Плододаването започа на третата година 

При двустранния кордон вместо един, на лозата се формират два срещуположни кордона, с дължина, равна на половината разстояние можду лозите. Те се разполагат хоризонтално от двете страни на стъблото, което е високо 60-80 см, до първия тел. Върху кордоните през интервал от 15-20 см се намират малки рамена с чепове на 2 очи.

По същество, двустранният кордон е близък до кордон Роая, за който вече писахме. Той има и всички негови предимства - висока родовитост на пъпките в основата на пръчките, равномерно разположение на летораслите и гроздовете по теловете. Но го превъзхожда с това, че лозите са балансирани по-добре.

Разстоянията на засаждане не бива да бъдат под 1,70/1,30 м.

Телената конструкция е с три реда тел, от които първият е на височината на стъблото. Върху него се полагат кордоните или се привързват плодните пръчки. Останалите два реда се поставят на разстояние през 35-40 см. Те може да бъдат и двойни и тогава летораслите се промушват между тях.

Как се формира?

Тук има избор - двустранният кордон може да се формира по два начина - на зелено и на зряло.
При формиране на зелено през първата и през втората година от засаждането лозичката се реже на чеп с 2 очи. При филизенето на втората година се запазват два леторасъла. Когато достигнат до първия тел, те се прищипват на 8-10 см под него.

Развиват се колтуци, от които се запазват само по два под мястото на прищипването, а останалите своевременно се премахват. Добре е запазените колтуци да се положат хоризонтално по носещия тел.
На третата година по-слабата пръчка се премахва. Двата колтука на по-силната пръчка се изрязват на по 6-7 очи и с тях започва формирането на бъдещите кордони. Извършва се неколкократно филизене на летораслите в основата на главината и по вертикалната част на стъблото.

На четвъртата година при необходимост кордоните се удължават, като за продължители се използват двете крайни пръчки. С останалите започва формирането на бъдещите плодни звена с чепове.

При формиране на зряло през първата и през втората година лозичката се реже на чеп с 2 очи.

През втората година се запазват само два леторасъла, но те не се прищипват, а се оставят свободно да растат.

На третата година двете пръчки се извиват срещуположно върху първия тел и се изрязват на дължина 6-7 очи след извивките.

С филизенето летораслите по хоризонталната част на пръчката се прореждат през един, а на вертикалната част се премахват всички развили се пъпки. На всяка пръчка обезателно се запазва първият леторасъл под извивката от външната й страна.

На четвъртата година по-слабото стъбло се премахва от основата. Пръчките на другото се режат на чепове с по 2 очи. Леторасълът под извивката се полага хоризонтално в обратната посока за формиране на втория кордон и се изрязва на 6-7 очи. По-нататък дооформяието и резитбата на лозите се извършва по познатите ни начини.

Плододаването на лозите, формирани по двата начина, започва на третата година.

За предпочитане е първият начин, защото се получават еднакво развити кордони. Поддържането на резитбата става, като ежегодно на рамената по кордоните се оставят чепове на 2 очи.

В места, където има опасност от измръзване на лозите, през първите години в основата на стъблото се поддържа един чеп на 1-2 очи, който се загрибва.
Двустранният кордон може да се използва у нас.

Това важи за районите, в които лозята не се загрибват. Там, където опасността от измръзване не е голяма, той също може да се прилага при по-студоустойчивите сортове.

Има сериозни предимства през останалите резитби. Родовитостта на основните пъпки се повишава чувствително. Вегетативната маса е отдалечена от почвата, проветряването на лозите е много добро и опасността от слана, мана и сиво гниене е по-малка.

Правилното разположение на летораслите по телената конструкция осигурява високо качество на гроздето.

Има и двуетажен вариант  Двуетажен кордон е подходящ за алеи и пътеки.

Двуетажен кордон е подходящ за алеи и пътеки.

За формировката двуетажен кордон лозите в реда се формират на две различни височини. Първият етаж е на височина 60-70 см от почвата, а вторият - на 1,20-1,30 м.

Всяка лоза представлява двустранен кордон, който достига до стъблата на съседните лози. Обикновено лозите в реда се засаждат по - нагъсто - около 1 м. Първата лоза се формира на височина 0,60 м, втората - на 1,20 м, третата - отново на 0,60 м и т.н. през една.
Телената конструкция е с по-високи колове - около 2 м над повърхността на земята - и поне с 5-6 реда телове. Формирането на лозите и поддържането стават като при двустранния кордон.

Двуетажният кордон е подходящ за лози в отделни редове край стени на огради, постройки или край пътеки, оформяне на алеи.

Постига се по-голямо уплътняване на лозите във вертикално отношение. Резитбата се извършва на чепове с 1-2 очи.