Домакинствата ще купуват дърва за огрев директно от държавните горски стопанства, за да няма надценка, стана ясно на брифинга на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министъра на земеделието Иван Иванов.

От днес започват да работят 17 държавни склада, които ще съхраняват дървесината за огрев. Те ще доставят дърва директно до домакинствата, като така се ограничават посредниците. Държавата директно влиза в ролята си, за да помогне на хората. И да не се вдигат цените, обясни Корнелия Нинова. Тя даде пример, че в момента на места надценката, която се прави от посредниците, стига до почти 100% - от 84 на 160 лв.  До месец и половина броят на складовете в цялата страна ще се увеличи до 56. 

За да е ефективна новата мярка, кметовете трябва да предоставят списъци с адресната регистрация на нуждаещите се домакинства. Освен това вече хората ще плащат директно на горските стопанства, а не през кметовете, тъй като са налични сигнали за злоупотреби от тяхна страна.

Горските стопанства ще наемат свои служители и високопроходима техника за добив на дърва. 

Нинова каза, че БСП подкрепя намаляването на ДДС за храните от малката потребителска кошница на 9% и ще настоява за това в коалицията. Освен това в момента се водели преговори с търговските вериги за увеличаване на предлагането на български стоки.