Популярното схващане, че зрението им не регистрира цветове, е погрешно

Черно-бяло ли е всичко в света на кучетата? Идеята, че четириногите ни другари не могат да виждат цвят, беше широко приета от десетилетия, но новите изследвания и заключения относно кучешките анатомия и поведение показват, че макар да не могат да виждат същите цветове като хората, любимците ни все пак не са затворени единствено в черно-белия спектър.

Този мит, се приписва на Уил Джуди, любител на кучета през целия си живот, писател и предишен издател на списание Dog Week. Той твърди, че е първият, който декларирал лошото зрение на четирикраките ни приятели. Джуди също така смята, че те могат да виждат отделни нюанси и тонове и само общи очертания и форми. „Вероятно целият външен свят им изглежда като различни акценти на черно и сиво“, пише в своето ръководство за дресировка на кучето от 1937 г.

През 60-те години на миналия век други изследователи предполагат, че единствените бозайници, които могат да различават цвета, са приматите. Има малко изследвания, които да подкрепят тези твърдения.

И все пак, въпреки че техниколорът може да е извън разбирането на четириногите ни любимци, изследванията показват, че окото на кучето може да види много повече от нюанси на сивото.

Какво е цветна слепота  Така изглежда една ябълка в пълноцветната гама (лявата половина) и с частична цветна слепота (дясната половина)

Така изглежда една ябълка в пълноцветната гама (лявата половина) и с частична цветна слепота (дясната половина)

Английският учен Джон Далтън (1766–1844) провежда някои от първите изследвания върху вродената цветна слепота в края на 18 век. Далтън осъзнава феномена, защото той и брат му не могат да разпознават някои цветове – те бъркат аленото със зелено и розовото със синьо.

При хората дефектът в червено-зеленото възприятие е най-честата форма на дефицит на цвят. До 8 процента от мъжете и 0,5 процента от жените със северноевропейски произход имат червено-зелен далтонизъм. Причинява се от аномалии в молекулите в ретината, които разпознават цвета, известни като конуси. Ретината е лигавица в задната част на окото, която преобразува светлината в електрически импулси. След това тези сигнали се предават през зрителния нерв до мозъка, където се формира изображение.

Хората, на които липсват някои от тези молекули, откриващи цветовете (известни също като фоторецептори), няма да разпознаят определени дължини на светлинните вълни. Това ги прави далтонисти, въпреки че всъщност могат да различат някои нюанси. Червено-зелените далтонисти все още могат да различават жълто и синьо, но елементите в червено ще им изглеждат сиви или кафяви.

Далтонисти или предизвикани от спектъра?  Спектърът на човешкото зрение срещу този на кучешкото

Спектърът на човешкото зрение срещу този на кучешкото

През последните няколко десетилетия изследванията на структурата на кучешкото око разкриха някои разлики в основния дизайн между хората и любимците им. Еволюцията и функцията са довели до тях. Четириногите развиват сетивата си като нощни ловци, проследявайки и улавяйки храната си през нощта. Затова очите им са се приспособили да виждат добре в тъмното и да улавят движение.

Ретината е мястото, където учените са открили ключа към разликата в цветовото възприятие между кучета и хора. Тя е съставена от милиони светлочувствителни клетки – пръчици, улавящи движение и работещи при слаба светлина, и конуси, работещи при ярка светлина и контролиращи възприемането на цветовете.

Както вече отбелязахме в миналия брой, кучетата имат повече пръчици, отколкото конуси в ретината си, докато при хората е обратното и това очевидно прави разликата в цветовото възприятие. Хората и няколко други вида примати са трихроматични, което означава, че имат три вида конуси. Кучетата са дихроматични и имат само два вида.

Всеки тип конус регистрира различна дължина на вълната на светлината. Този за червено и зелено липсва при кучетата и някои далтонисти.

Погледнете през техните очи  Кучешки срещу човешки поглед

Кучешки срещу човешки поглед

Сега учените вярват, че цветното зрение на кучето е подобно на това на човек, който има червено-зелена слепота, според изследване, проведено от Джей Нейц, ръководител на лабораторията Neitz Color Vision в катедрата по офталмология на Вашингтонския университет.

Кучетата могат да различават жълто и синьо и комбинации от тези цветове. Това прави голяма част от света сиво-кафява. Тази буйна зелена морава? Вероятно изглежда като поле с мъртво сено. Тази яркочервена кадифена възглавница? Все още е удобна, но вероятно ще изглежда като тъмнокафяво петно за любимеца ви.

Dog Vision предлага онлайн инструмент, който да ви помогне да видите нещата така, както ги вижда вашето куче. Има и приложения, които можете да използвате, за да надникнете през погледа на четириногия си другар по всяко време.

Изберете правилните играчки 

Сега, когато знаете, че кучетата не виждат определени цветове, би било логично да изберете продукти за тях, които включват видимите нюанси. Това знание може да помогне да се обясни защо някои животни полудяват по жълти тенис топки, но са апатични към същата играчка в розово или червено.
Когато хвърляте топка, за да я донесе кучето, не избирайте нещо червено, защото е по-вероятно то да го загуби. И ако го учите да прави разлика между две играчки, би било разумно да изберете една синя и една жълта.

Междувременно има видове риби и птици, които могат да видят дори по-широк диапазон от цветовия спектър, отколкото хората. Някои от тях са тетрахроматични – имат четвърти тип конусен рецептор за абсорбиране на ултравиолетова светлина.

Най-популярните цветове за кучешки играчки днес са червени или оранжеви, въпреки факта, че тези цветове са трудни за виждане от четириногите. Когато хвърлите червена, розова или оранжева играчка, може да е трудно за любимеца ви да я отличи от тревата. Кучетата са в състояние да отличават жълтото и синьото от зеленото, което може да обясни защо предпочитат жълтите тенис топки пред играчките с различни цветове.