Първо и най-важно е изграждането на покривни фотоволтаици, с които да намалим разходите за електроенергия, обяснява Илия Гатев, шеф на „Родопи-95“ АД

Радина Иванова

Тържището в Първенец е на път да се превърне в едно от най-модерните и организирани в страната, след като бе приет новия подробен устройствен план(ПУП) на дружеството. От зеленчукова борсата поетапно ще се превърне в хранителна, както е в повечето страни в Европа, каквито са Солунската и Виенската.

Стига да заимстваме от тях, можем да решаваме редица проблеми и то на родните производители, казва Илия Гатев, изпълнителен директор на „Родопи-95“ АД. Според него достъпът на родна продукция до крайния потребител е комплексна тема и засяга всичко по веригата – от сортове, семена и разсад до търговските точки. И всеки етап от тази верига се нуждае от правила и държавна подкрепа. Тя трябва да е целенасочена, секторна, а не на парче и в интерес на вече развити сектори, смята той.
Средните стопанства и семейни ферми се сблъскват с общи проблеми, които поотделно не могат да решат, забелязва шефът на дружеството. Най-големият е, че продукцията им не е еднородна, тя не може да задоволи пазара с количества, а този, който може да осигури повече количества, търговски вид и логистика, печели.

Такова коопериране би могло да се случи и при борсите, каквато идея е залегнала и в коалиционното споразумение, напомня Гатев. Става дума за изграждане на 6 регионални събирателни пазари с огледални мощности за пресни плодове, зеленчуци и месо, чрез публично-частни партньорства между държава, общини и оператори, които да дадат възможност на производители да пласират своята продукция. Добра идея, обсъждана и преди години в земеделското министерство, посочва Гатев.

Тези пазари биха могли да въвеждат стандарти за качество, да осигуряват логистика, складове, пакетажни цехове, сортиране, да има офиси на НАП, лаборатории на БАБХ, които да осъществяват контрола. И когато на тези пазари идва продукция, тя се окачествява, съхранява и оттам да тръгва към търговските вериги, до крайни потребители, износ. Тогава ще има единни стандарти и нови правила, които ще важат за всички.

Според Гатев обаче съществуват още форми на подкрепа с цел достъпността на българската продукция. Нещо, което липсва в коалиционното споразумение и изобщо в държавата, а така се работи в цял свят - договориране на зелено. Това дава сигурност, защото така продукцията се контролира на всеки етап от засяването до реколтирането.

Договорът на зелено гарантира и качество, и количество. И оттам нататък договарянето с клиентите е много по-лесно. Това са само някои от мерките, които биха спасили българското производство, вярва Гатев.

Злободневната тема, която е приоритет в плана за модернизация на тържището, е изграждането на фотоволтаичен парк на покривите на най-големите им сгради, с който да се намалят разходите за електроенергия, които никак не са малко.

На второ място е създаване на различни нови сектори, с които да се увеличи асортимента, оттам - повече клиенти и съответно приходи. „Миналата година оборотът на търговците и клиентопотокът се сви, а цените се увеличават“, казва Гатев. Той отчита приблизително 20% ръст на цените за година, особено при българските стоки. Това се дължи основно на свитото оранжерийно производство на домати и краставици в началото на сезона. Цените са без промяна при вноса от цитруси и ябълки, минимално намаление има при кръстоцветните карфиол и броколи, поради по-големи количества.
Кога ще бъде готов ремонтът на тържището в Първенец, Гатев не може да даде отговор заради кризата сега. Надяват се на компенсации за промишления ток и през лятото, както им бе обещано, тъй като хладилните им бази консумират значителна част тогава. „От това също ще зависи какви ще са ни финансовите резултати и какво ще можем да си позволим. Но най-важното е окончателното приемане на ПУП, инвестиции в енергоспестяващи съоръжения и акумулиране на резерв за реализиране на идейния проект, който през годините трябва да го направим“, казва той.

За да съберат средства и вследствие на повишените разходи, и тази година дружеството на борсата (както и повечето им колеги у нас) обяви нулева година за дивиденти на акционерите.

Илия Гатев отправя и призив към управляващите в тези трудни моменти да насочат усилията си вътре в държавата, където са реалните проблеми. Да не жалят средства и от времето си, за да подпомагат родното производство. Средствата ще върнат обратно в държавата, щом се движи колелото на икономиката, убеден е той..

Според Гатев намаляването на ДДС за плодовете и зеленчуците е добра мярка. И за по-дребните производители, при които ДДС не се възстановява, и срещу търговците, които укриват ДДС – така ще излезе наяве. Но трябва да се следят цените на стоките, следвайки общите инфлационни процеси да не се увеличават необосновано.

Тържището в Първенец
Тържището в Първенец