Свикнали сме да ги срещаме по поляните и в горите, дори на улицата, но ако ги видим у дома обикновено не е на хубаво. Гъбите, които имаме вкъщи са по-скоро неканени гости – мухълът по стените, гъбичните болести по растенията. Но възможно ли е да отглеждаме гъби, които да включим в кулинарните си шедьоври, в рамките на нашия дом?
Възможно е и много видове гъби биха го потвърдили. С малко късмет и подходящи условия, ще получите учудващо бързи резултати. Важно е да знаете, че гъбите не са много капризни, но всеки вид изисква различна среда за отглеждане.
Като начинаещи можете да започнете със следните видове:
- печурка
- кладница
- шийтаке
- лъвска грива
В тази статия основно ще разгледаме как да отгледате двуспорова (зимна) печурка.
1. Ще ви трябват:
- Съд за посяване на гъбения мицел
- Гъбен мицел (наличен в магазините)
- Компост (наличен в магазините)
2. Избор на подходящо място за отглеждане
Гъбите са заклети фенове на студените, влажни места, до които слънчевата светлина не достига. Това е и причината да се развиват добре в мазета, бани, гаражи или дори под мивки, стига да са изпълнени всички от капризите им. Мястото, което изберете,
трябва да е с относителна влажност 80-85%
и е необходимо да има добра циркулация на въздуха, но без течения. При отглеждане на двуспорова печурка температурата на въздуха в стаята при плодообразуване трябва да е 15-18°С, не по-ниска от 12°С.
3. Съд за отглеждане
За печурките са подходящи дървени кутии с височина около 20-30 см, кофи или найлонови торби. Важно е да поддържате стерилна средата, за да не попадат други гъбички и мухъл в нея. При работа използвайте чисти ръкавици и почистени градински инструменти. Също така дезинфекцирайте съда, в който ще отглеждате гъбите.
4. Компост
Компостът има много важна роля за развитието на гъбите. Прави се от
конски тор, премесен със слама
В съвременната практика обаче част или целият конски тор се замества с други материали - органични торове, слама, сено, ленени отпадъци от промишлеността, градински отпадъци, дървени стърготини, борови кори, минерални добавки и други. За приготвянето на компост е необходима специална обработка, но тя може да бъде спестена, като се закупи готов от магазините. Компостът трябва да отговаря на определени изисквания спрямо вида гъба. Той трябва да бъде качествен и чист от патогени, конкурентни гъби, плесени и инсекти. Затова обикновено преди употреба компостът се третира с вряща вода или гореща пара за около половин час и след това се изсушава.
5. Подготовка на мицела
В почистено и недостъпно за гъбни мухички помещение, мицелът с чисти ръце се разрохква и насипва в торба. Оставя се върху чиста повърхност в условията на стайна температура, за да се стимулира мицелът. На следващия ден се пристъпва към засаждането.
6. Засаждане
Компостът се стерилизира, охлажда до температура не по-ниска от 22°С. С него се запълват около 4 см от съда, в който ще отглеждате гъбите. Мицелът се омесва внимателно с ръце на парчета около 1 см и се поставя върху мокрия компост. После се покрива отгоре със слой с дебелина около 5 см от същия компост.
7. Развитие
Култивираната печурка не встъпва в плододаване, ако върху компоста не се нанесе смес от торф (блатен или планински, минерализиран или не) и добавки, като смлян варовик, песъчливо-глинеста пръст и други. Покривката се нанася на 10-ия до 15-ия ден след засаждането, което зависи от степента на развитие на мицела.
8. Инкубационен период
През инкубационния период мицелът обхваща напълно предоставения му компост. В рамките на няколко дни или седмици мицелът ще покрие компоста. Ако не е в торба, а в кутия или кофа, един или два пъти на ден пръсквайте компоста с вода. През целия инкубационен период помещението, в което са гъбите, може и да не се проветрява. Оптималната температура за развитието на мицела в компоста на
обикновената печурка е от 21 до 26°С.
Четири са факторите, от които зависи оформянето на нормална първа вълна от плододаването:
- обилна влага в покривката;
- висока относителна влажност на въздуха (около 90%);
- въздушна температура под 18°С;
- чист въздух.
9. Време за реколтата
Първата беритба обикновено се извършва около 26-ия ден след засаждането на мицела. Ще разберете, че гъбите са готови, когато шапките им се отворят напълно и се отделят от стъблата. При събирането на гъбите използвайте остър нож, за да отрежете стъблото. Не ги дърпайте от почвата, защото е възможно да повредите околния растеж.
При добри условия и грижи ще получите две реколти. Трета реколта също е възможна, но би била по-слаба. След това се налага да подмените компоста, както и посадъчния материал (мицела).
Важно е да се знае, че пресните гъби няма да издържат дълго след като бъдат отрязани, така че трябва да бъдат изядени в рамките на няколко дни. Могат да бъдат съхранени и в торби в хладилника за около две седмици.
Коментари