Трябва да разчитате на визуални знаци като ръчни сигнали или друг език на тялото, за да общувате

Вероятно си мислите, че глухото куче е допълнително предизвикателство за обучение и притежаване. А в действителност, въпреки че е необходима промяна в техниката, то не е много по-голям ангажимент от всяко друго животно. Трябва да го научите на основно послушание, точно както бихте направили с куче, което може да чува. Заедно с още няколко урока, като фокусиране и съпротивление на стряскане, вашият глух четириног приятел може да ви разбере и да се подчини с лекота.

Научете го да се фокусира

Тъй като вашето глухо куче не може да чува гласа ви, трябва да разчитате на визуални знаци като ръчни сигнали или друг език на тялото, за да общувате. Но любимецът ви не може да види вашите сигнали, ако не ви гледа. И така, първата стъпка в обучението на глухо куче е да го научите да се фокусира върху вас. Започнете, като възнаградите животното с лакомство или игра всеки път, когато доброволно ви погледне. Това ще засили поведението и любимецът ви ще научи, че да ви обръща внимание си струва.

Също така е ценно да научите кучето си на сигнал, който означава да ви погледне. Няма как да произнесете името му или да използвате словесна реплика като „Погледни ме“, но можете да използвате всичко, което животното би усетило. Например нежно докосване или проблясък светлина. Просто свържете сигнала с награда. Когато кучето ви гледа, дайте сигнал и след това наградете с лакомство. Изчакайте, докато любимецът ви отклони поглед, преди да дадете сигнал и да предложите награда. След време животното ще се обърне към вас веднага щом усети сигнала. Така имате начин да поискате внимание, когато кучето ви е заето.

Има много опции за сигнал за внимание. Следният списък ще ви даде някои идеи:

0 Нежно докосване: винаги докосвайте кучето си на едно и също място, като рамото или горната задна част на тялото. Правете го нежно, за да не стреснете животното.

0 Светлинни сигнали: кучето може да види мигането на фенерче с крайчеца на окото си, но то работи най-добре през нощта, например навън в двора.

0 Лазерна показалка: лазерът се вижда на дневна светлина, но избягвайте да го насочвате в очите на кучето и внимавайте, защото някои животни могат да се вманиачат да преследват светлината.

0 Вибрации: удряйте пода с крак или юмрук.

0 Вибрираща яка: НЕ използвайте ударна яка или настройката за удар на многофункционална яка. Въпросът не е да наказвате кучето си, а просто да общувате. Освен това някои животни са чувствителни към вибрации и ги намират за отвратителни. Ако вибрациите стресират любимеца ви, изберете друг сигнал.

Сигнали с ръце

Когато става въпрос за обучение на поведението на вашето глухо куче, сигналите с ръка са идеалният начин да му съобщите какво искате да прави. Можете да изберете сигнал, който харесвате за всяко поведение. Някои хора използват дори езика на жестовете, докато други залагат на традиционни жестове за подчинение. Вие можете да измислите свой собствен. Въпреки това, бъдете последователни, така че винаги да използвате един и същ сигнал за едно и също поведение. И се уверете, че всеки сигнал е различен от другите. Кучетата са забележителни в четенето на езика на тялото, но сигналите, които са твърде сходни, могат да ги объркат.

Един от най-лесните начини за преподаване на сигнали с ръце е обучението за примамване и възнаграждение. Движението на примамката естествено се превръща в сигнал. Например, за да научите кучето си да седне, можете да го примамите в позиция, като вдигнете лакомство над главата му.

Сигналите с ръце са отличен начин за комуникация с всяко куче, защото четириногите често обръщат повече внимание на това, което хората правят, отколкото на това, което хората казват. Освен това много животни губят слуха с напредване на възрастта. Ако те вече знаят сигнали с ръце, преходът към глухота ще бъде много по-лесен и за двама ви.

Тренировка за стрес

Въпреки че вашето глухо куче усеща приближаването ви чрез вибрации по пода, то не може да чуе идването ви и има вероятност да се стресне, когато го докоснете или внезапно се появите. Това може да бъде още по-трудно за животни, губещи слуха си по-късно в живота, защото вече нямат слуховите сигнали, на които преди са разчитали. Тъй като всяко куче може да ухапе, когато е уплашено, от съществено значение е да намалите чувствителността на любимеца си и да го научите, че стресът е нещо добро и може да доведе до награди.

Започнете да тренирате, когато кучето ви е будно. Внимателно го докосвайте, винаги на едно и също място, след което незабавно предложете високо ценена награда. След това се преместете, докато не излезете леко от полезрението на любимеца си и повторете. И накрая, след като четириногият ви приятел очаква с нетърпение вашето докосване, можете да повторите това упражнение, докато кучето ви спи. Първо поставете ръката си пред носа му, за да може да се събуди от миризмата ви. Незабавно наградете любимеца си. Следващата стъпка е нежно докосване, за да събудите любимеца си, последвано от прекрасна награда. И накрая, надградете до по-твърдо докосване.