи при следващата резитба задължително се премахват и на рамото се оставя само чеп с две очи. Нови дълги плодни пръчки може да се пуснат, но на друго

При смесена резитба има дълга пръчка и чеп на 2 очи
При смесена резитба има дълга пръчка и чеп на 2 очи