Думата стана в последното десетилетие много модерна сред винарските среди. Едни от първите, които отдавна говорят за тероар, са французите.
Думата „terroir” буквално обозначава „терен“, но това е в най-общия смисъл на думата, защото иначе се влага взаимовръзката между земя, лоза и човек.
Защо той е толкова важен във винопроизводството?
Защото винарите вярват и в идентичността и произхода на мястото, от което идва виното и го влагат в географския му произход – например вино от Бордо във Франция, от Калифорния и т.н.
В този смисъл тероарът е връзката между характеристиките на даден селскостопански продукт (качество, вкус, стил) и географския му произход. Може да касае и всичко останало: сирене, ябълки и т.н. Пример за тази симбиоза е уникалността и разпознаваемостта на сирене Рокфор, или фета или пък фава от Санторини, или домати от България.
Така едно лозе или едно вино носи тероар, зависещ от това на какъв климат е отгледано, на каква надморска височина, с какво изложение, има ли до него морски басейн, горски масив, върху каква почва и т.н.

Коментари